Dictador 20

Idag tänkte jag sätta mig och prova någon trevlig whisky och dela med mig av till er, och med ens när jag närmade mig whiskyskåpet stod den och ropade på mig: Den svarta sidenmatta flaskan med djupblå etikett och den mycket tilltalande åldersangivelsen ”20” på framsidan.

Redan när jag hällde upp den i glaset kände jag igen denna min gamla vän som jag inte druckit på mycket länge, men den ihärdiga doften av kaffe och mörk choklad gjorde sig påmind. Det blev inte sämre när sockersötman trängde igenom och kompletterade doften till en hel efterrätt.

Men vad är då detta för whisky? Det ÄR förstås ingen whisky, det är ju en rom! Inte vilken rom som helst dock, denna kommer från Colombia och är Soleralagrad i 20 år. Till skillnad från i whiskyvärlden så är Solera ett vanligt system för att lagra rom, och jag ska förklara lite kort vad det innebär.

Tänk er att man ska göra en 20-årig Solerarom.  Första året fyller man fat 1. Nästa år fyller man fat 2 och fortsätter så tills man har 20 fat rom. Det äldsta fatet kommer då vara 20 år och det yngsta ett år. Nu tappar man ut en viss del av det äldsta fatet och buteljerar (Denna blir då verkligen 20 år). Sedan fyller man på fat 20 från fat 19 och fat 19 från 18 hela vägen tillbaka till fat 1 där man fyller på med nydestillat. Resultatet blir att romen får mogna tillsammans med sin närmaste äldre årgång, och på detta sätt upprätthåller man en mycket hög kvalitet i det äldsta fatet.

Det här är kanske min favoritrom före alla andra och det beror på att den tack vare lagringen har en betydligt mer vuxen smak och inte lika utpräglad romsötma som yngre konkurrenter. Smaken är för en rom ganska mild och komplex, men tonerna som kommer står inte doften efter. Det har hänt mer än en gång att jag hellre har tagit en Dictador istället för kladdkaka till efterätt. Det är ju trots allt så att jag föredrar mitt socker destillerat…..

Den här romen finns på Systembolaget i beställningssortimentet (eller i butik i Norrköping av någon anledning) för c:a 600:- och ska ni någon gång göra avsteg från den rena whiskyläran, så är det här ingen dum väg att gå!

Jag måste nog övertala Doktorn om att ett rom-avsnitt i podden vore på sin plats. Det är kanske dags att han slutar tro att all söt sprit är tantdricka. Tror inte romdrickande kapten Svartskägg hade tagit den förolämpningen på ett bra sätt….

 

Föregående artikel
Nästa artikel
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster