HemPå platsLinköping Whiskyexpo 2018

Linköping Whiskyexpo 2018

En kort summering om mässan och några av nyheterna på dryckesfronten.

Det är 15-års jubileum av denna fantastiska mässa som är en av landets äldsta men även en av de populäraste bland både utställare och whiskyfantaster. Kenneth Lindblad är arrangör och grundare av denna mässa och han själv har en lång erfarenhet av whisky då han bedrivit bar, jobbat som importör och är frontfigur i den anrika Whiskyklubben Beathas vänner. Så gissningsvis har han druckit droppar i sina dar som en annan bara drömmer om med sin ringa erfarenhet i branchen. Han är dessutom en stor samlare och har en hel del drömbuteljeringar hemma som har tjocka lager damm på sig. Är ju klart en bra grund för att kunna ordna en riktigt bra mässa!

Så varför är denna mässa så bra enligt ryktet? Jag tillägnade en hel del tid att vidtala just detta med arrangörer och diverse privatpersoner som var på mässan för att få lite klarhet och två saker stod ut som självklara anledningar iaf. Dels har man ett väldit stort fokus på provningar, eller master classes på denna mässa. Det finns oerhört mycket att välja mellan under båda dagarna och det är verkligen personer med gedigna kunskaper och erfarenheter som håller i dem. ”Det är så man lär sig” som Kenneth  beskriver anledningen till detta och jag kan ju bara hålla med. Provningar med personer som kan mer än en själv är onekligen det bästa sätter att lära sig om både drycken och dess vetenskap,
En annan anledning är den extremt goda och lugna stämningen som infinner sig på mässan. Exakt vad det beror på och varför det är så just här kan jag egentligen bara spekulera i men min tro, som delas av flera utställare, är att denna mässa har bara whisky som tema. Ja egentligen har dom en liten Rom hörna också men annars är det bara whisky, och ingen öl, som är det klart vanligaste på andra mässor, att man kombinerar dessa två.
Det blir väldigt lite fylla och otrevligheter samt att det är verkligen personer med lika intresse som samlas, Whisky!! Det verkar vara oerhört hög nivå av kompetens i publiken här så min tro är att denna mässa lockar personer med mer erfarenhet och passion för whisky. Ja som sagt, man kan bara spekulera men det är helt klart något lite speciellt med denna mässa som jag nu varit på ett antal år i rad. Kan helt klart rekommendera vilken whiskyentusiast som helst att komma på besök om man får chansen.

Så vad fanns för nyheter och spännande droppar att prova? Självklart väldigt mycket men som ensam krigare från ABC och med viss sjukdom tidigare i veckan så fick jag vara väldigt sparsam denna gång och välja ut några få intressanta släpp på mässan, så här har ni repertoaren kort sammanfattat:

1: Glenlivet Pittandlich, Singel Cask. Släpps i mars i väldigt begränsad upplaga.
En riktigt trevlig upplevelse detta! En grym glenlivet men med klart råare toner och visste jag inte bättre kan man antyda en aning rök, förmodligen från ett hårt kolat fat men ändå. Fantastisk!

2: Smögen Barrique. 7år. Släpps 1:a mars.
Rökigt recept som spenderat sitt liv i rödvinsfat, usch? Eller?
Tanken känns fel och det är inget snack om att den är rejält rökig dessutom men det funkar nog det här ändå. Nånting har den tycker ja, väldigt speciell men ändå någon sorts harmoni i den. En riktigt käftsmäll så den behöver för mig både ena och andra droppen vatten i. Spännande från smögen tycker ja, häftigt, och inte så hård mot plånboken heller tycker ja.

3: Tevsjö Bourbon, släpp okänt.
En väldigt spännande dryck. Smakar nog varken som whisky eller bourbon måste jag medge men bra smakar den. Denna tycker jag man ska smaka! SKa bli oerhört spännande att följa dom och se vad det blir av det här.

 

 

4: Magnus Fagerström egna buteljering ”Paris”, Glenallachie 8år.
Ett destilleri som blir mer och mer spännande sedan Billy Walker köpte up det. Tidigare använt mest i blended industrin men det här är bra, och bara 8år! Tycker jag helt klart man ska prova!

 

 

5: Symposion och Gordon & McPhail – ”Ljuva 80-tal”
Se separat artikel på hemsidan om dessa 3.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster