Gästreportage: Nikkaprovning med Sara Larsson

0

Vad kan väl passa bättre en vinterkväll i januari än att kliva ombord på whiskykryssningen och få delta i en provning av väsentliga delar av Nikkas whiskyutbud? Inte mycket tycker jag, så här är mina intryck från provningen ledd av Sara Larsson från Symposion.
Spännande och intressanta dofter och smaker möter oss under provningen som stundtals känns som en resa in i ett idylliskt Japan.

12:
Vi börjar med att prova Nikka 12 där doften är trevligt söt med lätta majstoner. Lätt sötma och svaga majstoner finner man även i smaken, också en fin sälta träder fram. Finishen har en viss maskrosliknande bitterhet.

Nikka Miyagikyo
En icke åldersangiven sherrylagrad whisky finner vi i glas nummer två. Doften för dig in i en blomstrande fruktträdgård. Smaken är härligt fruktig med en hint av vanilj, den avslutas med toner av sockrade äpplen och maräng.

Nikka Taketsuru Pure Malt 17
Med doft av blomsteräng, tunga men samtidigt eleganta sherrytoner. I smaken går elegansen vidare in i en krämighet med sockrade bär och trevliga små kaktoner. Finishen är rätt så lång och sherrytonerna följer med rakt igenom.

Nikka Miyagikyo Rum Wood Finish
En spännande variant av Miyagikyo där whiskyn har slutlagrats på karibiska romfat. Doften har en fantastisk sötma med toner av kolanappar från godisskålen. Den är definitivt romlik. Härligt rund och fin i smaken med tydliga ektoner, lång finish med viss sötma, kåda och bark som för dig rakt in i en daggig skog.

Nikka Yoichi Rum Wood Finish
Även denna Yoichi är slutlagrad på romfat. Man känner doften av äppelcider i den här med försiktig rökighet. Man blir förvånad av doftens komplexitet. I smaken överraskar den plötsliga sötman direkt följt av en annorlunda röksmak. Aningens spritig i slutet.

Nikka Pure Malt Black:
Små, nästan gömda chokladtoner i doften, söta bär och rostat korn. På tungan känner man en hint av övermogna päron. Man känner nästan smaken av solsken. Sofistikerat gömda chokladtoner blandas med fruktigheten mot slutet.
Jag vill verkligen tacka Sara och Symposion för denna härliga Nikkaprovning och tack till WhiskyABC för möjligheten att få skriva denna gästartikel!

Till er läsare: Trevlig whiskystund.

/Annie, aka Lady Islay

Annie är en whiskyintresserad tjej, med en förkärlek för inte bara Islaywhisky utan det mesta som är bra i whiskyväg.