HemNyheterCaol Ila Cask Strenght 1st fill Sherry

Caol Ila Cask Strenght 1st fill Sherry

Gordon & Macphail la vantarna på tre stycken rejäla fat från Caol Ila som de valde att buteljera till cask strenght på 56,8%. Det är en knapp 12-åring som destillerades tidigt 2005, och faten är first fill sherry butts. Även om vi fått hela 186st flaskor till Sverige så lär de gå åt fort, särskilt om man lyssnar till vår egen Caol Ila expert Högländaren. Håll ögonen öppna för Caol Ila Cask Strenght 1st fill Sherry. Den 8:e september släpps de på bolaget. Nu till det trevligaste av att skriva om whisky…

Caol Ila Cask Strenght 1st fill Sherry
Dags att smaka på vår dram

Vi låter Högländaren komma först till tals då han är vår självklare Caol Ila expert.
Det första som slår mig är att det inte är en stiltypisk doft som slår mig i näsborrarna! En ganska köttig barbequeliknande rök hittar mig som dessutom känns ganska söt i tonen. Istället för syrlig och karg havsrök som jag hade förväntat mig!
Efter en stund kommer dock lite syra fram också tillsammans med ganska söta frukttoner, en blandning av stenfrukter och röda bär, kanske rabarber och en del örtliknande aromer.

I smaken kommer en helt annan syrlighet fram men den omfamnas av en ganska gräddig sötma som påminner om en lemonlime cheesecake!
Lite längre bak i gommen framträder mineraler som snoken anade och de följer med ända till finishen som är relativt lång för åldern på denna dram. Tycker även diskreta toner av anis och fatbeska snålskjutsar sig in på slutspurten.

Doftmässigt hade jag nog kanske gissat mer på en Ardbeg på den här, men i smaken kommer den kända citrussyrligheten fram mer men med en otroligt charmig sötma som delas med mineraler, fatkaraktär och lite anis.
För mig är detta en gudomligt god whisky och jag kommer med all tråkighet stå i kö för att inhandla en alldeles egen till skåpet. Jag kommer somna gott ikväll!

Vad tycker då jag?

Ljuvlig kombination av dofter som känns extra mummiga nu när hösten börjar göra sig påmind. Jag tänker alspånsrökt bacon och den har en sötma som doftar lite kompakt. Jag försöker hitta sötman tydligare men det är svårt pga den höga alkoholhalten och den blir stickig om man doftar för djupt eller länge. Efter att den vilat en stund så framträder en höstligare blandning av mogna röda frukter som någon pressat lite citron i och en rakare rök än tidigare.

Den river direkt av tungan med en pepparintensitet som tar en stund att vänja sig vid. Men sen blir det trevligare när sötman och torvröken träder fram. Den är friskare i smaken än den härliga baconinlindade doften skvallrade om. En skvätt av jord ifrån torven verkar ha kommit med då den har lite jordiga smaker i sig. Det händer rätt mycket samtidigt här och jag tycker den är lite brokig men på ett bra sätt. En lite lätt bränd sötma avslutar whiskyn och röken hittar tillbaka till baconet, särskilt efter vattning. Den håller ut ganska länge.

Om man tittar i bolagets standardsortiment av Caol Ila så är det endast deras 12-åring som går att hitta. Den må vara billig för sina 439:- men jag tycker att denna cask strenght är det självklara valet om man bara ska köpa en Caol Ila i år.

Slutligen låter Professorn hälsa att Caol Ila inte är hans kopp av te men att han är övertygad om att Caol Ila fansen kommer gilla denna skarpt.

Gordon & Macphail cask strenght och caol ilaCaol Ila 2005 Cask Strength
56,8% G&M

Säljstart: 8 september
Artnr: 42819-01
Pris SB: 898 kr
Destillerad: 2005-02-21
Buteljerad: 2017-01-31
Alkoholhalt: 56,8%
Fat: First Fill Sherry Butts, Cask No 301522, 301530 & 301532
Antal till Sverige: 186 fl.

RELATED ARTICLES

1 KOMMENTAR

  1. Good find there Daniel! The G+M cask strength Jura is an excellent find, and good value compared to company own releases.

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster