HemProfessorn provarArdbeg An Oa möter Professorn

Ardbeg An Oa möter Professorn

anoalongSå var de första dyrbara dropparna här. Ardbegs nya core expression som skall göra The mighty Corryvreckan och The classic Uigeadail sällskap i den icke åldersangivna delen av Ardbegs standardsortiment. Förväntningarna är förstås skyhöga när Ardbeg kommer med något, men vänta nu…. är inte den här utgåvan lite misstänkt billig? Corryvreckan ligger runt 850:- och Uigeadail över 700:-. Men denna nykomling lanseras för det facila priset av 599:-, inte alls långt från priset för en Ardbeg Ten. Antingen vill Ardbeg göra sig mera lättillgängliga prismässigt igen, för det kan väl inte vara så att man vill lansera något nytt som ligger i en väsentligt lägre klass än de tidigare?

Nåväl, jag ska inte dra några förhastade slutsatser, jag har ju trots allt inte ens smakat på den än. I glaset jag har framför mig skvalpar den lätt, och intrycket är att den tillhör den lite mer lättsamma sortens Ardbeg.

Doften är påtagligt Ardbegsk, men röken är lite annorlunda. Det här känner jag igen från tidiga utgåvor av Smokehead som många anser var Ardbeg från början. Det är lite mer brand än torv, men den ligger ganska försiktigt som en matta över dofter som avslöjar dess ursprung, toner av colanötter, torkad frukt, anis och lätt bittermandel, bakom det kan man ana lite choklad och ljusare frukter. Det finns en behaglig sötma som av bränt socker. Jag anar också att den inte är jättegammal, men jag har haft fel förut på den punkten när det kommer till Ardbeg.

Direkt när den kommer in i munnen går det inte att missta sig på vad detta är. Ardbegröken lägger sig som en tjock matta och sötman rinner längs tungan, det finns lite “vuxna” noter av kol, sandelträ och som de skriver rökiga teblad! Den har viss apelsin i sig, och sherryn anas, men det är trots allt röken som dominerar. Den förväntade pepprigheten från nya ekfat går inte riktigt igenom, men en kryddighet anas. Här känns det inte längre som åldern spelar någon roll, den har råheten jag vill ha i en Ardbeg, men också komplexiteten. Om inte det här glädjer Ardbeg-fansen som vill ha en överkomlig vardagswhisky utan att kompromissa med smaken så vet jag inte vad. Men jag har haft fel på den punkten också förut.

Det jag med säkerhet vet är att den sådan här kommer stå i Professorns whiskyskåp inom mycket kort. Jag kommer också behöva introducera den för doktorn i ett kommande avsnitt av Whiskypodden.

Ardbeg An Oa finns att beställa från Systembolagets beställningssortiment från den 2 oktober 2017.

Ardbeg An Oa är icke kylfiltrerad vid ABV 46,6 procent.

Artikelnummer: 86067-01

Volym: 700 ml

Pris: 599 SEK

RELATED ARTICLES

1 KOMMENTAR

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster