Ja det kan man fråga sig. Och det skrivs inte så mycket om ekologisk whisky heller. Jag ska erkänna att jag oftast handlar ekologisk mat av rent egoistiska skäl. Det finns ju studier som visar att halterna av olika mindre bra ämnen är högre i människor som inte äter ekologisk mat. Så därför brukar jag handla ekomat även om jag nog långt ifrån är den som äter mest hållbart. Men ekologisk whisky. Nej det är inget som jag nödvändigtvis köper och det borde ju inte vara lika stora hälsomässiga skillnader mellan vanlig och ekologisk whisky som när det gäller mat. Whisky destilleras ju och de ämnen eller kemikalier som följer med hela vägen från kornet till råspriten borde väl inte vara så många?
Hursomhelst finns det ju såklart anledningar att producera och konsumera ekologiskt korn och ekologisk whisky. Framförallt är det mängden näringsämnen (konstgödsel) som tillförs jordarna och kemikalier som grödorna besprutas med som är det negativa med icke ekologisk kornproduktion. Däremot tar ekologisk odling upp större ytor om samma produktion ska uppnås. Korn är det kanske mest krävande spannmålet i ekologisk odling enligt finska ProAgria, där utmaningen ligger i kornets snabba tillväxttakt (http://www.slf.fi/wp-content/uploads/10-Eko.pdf). Odlas korn ekologiskt blir skörden endast cirka 80 % jämfört med skörden från en icke-ekologisk odling. Men för de som odlar är det så klart hälsosammare att undvika kemiska bekämpningsmedel. Och det var ju så kornet alltid odlades förut. Även om vissa hipsters säkert alltid har gjort så…
Ekologiska whiskys
Första ekologiska whiskyn kom 1999 och det var Springbank som låg bakom den. Dha Mhile (betyder 2000 på gaeliska) hette whiskyn som togs fram särskilt för det nya milleniet.
Numera producerar Dha Mhile ekologisk whisky och andra spritdrycker i egen regi i Wales; http://www.damhile.co.uk/. Springbank har på senare dagar också släppt en tolvårig samt en trettonårig ekologisk whisky. Dessa finns i mitt whiskyskåp men ingen av dem var något jag jublade över smakmässigt om jag ska vara ärlig. Däremot känns det bra att ha konsumerat något mer hållbar whisky och bidragit till att det kanske blir vanligare i framtiden. Av de svenska producenterna säger sig Norrtelje Brenneri år 2009 varit först med att destillera svensk ekologisk single malt. Medan Spirit of Hven var de som släppte den första svenska ekologiska whiskyn till försäljning på Systembolaget.
De ekologiska whiskys som för tillfället, 9 maj 2017, finns på Systembolaget är följande elva:
Benromach Organic
Deanston 15 Years Organic
Highland Harvest (Blended)
Highland Harvest Organic Sauternes Cask
Highland Harvest Organic Single Cask
Koval Four Grain (USA)
Koval Millet
Koval Rye
Spirit of Hven Seven Stars no. 3 Phecda (Sverige)
Spirit of Hven Seven Stars no. 5 Alioth
Spirit of Hven Tycho’s Star
Utöver dessa vet jag att bland annat Norrtelje Brenneri, Gotland Whisky, Springbank (som nämnt), Bruichladdich, Loch Lomond, franska Vicomte och Vulson gör eller nyligen har gjort ekologisk whisky. Det finns säkert fler ekologiska whiskysorter, men det kryllar inte direkt av dem. Och alltså endast 11 ekologiska whiskys på Systembolaget för närvarande, jämfört med över 200 ekologiska öl och över 1000 ekologiska viner! Det återstår väl att se om ekotrenden kommer till whiskyvärlden på samma sätt som den gjort i andra branscher. Att det inte är lika vanligt med ekologisk whisky som med exempelvis ekologiskt öl och vin, har kanske med priset att göra? Det slår i alla fall mer på det absoluta priset med ekologiska råvaror till whisky, jämfört med till vin och öl.
Comments are closed.