HemDoktorn tar pulsenMortlach Rare Old: Den unga gubben

Mortlach Rare Old: Den unga gubben

Mortlach rare old

Den unga gubben skulle ju likväl kunna vara en beskrivning av mig själv (Sveriges yngsta gubbe i så fall) och visst finns det likheter mellan mig Mortlach, som uttrycket ”rare”, men nu är det inte mig vi ska tala om!

Mortlach är av många ansedd som en Whiskyns ”Royce-Rolls” på grund av sin breda, tunga kropp och komplexitet och så är även fallet med denna: doften har en torkad lagom sötma fyllt av kanel, nötter och min egna benämning av ”höstlöv”. Höstlöv är när tonerna ligger mellan ljust och mörkt, när solen går ner en vacker höstdag, när kastanjerna mosats på marken av dagisbarnen på gården. Ja jag tror ni får bilden av känslan jag försöker förmedla.

Smaken då? En riktigt inoljad rackare vilket den gamla gubben haft tid på sig att bli, mörkt fint trä – nästan lite som när träden gjort en sista ansats under tidig vinter att suga åt sig allt vatten som finns kvar i marken innan tjälen tagit den. Kort och gott är träden dränkta. Sherryn kommer sedan fram och drar sig nedåt tungan som Nalle Puh sugen på honung och sedan kommer lakritsen – denna underbara gåva till mänskligheten!

Avslutningsvis ligger kanelen lång som den bara kan i en gröt lagom till julen. När jag tänker efter kanske det just är vid julbordet jag vill dricka den. Att få återuppväcka minnet av en vacker höstdag nu i ett iskallt hus där solen inte synts sedan Oktober.

Sammanfattningsvis: Vilket bra insteg till gubberiet! För de som vill börjat ta sig emot mera komplexa drycker och börja leta efter smaker som inte finns i den klassiska rökiga whiskyn är det här en bra inkörsport!

/Doktorn

 

RELATED ARTICLES

1 KOMMENTAR

  1. I do like a review which makes me think! And conveys feeling. Doktorn has done this here. I only have two comments (apart from a third – where and when can I try this lovely whisky?) – first – I think we talk more correctly of Rolls Royce, not Royce Rolls (or maybe I am wrong, and it is Romeo Alfa or Bear Pooh – lets ask the Italians….). Second, one of the interesting things (of many) of my getting to know Swedes and Sweden, is the real genuine love for lakritsen och kanelen. Especially the first – this is now rare in Storbrittanien – I remember being amazed in Stockholm in 2013 with Lakritsen icecream! And you have a special bun day for kanelen (you have many food days – how are you all so thin?? – not like Pooh Bear there).

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster