HemProfessorn spekulerarTaiwan: Första kontakten med King Car

Taiwan: Första kontakten med King Car

Det här blir ett av de kortaste inläggen hittills. Först en rättelse: Amrut Fusion blev bästa whisky i NYA världen, dvs utanför Skottland. Ibland är det bättre att göra researchen innan man skriver något. Det tar dock inte ifrån den att det är en exceptionellt bra whisky, och det kan kanske illustreras bäst genom att en av mina kollegor som varit nyfiken på whisky, men inte hittat någon favorit bland de skotska, fastnade direkt för Amrut Fusion. Kärlek vid första klunken?

Annars ska vi idag koncentrera oss på godis-whisky. Vad är nu detta? Jo, det är whiskyns svar på godis-shots, dvs söt, fruktig orökig whisky för er som tål att variera er från rökbomberna. De passar bra till att fira in våren helt enkelt!

Först ut är Glenfarclas 105 Cask Strength. Det här är en riktig godsak med tydlig doft av sherry, karamell, toffee och russin. Smaken är kryddig, med inslag av honung, mycket sherry, toffee och karamell. Anmärkningsvärt med denna är att den a) är på literflaska, b) är på 60%(!) styrka och c) trots detta kostar endast €36!!!!

Sedan ska vi ut i världen igen och titta närmare på destilleriet Kavalan. På något märkligt sätt fick T.T Lee, grundare av livsmedelskoncernen King Car Group en idé. Hans passion var whisky och ett eget destilleri var precis vad han ville ha. Därför startade han det första kvalitetsdestilleriet av maltwhisky i TAIWAN. Ja, ni läser rätt. TAIWAN. Med medeltemperaturer 15 grader över Skottland och luftfuktighet som i djungeln var det ingen lätt utmaning. ”Angels share”, dvs den andel av whiskyn som dunstar varje år under lagring är 15-18% i Taiwan jämfört med 2-3% i Skottland. Vi kommer alltså inte få se några riktigt långlagrade whiskies därifrån. Tio år senare levererar Kavalan whisky i absoluta världsklass, med prestigesorten Kavalan Solist på topp, som fått 97 av 100 i Jim Murray’s Whisky Bible.

Passa på att testa deras standardrelease som också den är mycket bra, med smak

Nu är det alltså dags att fylla på lagret. Skål och trevlig vår!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster