HemNyheterSveriges första whisky: Intervju med skaparen Carl Lönndahl

Sveriges första whisky: Intervju med skaparen Carl Lönndahl

Som ni säkert alla har sett har Carl ”Doktorn” Lönndahl i dagarna lanserat dokumentären Between yeast and spirits: the story of Swedens first whisky, om hur han upptäckte Sveriges första whisky och jakten på bevis att den faktiskt producerades och såldes. Självklart har vi på WhiskyABC en intervju, konstigt vore ju annars.

-Vad fick dig att börja leta efter Sveriges första whisky?

-Jag har ju alltid haft ett stort historieintresse, men från början var faktiskt planen att forska lite kring det man tidigare trodde var Sveriges första whisky, från Helsingborg, även den från slutet av 1800-talet. Den har ju bland whiskyhistoriker ansetts som sannolikt först, men det har inte funnits några bevis för att den faktiskt producerats och sålt. Det var när jag efterforskade den som jag lite av en slump hittade något mycket större, att Göteborg destillerade whisky innan dess!

-Trodde du att det var möjligt att faktiskt komma fram till något avgörande bevis för dess existens, några flaskor kunde det ju inte gärna bli tal om att hitta?

-Man vet ju aldrig vad man kommer hitta, men jag hade känslan av att ett brett sökande med många parallella spår skulle kunna ge nya ledtrådar och till slut kanske ett avgörande bevis, vilket ju också visade sig stämma. Självklart blev det hela mer spännande när det hela tog vändningen till att hitta bevis för en whisky ingen hade en aning om fanns!

-Vad betyder den här upptäckten för whiskyintresset i Sverige?

-Jag hoppas ju såklart att fler förstår att whisky inte är något vi har hållit på med i Sverige de senaste åren, utan att vi faktiskt har haft en lång historia av andra destillat än brännvin. Sedan hoppas jag ju också att dokumentären kan inspirera andra att gräva vidare, vem vet, kanske finns det till och med någon etikett eller tomflaska någonstans ute i landet!

-Det sägs ju att experterna är ganska eniga om att det sannolikt var en rökig whisky med maritima toner, baserat på hur man tillverkade whisky vid denna tid på de destillerier som användes som förlagor och det faktum att Göteborg också är kustnära, men kan det bli något annat än vilda gissningar?

-Det kanske mer är en fråga tillbaka till dig, du är ju en av experterna som delar den bedömningen. Men utan att säkert veta något om smaken och karaktären skulle jag nog ändå säga att ni sannolikt kan ha rätt, det fanns inte så många sätt att göra whisky på vid den här tiden.

-Slutligen, kommer vi få se en fortsättning på dokumentären, har du kanske till och med utelämnat något smaskigt som kan dyka upp i en framtida del två?

-Först och främst ska jag ta semester några veckor, det har varit otroligt intensivt med produktionen, sedan får vi se hur vi kan gå vidare.

-Tack Doktorn! Vi ser med spänning fram mot nästa dokumentär!

Dokumentären Between yeast and spirits: the story of Swedens first whisky kan ses här.

RELATED ARTICLES

1 KOMMENTAR

  1. This is a serious bit of scholarship and good old-fashioned detective work. And of course, so many MORE questions arise as a result of this. Why did they try? Why did they stop? Etc. Etc. So many questions…. so plenty more work for Carl to do!!!

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster