Old Pulteney 12: en smörig, fräsch sommarkompis

3

old pulteney 12

Jaha ja tänker ni ”den gamla räven känner man ju till” och så är det ju, men när smakade ni den sist? 12:an är OP:s standardutgåva och jämförbara standardutgåvor är möjligtvis Glengoyne, Aberfeldy och Ardmore men för mig är OP i en egen klass (antar professorn här skulle slå ett slag för Aberfeldy…vilka smaklökar karln har). Men nog om det, nu till innehållet:

Doft: Smör & salt (lite som bregott med havssalt), tropiska toner av kaktus, ananas, lime & vanilj. Mycket trevliga toner och smörsaltet kan man dofta oändligt på.

Smak: Oj säger jag – finns det någon annan standardutgåva med samma tunga smör & kolasmak? Jag tror inte det. När man jobbat igenom sisådär 7 lager av härligt fett smält kolasmör så kommer lite salta nötter fram och balanserar ut smaken.

Finish: Sötma, kakor, lite träsmak som jag skulle beskriva som ”landskänsla”: ni vet känslan när den gamla träkåken stått med solen i senit och fått torka till sig framför ängarna… Pulteneys ängar!

Slutkommentarer: Ja, jag gillar Old Pulteney, det är en riktigt kvalitativ standardutgåva som vågar ta ut svängarna och ”vara något”. Den är lagom komplex det vill säga inte tillräckligt enkel för att den ska bli ointressant och inte så pass komplex att jag hade velat ha annat innehåll för att leka runt med mina smaklökar. Denna ”landsdröm” funkar bäst en riktigt varm och härlig sommardag… framför träkåken då alltså!

/

3 KOMMENTARER

  1. Oh Doctor you are correct. 12 years old is lovely stuff. Salty, maritime, and bourbon flavours. Old Pulteney is a curious compote of flavours. I think the 17 and 21 yo are finer still (more complex). I am lucky to have some cask strength too – one from the Distillery (not that I have visited it yet, but a friend did), and one as a private bottling from a special barrel. At cask strength this whisky sings a fine tune – even better than Abba or Bjork!! (no, I have not yet been drinking today, before you ask….)

  2. David, I agree with you on that the older ones are even better. Ah… cask strength that sounds wonderful… never tried one from OP. Good quality i would guess? Haha, but soon maybe:)?

  3. A lovely summer evening in early August I sat in Uppsala on a local pub and suddenly I felt a craving for a really good whisky. I spotted the Old Pulteney 21 on the shelf, and it was indeed one of the most perfect drams for Swedish summer night. It was like the big brother to the 12YO with all the complexity you could wish for and loads of butterscotch, maize and yet a very competent classic scotch. It was indeed THE choice for summer whisky.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here