Box senaste tillskott, 2nd Step Collection 02, är på väg till Systembolaget. WhiskyABC var på plats vid destilleriet när bland annat denna nyhet presenterades.
I den första delen av 2nd Step så släppte Box sin första helt rökiga whisky. Jag hoppas att alla ni som velat smaka den också fått möjligheten. Den skvallrar nämligen om att destilleriet är på god väg att uppfylla löftet om whisky i världsklass. Med den andra buteljeringen i serien 2nd Step så bjuder Box återigen in oss i lagerhusen, denna gång för att uppleva hur sherryfaten mognar i Ådalen. Utan att säga för mycket så är svensk single malt whisky på väg mot en ljus framtid.
Det är i vanlig ordning och i rådande whiskytrend helt rätt, en NAS som presenteras. En sak som kan locka oss svenskar är att i denna NAS finns whisky från den allra första perioden av destillering vid Box. Den största delen kommer från destillat som fått mogna i fat som tidigare innehållit Olorossosherry vilket är något vi brukar gilla här på WhiskyABC. För att balansera en förhållandevis ung och helt sherrylagrad whisky så har man kombinerat detta med en hel del bourbonlagrad whisky. Närmare bestämt 48% av volymen är lagrad på bourbonfat. Box var dock inte klara där, utan med finkänslighet så har de introducerat en smakrik rökighet i 2nd Step 02 genom att 8,5% av den färdiga blandningen består av rökigt destillat lagrat på 1st fill Olorossofat.
En utförlig provning är gjord och dyker snart upp på WhiskyABC.
Box har destillerat 5081 flaskor á 50cl vid en alkoholstyrka av 51,2%. Den finns tillgänglig vid Systembolagets beställningssortiment med start den 5 september kl 10:00.
Priset är satt till 747kr.
So, I have been waiting for a while now, as a kind friend brought me a Box Second Step 02 this last weekend (he is a Swede, and a kind one). So I was able to do a straight comparison between Second Step 01 and 02 side by side. One so smokey, in Bourbon style, the other richly sherried, Oloroso. Spejaran (Daniel) has helpfully included all of the details (which Box readily disclose of course, in the increasingly modern way). I find them BOTH quite wonderful whiskies, and a good example (as if we needed one, or two) of just how excellent Box is becoming now that they can access spirit that has been able to mature for 6 or 7 years. Which is important, as we have learnt just the other day that Braunstein in Denmark is hot on their heels with the competition for the Nordic’s best destilleri.