Hem Nyheter Teeling Stout Cask – Irländare lagrat på Innis & Gunn

Teeling Stout Cask – Irländare lagrat på Innis & Gunn

0
1799
teeling-stout-cask-finish-whisky

I mars 2017 släppte det skotska bryggeriet Innis & Gunn en stout i begränsad upplaga somteeling-stout-cask-finish-whisky bar namnet Kith & Kin Teeling Cask. Stouten hade som namnet antyder fatlagrats på whiskeyfat som tidigare lagrat det irländska destilleriets flaggskepp Teeling Rum Cask Small Batch. Nu har Teeling lagrat whiskey på faten igen och därmed skapat en helt ny whiskey vid namn Teeling Innis & Gunn Cask Single Malt. Whiskeyn som ligger på 49,3% är alltså något så ovanligt som en stoutfatslagrad Singel Malt. Släppet är exklusivt producerat för den svenska marknaden och Systembolaget. Lansering sker den 6 oktober. Nr 40112-01. Pris 599 kr för 70 cl.

Att smaksätta whiskey genom att slutlagra den på ekfat som tidigare lagrat till exempel sherry eller portvin är väldigt vanligt inom whiskeyindustrin. Teeling och Innis & Gunn bestämde sig för att experimentera ytterligare och ta denna smaksättning till nästa nivå genom ett tydligt samarbetsprojekt som därmed skulle ge en helt unik whiskeyfatsöl och senare en stoutfatslagrad whiskey.

Resultatet av det helt unika samarbetet mellan skottarna på Innis & Gunn och Irländarna på Teeling är en spännande och väldigt distinkt cask strength whiskey på 49,3%. Precis som alla släpp från Teeling är whiskeyn inte kylfiltrerad för att lyfta smakerna i whiskeyn maximalt.

Officiella taste notes

Doft: Rostad malt, russin, vanilj, nyklippt gärs och citrus.

Smak: Smörkola, mörk choklad, mörka körsbär, kanel och inslag av vitpeppar.

Eftersmak: Kaffe, grädde, inslag av ingefära och apelsinmarmelad.

Lansering: 6 Oktober
Antal: 1200 buteljer
Pris: 599 kr
Storlek: 70 cl
Lagring:
1. Innis & Gunn lagrar stout på fat som tidigare lagrat Teeling Rum Cask Small Batch (Nr 463, pris 329 kr).
2. Teeling lagrar Singel Malt på samma fat som Innis & Gunn lagrat sin stout på.