HemProfessorn spekulerarJulshopping enligt Professorn

Julshopping enligt Professorn

Ingen jul utan whisky! Men det betyder också att det är bråttom att få lite tips inför sista julinköpen.

Så här års är det ju enligt min högst personliga åsikt säsong för de lite kraftigare whiskytyperna. Kylan kryper på och det ruggiga vädret gör att det ända som tränger igenom ordentligt är en stadigt torvig dram som verkligen väcker de vinterslumrande sinnena till liv. Precis som i de klassiska historierna om Sankt Bernardshundar som kommer med cognac till de nödställda efter laviner. Fast utan nödställda, laviner och hundar. Och cognac. Med det är klart, utan en stabil whisky i jultid är man ju lite nödställd.

IslaytimeTill min stora glädje visade det sig att min nya huswhisky Islay Time är tillbaka igen! Det här är ju en Lagavulin i grunden, blandad med en liten del grain whisky. I förhållande till priset är det här mycket svårslaget.

 

En annan mycket intressant nyhet är ju laphroaig-select-whiskyLaphroaigs present till den skandinaviska marknaden, Laphroaig Select, en helt ny release som är framtagen just för att passa den lokala skandinaviska smaken. Dessutom i ett prissegment som är oslagbart. Jag har inte haft möjlighet att testa denna ännu, men lita på att det står ett inte föraktfullt antal flaskor på min önskelista till tomten. Till skillnad från vanlig Laphroaig 10 har denna mer rök, men också mer honungs- och vaniljtoner. Det för tankarna lite till Highland Park och deras klassiska toner av ljunghonung. Den kommer från samma fat som Laphroaig Quarter Cask, PX Cask och Triple Wood, vilket gör det än med anmärkningsvärt att den är prissatt som en lågprisblended.

I helgen var jag på finlandsbåt med kollegor. Bolaget var Tallink Silja. Som vanligt när det gäller ”tax-free” på båtarna så är priserna väl tilltagna och snarare baserat på att vara amrut_whiskey_20120218några procent billigare än Systembolaget och inte alls reflektera själva tax-freemomentet. Dessutom brukar ju utbudet till stor del bestå av volymdricka, dvs den sämsta ljusa ölen, den billigaste blendedwhiskyn, de risigaste lådvinerna, etc. Naturligtvis eftersom det är sånt som säljer. Ibland hittar man dock lite ljuspunkter i mörkret av Tuplapukki och tusen sorters Famous Grouse. En av dem var Amrut Fusion. Jag är ju sedan tidigare bekant med Amruts standardrelease, och den är ju en mycket bra skotsk whisky för den som gillar den rena whiskysmaken, dvs malt, trä och lätt vanilj. Amrut Fusion är en mer exklusiv release som är en blandning av malt från Skottland och Indien (ja, alltså Amrut är ett indiskt destilleri i Bangalore!) och som dessutom lyckats med bragden att bli utnämnd till årets bästa whisky i världen 2011. Ganska spektakulärt med tanke på att det är i konkurrens med hela Skottland.

Jag var väl kanske inte i min bästa finsmakarform när jag testade den ur en plastmugg i hytten sekunderna innan avstigning, men även då var det tydligt att detta är en mycket speciell whisky. Tydlig Speysidekaraktär, med en orientalisk twist. Kan absolut rekommenderas till den som vill ha något unikt hemma i hyllan. Tyvärr är den slutsåld just nu och går inte att beställa på Systembolaget, men på färjan finns den fortfarande om ni har vägarna förbi. Kanske kan återkomma på bolaget också med lite tur.

Jag vill också passa på att omnämna ett tips som kommit in från en hängiven läsare och kollega som uppmärksammade mig på The Glenlivet French Oak Reserve 15 years. Enligt honom mycket prisvärd och exceptionellt bra för sin klass. Enligt provningarna är den en fyllig whisky, med inslag av vinterkryddor: kanel och kryddnejlka. Mycket eksmak och en finish av peppar. Låter som en klockren julwhisky att värma sig med, men även denna är tyvärr tillfälligt slut på systemet.

God Jul till er alla och hoppas ni får många runda hårda paket med glasinnehåll!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster