HemDoktorns DiagnosVattningens förfall

Vattningens förfall

Förfall och förfall var ju kanske att ta i, men jag har nästan helt slutat vattna Whisky. Inte för att jag inte tycker att vattningen gör sitt jobb, dvs ta fram flera smaker utan för att jag helt enkelt tycker den är råare och tuffare utan.

Vi backar några avsnitt i Whiskypodden, jag och Professorn går igenom varför man vattnar Whiskyn och i vilka mängder man gör det. Efter det kommer vi in i en intressant diskussion. Vattnar vi själva? Svaret är nästan alltid nej, från oss båda. Intressant måste jag säga så jag jag börjar titta runt på lite andra forum och ser till min förvåning att många andra bloggare och journalister gjort precis som vi tillslut, dvs helt slutat vattna.

Några teorier:

1. Den tydliga spritigheten man så gärna vill få bort genom en vattning är en smak jag gillar, jag tycker den ger kraft och kaxighet åt whiskyn. Tar inte vattningen fram mer smaker tänker ni då? Ja absolut, men basen, dvs kraftigheten och balansen, är borta för mig personligen vilket gör att jag inte uppskattar de andra smakerna runt omkring lika mycket.

2. Chilli-effekten kanske ni känner till sedan tidigare? Att när man börjar äta chilli måste man nästa gång ha mer för att uppnå samma smak etc. Så känner jag med Whisky och det är förmodligen därför jag tycker att Cask-Strength är det bästa som uppfunnits.

3. Är det inte lite manligt också, eller vad säger du Professorn?

Allt som allt, vattna Whiskyn, men var väldigt försiktig med dropparna. När du själv tycker att Whiskyn börjar sakna sin bas-kropp då har du vattnat för mycket och märkligt nog blir det mindre och mindre droppar hela tiden.

Så vad har jag spanat extra mycket på denna vecka?

Ardbeg Uigedahl: men gud vad bra den är! Trots sina sherry-toner jag tidigare haft problem med så tycker jag numera att denna är toppklass. Kanske börjar bli svag för sherry…

Big Peat Christmas Edition: ja jag tjatar. men missa den inte, släpps på fredag.

Caol Ila Bourbon Cask: Släpptes igår, riktigt sugen på att se vad ett härligt oljat bourbon-fat kan göra med en medicinal Caol Ila. Jag tror på vinst.

Sen kan jag inte hålla mig… Kavalan Solist Cask Strength. Så förbannat bra helt enkelt. Finns några flaskor kvar på Systembolaget, bara att köpa.

/Doktorn

Föregående artikel
Nästa artikel
RELATED ARTICLES

2 KOMMENTARER

  1. Jo, det ligger något i att det är lite manligt att dricka cask strength, men man måste vara uppmärksam på vilken whisky man dricker! Det finns mycket riktigt whisky som är så rejäl att det står upp mot 60%-ig sprit, men i ärlighetens namn vinner det mesta som inte är superrökigt på att spädas ned, kanske inte till 40% alla gånger, men väl ned från 60%.

    Välkommen till sherryns underbara värld förresten! 😉

    • Här kommer professorn springandes med gratulationer. Det är inte varje dag:). Jag menar inte all whisky, men myket whisky kan man nästan helt strunta i att vattna, för att just behålla styrkan och powern.

      Hur går det med din Arran Peated?

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster