HemProfessorn spekulerarEn trippel från A.D Rattray

En trippel från A.D Rattray

Äntligen! Efter månader av stiltje på uppdateringsfronten kommer här ett efterlängtat inlägg med fina nyheter. Hög tid, eftersom det börjar sina i fulwhiskyskåpet och därmed börjar man tulla på finwhiskyn alltför mycket.

Från förra omgången beställde jag själv både Benriach Arumaticus Fumosus och Bruichladdich 10 (“The Laddie”). Båda två överraskade positivt, och särskilt Laddien tog mig helt på sängen. Jag gillar ju inte orökig Islay-malt, men det här var något speciellt. Den tog genast plats som en perfekt all-roundwhisky för de som inte gillar rökbomber, men även fullt drickbar om man är av det rökigare slaget. Den känns som den mer hör hemma i Speysidegruppen av whisky än Islay,

Ingen vågade sig på att beställa en Amrut (såvitt jag vet), så den är fortfarande ett oprövat kort. Någon dag ska jag själv inhandla en för att se om den nu är så bra som det påstås. Den som lever får se.

Nu till godsakerna som jag plockat fram denna månad:

glencadam-15-year-old-whiskyMånadens whisky får bli Glencadam 15. Det här är ingen svår whisky, utan en mycket inställsam dryck med viss rökighet, honungstoner och komplex mycket lång eftersmak. Svårare än så är det inte. Glencadam är mest kända för att vara en av leverantörerna till Ballantines, och jag tror nog att denna kan vara en trevlig bekantskap att dricka i sin rena form istället för utspädd med massa annan whisky. Kanske kan bli en ny lättrökig favorit från högländerna? Det skadar inte att den levereras i literflaska för endast €45.

 

Nästa whisky till rakning blir än en gång en benriach_1991_20yo_drBenriach 1991, fast denna gång INTE en av deras mystiska latinska releaser. Nu handlar det iställer om en 20-årig bourbon cask som serveras cask strength, 54.9%. Med en fruktig doft med hint av toffee och godis och en tydlig maltsmak med vaniljtoner och päron låter det som en årgångswhisky som kan vara riktigt köpvärd. Jag kommer absolut beställa denna eftersom det är sällan man hittar så prisvärda drycker i denna prisklass. Det är AD Rattray som har nosat fram detta fat, och de brukar som bekant inte släppa något dåligt.

Vi kan inte ha ett nyhetsbrev utan en sherrybomb! Så därför har jag skakat fram ytterligare en AD Rattray release av Clynelish 1995 Dark Sherry. En mycket mörk highlandwhisky med tydlig sherryton, mycket choklad och toffee i smaken. Låter som något som kan rekommenderas för er som hellre dricker rom. Som kuriosa kan nämnas att Clynelish från början är det destilleri som hette Brora, men 1969 när man byggde ett nytt destilleri för Clynelish bestämde man sig för att behålla det gamla och döpa om det till Brora.

Den sista whiskyn för denna gång får bli en lite annorlunda sort, i alla fall om man ser till smaken. Även detta är en Highlandwhisky (och gissa vad: från AD Rattray), närmare bestämt en Ben Nevis 1996. Det är en betydligt “vuxnare” whisky än de övriga i detta inlägg, doften är full av mogna frukter, citrus och kryddor som muskat, libbsticka, kummin och anis. I smaken kommer bitter apelsinchoklad, brioche(!), bittermandel, jordnötter och allt detta med en smörig ton.

En mycket speciell och intressant malt som jag tror kommer få även den mest bevandrade whiskydrickaren att lyfta på ögonbrynen. Dessutom tror jag den kan vara ett fullgott alternativ till snaps…..

Den kommer också i fatstyrka på 58.2% så den räcker ett tag.

rum_cen3Vi kan inte sluta riktgt än, för jag måste nämna en rom som har dykt upp på min radar. En av de bästa romsorterna i världen är ju de långlagrade Zacapa, men nu har de fått en värdig konkurrent till betydligt lägre pris! Det är Centenario 20 som tar upp konkurrensen och är mycket lik Zacapa 23, med en mångfald av smaker som sirap, choklad, toffe, kanel, brända mandlar för att nämna några. En riktig godissprit med andra ord.

Vän av ordning undrar ju nu: Var är Systembolagsreleaserna som är obligatoriska i dessa utskick? Ja, det kan man undra, men det är så enkelt att jag inte orkat scouta nyheterna där denna gång, så min rekommendation måste bli att gå in på deras site själv och botanisera, kanske hittar du något som du kan rekommendera mig!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster