HemProfessorn spekulerarDistillers edition X 3

Distillers edition X 3

Nu är det äntligen dags igen! Jag vet ju hur ni alla har längtat efter nästa nummer av denna bulletin, eller kanske snarare varorna som den brukar resultera i. 🙂 Det börjar närma sig jul, och det är högtryck hos destillerierna för att få fram specialreleaser av olika slag. Denna månad tänkte jag vi skulle fokusera på ”Distillers Edition” från tre destillerier, alla av det rökigare slaget, närmare bestämt följande pärlor från den skotska västra övärlden:

Lagavulin Distillers Edition 1997-2013 är en trevlig bekantskap som återkommer år efter år med lite variation i ålder, smakpalett och sammansättning. 2013 års version passar riktigt bra till jul med sin brända doft med inslag av kryddnejlikor, russin och torkad frukt och smaken med rökighet blandat med kryddighet men med tydlig sötma från Pedro Ximenez-sherryn. Definitivt något att suga på till jul! Inte superbillig, men Lagavulin ligger ju generellt sett högre i pris än sina Islaygrannar.

Även Caol Ila Distillers Edition 2001-2013 går på temat söt rökig whisky, men denna release är lite mer udda, den är nämligen lagrad på Moscatel-fat och inte sherry som är det vanliga. Moscatel ger ju än fruktigare nos med aprikos och persika och en spännande blandning av tung rökighet och maltig sötma i smaken. Detta kanske är den bästa Distillers Edition från Islay just nu med tanke på den runda komplexa smaken!

Sist men inte minst i trilogin kommer Talisker Distillers Edition 2002-2013. Här lämnar vi ön Islay och hamnar istället på den minst lika kompetenta ön Skye i Skottlands övärld. Talisker är det enda destilleriet på denna ö som finns kvar, men ön har en historia som är minst lika brokig som Islay när det kommer till spritbränning. Talisker är också en av de whiskies som ingår i ”the six classic malts”, ett urval av de sex mest typiska whiskies från respektive geografiskt område i Skottland. Tyvärr går en stor del av Taliskers produktion direkt till Jonnie Walker, där den används som en av baserna i deras blended, i mina ögon en inte särskilt smickrande slutdestination för en riktigt bra whisky. Här kommer då din chans att rädda en liten del av den från detta öde, Talisker DE bjuder liksom de andra på en rökig (inte fullt lika rökig som Islay-kollegorna) upplevelse med Sherry som kicker.

smokehead-imd-800x1200Slutligen vill jag slå ett slag för månadens whisky. Det blir denna gång Ardbeg Smokehead som är utvald. Det är en märkesvariant av Ardbeg för de som kanske skulle kalla sig för ”smokeheads”, dvs de som tycker rökigheten är grejen med Islay-whisky. Den har inte samma komplexitet som de traditionella Ardbegreleaserna, men i gengäld är komplexiteten i rökigheten desto större, här pratar vi inte gammal nedbränd lada, utan fina toner av grillrök, rökt fläsk, torv och mycket annat. En viss fruktig sötma kan anas.

Ardbeg Smokehead finns i två standardreleaser, dels den ”vanliga” på 70cl , men också releasen som är för tax-freemarknaden med lite äldre fat i receptet och 100cl-flaska. Mycket prisvärt och en självklar inventarie för dig som gillar Islay!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster