Taiwan: Första kontakten med King Car

0

Det här blir ett av de kortaste inläggen hittills. Först en rättelse: Fusion blev bästa whisky i NYA världen, dvs utanför Skottland. Ibland är det bättre att göra researchen innan man skriver något. Det tar dock inte ifrån den att det är en exceptionellt bra whisky, och det kan kanske illustreras bäst genom att en av mina kollegor som varit nyfiken på whisky, men inte hittat någon favorit bland de skotska, fastnade direkt för Fusion. Kärlek vid första klunken?

Annars ska vi idag koncentrera oss på godis-whisky. Vad är nu detta? Jo, det är whiskyns svar på godis-shots, dvs söt, fruktig orökig whisky för er som tål att variera er från rökbomberna. De passar bra till att fira in våren helt enkelt!

Först ut är 105 Cask Strength. Det här är en riktig godsak med tydlig doft av sherry, karamell, toffee och russin. Smaken är kryddig, med inslag av honung, mycket sherry, toffee och karamell. Anmärkningsvärt med denna är att den a) är på literflaska, b) är på 60%(!) styrka och c) trots detta kostar endast €36!!!!

Sedan ska vi ut i världen igen och titta närmare på destilleriet . På något märkligt sätt fick T.T Lee, grundare av livsmedelskoncernen King Car Group en idé. Hans passion var whisky och ett eget destilleri var precis vad han ville ha. Därför startade han det första kvalitetsdestilleriet av maltwhisky i TAIWAN. Ja, ni läser rätt. TAIWAN. Med medeltemperaturer 15 grader över Skottland och luftfuktighet som i djungeln var det ingen lätt utmaning. ”Angels share”, dvs den andel av whiskyn som dunstar varje år under lagring är 15-18% i Taiwan jämfört med 2-3% i Skottland. Vi kommer alltså inte få se några riktigt långlagrade whiskies därifrån. Tio år senare levererar whisky i absoluta världsklass, med prestigesorten Kavalan Solist på topp, som fått 97 av 100 i Jim Murray’s Whisky Bible.

Passa på att testa deras standardrelease som också den är mycket bra, med smak

Nu är det alltså dags att fylla på lagret. Skål och trevlig vår!