HemPå platsRapport från Uppsala Beer & Whisky Festival 2018

Rapport från Uppsala Beer & Whisky Festival 2018

WhiskyABC var som vanligt på plats och var officiell partner för rapportering och livesändning vilket flera av er säkert såg!

Festivalen i Uppsala brukar vara en trevlig tillställning och i år så fanns det återigen ett brett utbud av whisky.

Festivalen gick av stapeln den 23:e och 24:e februari på Fyrishov i Uppsala. För att ge våra läsare som inte var där en uppfattning av vad som erbjöds att prova under mässan så har vi gjort en liten sammanställning här, långt ifrån komplett, men med lite nedslag hos olika utställare.

Highland Park

Highland Park är ett av de mest populära single malt-destillerierna i Sverige så det är säkert många som är väldigt bekanta med dem redan. Om du lyssnar eller tittar på Whiskypodden så vet du att Highland Park the Dark blev månadens whisky i januari. Denna hittade vi såklart i deras monter och har du inte provat den så gör det. Naturligtvis hade de med sig hela sin vanliga range också.

Macallan

Macallan har under lång tid beskrivits som en bärare av kvalitet när det kommer till whisky och den har de aldrig tummat på, även om stilen har förändrats över åren. På Uppsala Beer and Whisky så hade de med sig bland annat Macallan 12 years – Sherry oak vilken är väldigt trevlig. Även övriga sortimentet fanns att prova på plats.

Laphroaig

Laphroaigh är, välförtjänt, en favorit i många svenska whiskyhem och även de fanns på plats i Uppsala. De beskriver sig själva som den smakrikaste single malten i världen och nog brukar det finnas en hel del godsaker i deras whisky. Deras destillerichef John Campell vill ära detta och tog därför fram Laphroaig Lore, som förutom i montern även deltog i whiskytävlingen och fick höga poäng. En självklarhet att prova om man är intresserad av rökig whisky.

Box Destilleri – Quercus II Alba

Sista dropparna av Quercus II Alba

Vi pratade med Hasse Nilsson, brand manager om denna helt nya utgåva som endast fanns att prova på plats:

– Det här är en ny whisky i vår serie där vi utforskar hur olika ekarter påverkar karaktären. Tidigare har vi lanserat Quercus Robur, en whisky lagrad i svensk ek. Nu kommer Quercus Alba, med lagring i amerikansk ek. Utöver det kan vi som vanligt presentera ett brett sortiment med allt från fatprover till färdiga buteljeringar. Och har man redan fat hos oss kan man kontakta oss så att man får prova sin egen whisky under festivaler och mässor.

Uppsala Destilleri

Uppsala Destilleri sålde i år att privatfat under mässan vilket är första gången de erbjuder. Minst en variant av whisky på fat och en variant med rom på fat fanns till speciella mässpriser.
Utöver det så hade Uppsala Destilleri med sig en del nyheter som kommer hitta ut på bolaget under senvintern och våren. Med andra ord så var det en spännande tid att besöka deras monter under mässan.

Prisexempel på privatfat:
30 l Rom på olorosofat, bourbonfat eller sauternesfat 14 500 kr
30 l orökig singlemalt på olorosofat, bourbonfat eller sauternesfat. 15 500 kr.

Symposion

Sara på Symposion med Nikka-nyheter

Symposion är en mässfavorit bland många whiskyälskare, inte endast för att de har Springbank i portföljen utan även ett stort utbud av utmärkta oberoende buteljerare. Dessutom så har de med sig Nikka på mässan och även en rombar. Vi besökte självklart deras bås på mässan!

Tjaerdalen

Den oberoende buteljereraren Tjaerdalen är rätt nya på whiskyscenen då det startades 2015 men har redan några stabila egna släpp under bältet. Dessutom har de utökat sitt utbud med gin och öl. Deras mål är att leverera drycker som är småskaligt framställda och ett resultat av tid och perfektion. Vi provade naturligtvis flera av sorterna ur deras Rare Cask Series. Ett urval ses nedan

Tjaerdalen Rare Cask Series No 1 – Tullibardine
Single malt whisky, region – highland. 10 år på first fill bourbon hogshead. Destillerad och lagd på fat 2005, buteljerad 2016 vid en alkoholstyrka på 60,6%, cask strength.

Tjaerdalen Rare Cask Series No 2 – Fettercairn (Vinnare av guld I SBWF 2017)
Single malt whisky, region – highland. 9 år på bourbon barrel. Destillerad och lagd på fat 2006, buteljerad 2016 vid en alkoholstyrka på 55,7%, cask strength.

Tjaerdalen Rare Cask Series No 3 – Craigellachie Octav
Single malt whisky. region speyside, 8 år på sherry fat, sista åtta månaderna på sherry octav (50 liter). Destillerad och lagd på fat 2008 och 2016, buteljerad 2017 vid en alkoholstyrka på 64,2%, cask strength.

Tjaerdalen Rare Cask Series No 4 – Ben Nevis
Single malt whisky, region – highland, 20 år på refill sherry butt. Destillerad och lagd på fat 1996, buteljerad 2016 vid en alkoholstyrka på 54,2%, cask strength.

Så här glada var Tjaerdalen när de vann Whisky Open

Tjaerdalen Rare Cask Series No 5 – Cambus
Vinnare i Whisky Open-kategorin på Uppsala Beer & Whisky 2018!
Single grain whisky, region – lowland, 25 år på sherry butt. Destillerad och lagd på fat 1991, buteljerad 2017 vid en alkoholstyrka på 57,1%, cask strength.

Tjaerdalen Rare Cask Series No 6 – Craigellachie
Single malt whisky. region speyside, 10 år på sherry hogshead fat. Destillerad och lagd på fat 2006 och buteljerad 2017 vid en alkoholstyrka på 60,2%, cask strength.

Tullamore Dew

Tullamore Dew har en rykande färsk nyhet för den svenska marknaden och som vi tror ligger rätt i tiden. Det är en ny tappning av deras klassiska Dew. Denna har slutlagrats på romfat, närmare bestämt karibiska XO-fat och kan nog tilltala såväl nybörjare som den nyfikne maltdrickaren. 43% klockar den in på och än så länge har den inte hittat ut på hyllorna på systembolaget. En tre gånger tre är det naturligtvis när det är Tullamore; trippeldestillerad, tripple blend och tre fattyper. Men denna gång med det spännande inslaget av finish på karibiska romfat.

Clydesdale

Clydesdale är nog den distributör som har det största utbudet och bredden i portföljen i Sverige. Det är alltid en imponerande samling whisky de har med sig på de mässor de besöker och Uppsala är naturligtvis inget undantag. Något som jag tycker är en självklarhet att prova är några av deras många Blackadder. Men oavsett smak och tycke så kommer du verkligen hitta något att tycka om här.

Självklart fanns det många fler utställare på plats, mer finns att se och läsa här på WhiskyABC, tillsammans med de liveshower som producerades under mässan där vi träffar utställare, arrangörer och inte minst vinnarna i whiskytävlingen!

Vår egen monter / studio
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster