HemProfessorn spekulerarSupernovans final, sherry och rökrekord

Supernovans final, sherry och rökrekord

Då var det dags igen för professorn att dela med sig lite av sina spekulationer bland ny och gammal whisky.

När jag nyligen besökte Stockholm Beer and Whisky festival med doktorn (vilket ni också kan höra i whiskypodden) fick jag möjligheten att prova lite mer Kavalan, närmare bestämt Kavalan Solist. Det var en verklig upplevelse, särskilt med tanke på den troligen är minderårig. Kavalan anger ju nu ingen ålder, men vi vet ju att med en angel’s share på uppåt 15% kan den inte vara lagrad så värst länge! Den här whiskyn har definitivt växt upp fort och för mig är den ganska stiltypisk för borte ostasien, tankarna går inte så lite till japansk whisky, med den stora skillnaden att den här inte är fullt så tillrättalagd som japanarna kan vara. Kanske ett tecken på att den trots allt har lite ungdomlig uppkäftighet kvar?

Kavalan släpper också sin Cask Strength på Systembolaget idag och enligt doktorn går den inte av för hackor. För 1199kr kanske det kan bli ett häftigt tillskott i whiskyskåpet, jag ser själv redan fram emot att låta gäster gissa land på denna.

På festivalen fick vi ju också förmånen att prova Ardbeg Supernova 2015. Jag ska hålla mig kort om den eftersom den ju faktiskt redan är slutsåld (efter tre sekunder!), men jag kan konstatera att Ardbeg inte har tappat gnistan när det kommer till superrökiga versioner. Den här hade ju hela paketet från de tidigare Supernovorna, men med ännu mer citrus och en hint av Olorososherry. Jag antar att det jag försöker komma fram till är att om ni snubblar över möjligheten att prova den någon gång, ta den, särskilt om ni inte tidigare provat någon Supernova!

I senaste inlägget pratade vi ju om Glenfarclas 105 som ju var en riktig sherrybomb. Efter att ha druckti den ett flertal gånger kan jag konstatera att den nog är whiskyns motsvarighet till godisshots. Inte för att jag på något sätt uppmuntrar till att shota whisky, men jag kan i alla fall säga så mycket som att finns det något som heter desertwhisky så är det denna.

Så, nog skrivet om det förgångna. Idag har Systembolaget stor lanseringsdag, men trots en stark uppställning var det inte så mycket till rätt pris som föll mig på läppen, särskilt som lanseringen av Caol Ila Distillers edition blev framflyttad. När det kommer till Distillers Edition av Islay-whisky är det ju för mig i alla fall något av ett måste, de brukar vara spännande och annorlunda jämfört med standardreleaserna, det är här master blendern får ha sin lekstuga. Vi får se när den nu dyker upp, och om det även i år kommer DE från de andra kusinerna på Islay.

arransherry20042015 Vi riktar blicken till något helt annat och där skådar jag en Arran Exclusive Cask Sherry 2004. Jag återupptäckte för egen del Arran för bara några månader sedan
och tyckte att det faktiskt är en riktigt trevlig ö-whisky, eftersom den har en egen karaktär och sticker ut lite i karaktär från de andra. Denna version på sherryfat tror jag kan vara en riktig hit, med tung sherrydoft med inslag av torkad frukt (såklart), vanilj och karamell. I smaken kommer fyllig mörk choklad och kryddor, Avslutningen med mer kryddor, peppar och ingefära matchar perfekt!

 Bruichladdich har varit i farten igen och tagit fram Octomore 7.2 som nu är uppe i en rökigheoctomore07.2.2208t på chockerande 208ppm. Jag börjar misstänka att de snart inte längre använder malt, utan bara skrapar av tjäran från torkrummets väggar och destillerar, men som jag tidigare sagt: En Octomore bör man ha hemma om man vill giftmörda någon, eller åtminstone skada smaklökarna allvarligt. Skämt åsido så är den ganska rolig, men inte värd priset (över 1500kr) mer än som ett roligt partytrick.

 

 

RELATED ARTICLES

3 KOMMENTARER

    • Tråkigt nog är det ju så att de tidigare Supernovorna sålde slut väldigt snabbt (jag köpte den sista 2009:an i England…), så de är varken överkomliga eller har bra pris. 2015 kostade 1500:- på systembolaget, och det är inte mycket som talar för att den kommer ut på andrahandsmarknaden till bättre pris. Självklart måste du få prova den vid något tillfälle, så jag lovar att bjuda på ett smakprov vid lämpligt tillfälle!

    • 2015 kostar 3-4 ggr mer på andrahandsmarknaden än vad den kostade i butik. Den billigaste på andrahandsmarknaden är 2014 som ligger runt 2,500. Tyvärr inte alls samma kvalitet.

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster