Gordon & McPhail – ”Ljuva 80-tal”

0

Efter att ha släppt ett antal fina utgåvor från 60- och 70-tal så tar sig nu Symposion, och G&M, på sig 80-talet!

Den 1:a och 2:a mars släpper man 3 stycken buteljeringar från detta årtionde och man har kunnat tjuvsmaka dessa på de senaste whiskymässorna, bl.a. som hölls i början av Februari.

Först ut på weblansering den 1:a mars är en Longmorn, Rare vintage 1983. Denna är min personliga favorit av dessa 3 då den, även om man klart känner ålderns komplexitet, lenhet och fatpåverkan, så kommer det fram en relativt unik ung fräshör som blandar sig oerhört bra med det ”gamla”. En helt underbar whisky, och det förväntar man ju sig till detta pris också – ”Not for the faint hearted”: 4183kr. Svårt att yttra sig om prisvärdhet när man kommer upp i dessa summor tycker jag personligen, är ju relativt till storleken och flexibiliteten i sitt läderfodral. Men det jag kan säga är att detta är en förbaskat god och jag har druckit sämre i liknande prisklass. Kvalitet!!

RARE VINTAGE 1983

Säljstart: Torsdag 1 mars, webblansering kl 10.00
Artnr: 40203-01
Pris: 4 183 kr
Destillerad: 1983
Buteljerad: 2014
Alkoholhalt: 43 %
Fat: Refill Puncheon
Antal till Sverige: 36 fl.

 

Från -83 hoppar vi nu fram ett år till -84 där det denna gång handlar om en i samma serie. Denna har lite tyngre sherrytoner i sig men en oerhört komplex blandning med ”lite av varje” vill jag påstå. I doften har jag svårt att guida mig till ett konkret mål då den är mild i tonen men ingen klar herre på täppan. Kan helt enkelt vara så att denna är för komplex för mina, hittils, ganska novisa erfarenheter. Smaken är dock fantastisk på många sätt och vis: Den är gammal, tydlig fatkarraktär, sherryfrukter osv men det har även en ”spritsighet”, nästan en kolsyrad känsla som jag sällan erinrar mig ha upplevt i äldre lagringar. Det tillför en annars sorts ungdom än Longmorn men dock en liknande känsla. Likaså här, en tung smäll för plånboken men en väldigt njutbar indeed.

RARE VINTAGE 1984


Säljstart: Fredag 2 mars, små partier
Artnr: 40204-01
Pris: 3 935 kr
Destillerad: 1984
Buteljerad: 2014
Alkoholhalt: 43 %
Fat: First fill butt.
Antal till Sverige: 42 fl.

 

 

Sist ut i trion blir Orkney´s frontfigur i mångas anseende: Highland Park 1989.
När det gäller HP har jag personligen lite mer i min repertoar att jämföra med och denna tyckte jag personligen var riktigt riktigt bra. Jag finner den dock ej helt stiltypisk och hade förmodligen ej placerat denna korrekt i en blindprovning. Röken är mer diskret samt att ljung och hed byts ut more färskare florala dofter och en stenfruktskompott. Det finns klara toner av mer stiltypisk lagrad HP också men detta är de avvikande tonerna i min upplevelse och gör den även ganska unik vill jag påstå. Ej stiltypisk HP rakt av men även denna riktigt god. Här rasar vi ju ett par tusenlappar också vilket ger denna högst köprekommendation av mig även om jag tyckte Longmorn var snäppet vassare.

HIGHLAND PARK 1989
MACPHAIL’S COLLECTION

Säljstart: Fredag 2 mars, små partier
Artnr: 40206-01
Pris: 2 402 kr
Destillerad: 1989
Buteljerad: 2016
Alkoholhalt: 43 %
Fat: Refill American Hogshead
Antal till Sverige: 96 fl.

 

Spännande alla tre, inget snack om den saken och alltid trevligt att prova äldre droppar men min plånbok kommer nog förbli stängd i detta fall (skall dock sägas att det är en ganska svårflirtad plånbok just nu).