HemNyheterBox Dálvve – Upp till bevis för Box

Box Dálvve – Upp till bevis för Box

Box Dalvve produktbild

Dálvve är Box första större release och kommer att lanseras på flera marknader runt om i världen. Initialt så är det 14 000 flaskor som släpps. Exakt hur många som kommer finnas på systembolaget vid släpp är inte ännu känt. Från början så kommer den finans på beställningssortimentet för att så småningom hitta in på systembolagets hyllor. Risken för att den säljer slut direkt vid release ser vi som minimal.

Taste notes

Innan vi går på djupet så är det dags att ge er våra taste notes.

Doktorn

Doft: Tydlig rök med vissa gummiinslag, annorlunda fränare trätoner. Viss fruktighet med inslag av plommon, päron och kanel. Råspriten anar man men förstör inte balansen.
Smak: Smaken är ganska lik doften, mer trä och tropiska toner, råsprit på kinderna.
Finish: Finishen är kort vilket väntas en så pass ung whisky. Viss rök och bitterhet kommer fram.
Omdöme: Bästa svenska standardwhiskyn som finns ute. Imponerad av det billiga priset vilket också gör att jag tror att den kommer gå hem i många svenska stugor.

Professorn

Doft: Överraskande fruktiga gula äpplen, citrustoner, unga tränoter, kryddor lätt svavelrök. Fräsch, men med en lite rå botten
Smak: Den unga röken tar över lite och dämpar fruktigheten, doften lovade mer. Man känner den typiska Box-stilen och röken lugnar sig markant.
Finish: Bra balans på slutet, med viss sötma och lite vaniljtoner
Omdöme: För sin ålder och med tanke på att det är stora fat, imponerande. Hade behövt mer tid för att få smakerna avrundade och utvecklade. Mycket spännande riktning på Box!

Spejaren

Doft: Fräsch fruktighet med citrustoppar kommer först, sedan lite mer söta och mogna frukter och med en behaglig rök som ringar in allt. Naturligtvis så finns där också ekfaten med i bilden med både trä och vanilj.
Smak: Frukten finns genast där och lite sprits infinner sig. Råspriten anas snart men försvinner när röken fyller ut.
Finish: Vaniljen finns kvar tillsammans med tanniner som envist biter sig fast och kramas med röken. För att vara så ung så finns det gott om eftersmak.
Omdöme: Jag tycker Box har fått ihop en riktigt trevlig whisky. Den är kanske enkel och rak, vilket är helt naturligt för ung whisky, men väldigt lätt att tycka om. Dálvve är en utmärkt introduktion till Box och är något som de flesta kan gilla. För 479kr så rekommenderar jag ett köp.

Vad är Dálvve

Whiskyn i Dálvve är minst fem år gammal, men det är en NAS-release då de vill ha friheten att blanda olika gamla fat för att balansera smaken. All whisky är lagrad på bourbonfat och som vanligt från Box så är den varken kylfiltrerad eller färgad. Destillatet är fördelat på 24% rökigt- och 76% orökt destillat. Malten för det rökta destillatet har en fenolhalt om 39ppm. Varje release kan komma att skilja sig lite åt då den görs i batcher likt Aberlours A’bunadh. Detta är extra roligt för alla som gillar Box och minst ett köp per batch är givet. All info ovan gäller alltså denna första utgåva och kan komma att ändras för varje batch. Dock så kommer det vara nyanser som kan skilja, det ska fortfarande vara tydligt att det är likadan whisky. Dálvve är ett samiskt ord som betyder vinter. Box har inspirerats av samerna, ett folk som lever i samklang med årstider och natur. Parallellen är naturligtvis hur whisky utvecklas i lagerhusen i takt med årstiderna och platsen de finns på.

Designen

Även om mycket är sig likt designmässigt så har Box jobbat om etiketten och logotypen inför den internationella satsningen. Istället för Ådalen Sweden så står det nu High Coast högst upp och typsnittet har bytts ut. Etiketten är det som förändrats mest som ni kan se på bilden. Där tar de verkligen ett stort kliv framåt och gör det enklare att känna igen och hitta. Den svarta bakgrunden med en kopparram lyfter utseendet flera steg. Personligen så tycker jag att det ser proffsigare ut och känns som att det passar destilleriet.

Slutligen

Enligt Box så är Dálvve ett första bevis på vad destilleriet kan leverera. Ett första steg av vad vi hoppas blir många. Det är nu de stora faten hunnit mogna, och vi kan ana vart människorna vid Ångermanälvens mynning tar oss på sin resa. Det är upp till bevis nu för Box.

Titta gärna på videon för att se när Spejaren provar Dálvve tilsammans med Jan Groth från Box Destilleri.

Box Dálvve – Signature Malt
Säljstart: 2016-11-07
Alkoholhalt 46%
Storlek 70cl
Pris 479kr
Artikel nr 85124

 

RELATED ARTICLES

1 KOMMENTAR

  1. Whisky ABC scoop – no doubt about that, so well done there you three!!! Spirit of Hven have also tried an ”entry level” whisky a while back (lower ABV and less complex than their best, but, a nice dram), and in my view, a core expression (and eventually, many more core expressions) is a serious ”coming of age”, or ”popping of cherry” moment for Box (well, they talked about fruit on the nose, and the tongue, so I thought they meant cherries….). Fantastick, bra jobbat, spannande. That’s all my Swedish spent now….

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster