HemNyheterSpringbank - 18-åriga tvillingar och deras storasyskon

Springbank – 18-åriga tvillingar och deras storasyskon

Springbank18Springbank21Springbank 25

Denna något märkliga rubrik får inleda den kombinerade nyheten och recensionen som följer. Springbank släpper ett mindre antal flaskor av sin age statement range i Sverige den 17:e augusti, närmare bestämt 18yo, 21yo och 25yo. Det är inte många flaskor det handlar om, men vi vet att detta är efterfrågade droppar för många.

Springbank är ju som de flesta av er vet ett av få överlevande destillerier i den avlägsna staden Campbeltown som ju också är ett eget whiskydistrikt. Detta motiverades tidigare av det fanns ett trettiotal destillerier här. Springbank präglas av en egensinnighet och särart som få destillerier har. De destillerar sin standardwhisky 2.7(!) gånger och den är allmänt ansedd som en av de bästa skotska whiskyna. Från tid till annan har Springbank varit populärt, för att i nästa ögonblick vara bortglömt och ligga i malpåse. Aldrig har de gett upp, men det har varit nära!

Numera är Springbank en ganska exklusiv vara, då den ganska knapphändiga tillgången i kombination med vätskans fantastiska kvalitet har drivit upp priserna väsentligt mycket högre än för annan skotsk whisky i samma åldersgrupp.

Den mest överkomliga av de som släpps på Systembolaget denna gång är föga överraskande den yngsta – 18-åringen. Tidigare köpte jag en flaska Springbank 18 eftersom jag hade fattat tycke för den enastående Springbank 15 och förväntade mig något ännu vassare. Jag blev både nöjd och besviken. Den var mycket riktigt mer sofistikerad, men jag saknade lite av kaxigheten från 15-åringen. Icke desto mindre en fantastisk whisky.

Som en högst ovetenskaplig kvalitetskontroll testade jag min tidigare utgåva av Springbank 18 mot den nya som släpps inom kort, mest för att se hur de jobbar med smakerna över tid. Hur lika är de egentligen?

Jag börjar med den äldre utgåvan, och i doften möts jag direkt den massiva honungen, spetsad med russin och punschtoner. Röken ligger finstämd i botten och det hela ger en känsla av en riktigt sofistikerad och kraftfull whisky som bara är hemtrevlig och på inga sätt otrevlig.

En lätt smutt på den fyller hela gommen med tjock, oljig smakexplosion, jag skulle närmast beskriva det som att den har lite av alla smaker som man kan komma på, men återigen bara de trevliga! inte en antydan till obalans eller föroreningar, det här känns som en oerhört genomarbetat produkt. Vaniljen finns där, både färsk och torkad frukt, honung, choklad, lätt rök, sirap, kokos, lätta tanniner, osv, osv.

Den smakar länge och ligger kvar som en smakfilm i munnen med sin härliga gräddiga oljighet.

Så hur står sig nu den nyare inkarnationen?

Samma signatur i doften…. men vad nu? Sötman är inte lika utpräglad och röken är lite tydligare! Kanske detta kan vara något som passar mig än bättre?

Smaken…. wow. De tidigare nästan kliniskt balanserade smakerna får här sällskap av en härlig maritim sälta som jag inte känner i den tidigare. Nästan som om någon hade adderat lite salmiak i den. Alla andra smaker ligger nu som en kuliss till en härlig signatur av honung, sälta och lätt rök.

Den ligger inte kvar riktigt lika länge som sin föregångare, och det är främst havet och tanniner som stannar, något jag tycker är trevligt.

Hur lyder domen? Jag tycker mig ana att man har försökt hålla samma smak på den nya utgåvan som de tidigare, och kommit ganska nära. De skillnader jag kan hitta är till den nya utgåvans fördel i min smak, den gamla är nästan lite för balanserad. Denna nya utgåva har mer kvar av Campbeltowns själ: Lite smutsigare, lite saltare, lite rökigare, som om någon på destilleriet vågat stämpla in traktens historia och karaktär lite tydligare denna gång.

Båda utgåvor har kvaliteter som står för sig själva, och jag kan inte utse vinnaren, det får nog bli en smakfråga. Vill jag koppla av kan nog den gamla vara bättre, vill jag bli inspirerad så kan den nya vara bättre.

Mina kära kollegor Högländaren och Andreas har också provat den nya utgåvan av Springbank 18, och deras omdöme hittar du här:

Andreas:

Doft: Första intrycket var faktiskt lim (på ett bra sätt)… men det brukar ju Doktorn också hitta… Men sen tar enorm fruktighet över i form av papaya, passionsfrukt och aprikos – lite som en komprimerad IPA! Finns även brända mandlar, vanilj och svaga inslag av citrus.

Smak: Första smakintrycket är sötma men det finns också en torrhet i bakgrunden. Torrheten kan också beskrivas som trä eller svagt bränt trä. Marsipan finns också där.

Eftersmak: Ligger kvar länge i munnen på ett trevligt sätt. Jag tycker eftersmaken utvecklas mot lakrits och mörk choklad.

– Bland det bästa jag druckit i sommar, kanske till och med i år. Älskar doften framförallt!

Högländaren:

Denna är nog inte riktigt vad jag hade förväntat mig, inte så stiltypisk. Kan vara dagsformen efter tre dagar på festival dock.

Tycker den doftar lite mörk/murken källare och en rök innehållande en doft av blöta järnspikar ungefär, en metallisk ton helt klart. När man kommer förbi detta finns en ganska krämig sötma av smågodis och en del mörkare och kanske lagrade frukter. Viss choklad och lakrits i smaken som framträder mest i finishen.

– En trevlig whisky helt klart men inte nödvändigtvis stiltypisk springbank skulle jag säga. Det maritima har bytts mot en dovare rökighet och mindre sälta än jag hade trott. Men spännande whisky ändock!

Som ni ser går åsikterna lite isär, som alltid med whisky så är dagsform och förväntningar helt avgörande.

Slutligen följer här informationen om alla tre utgåvor som släpps på webblanseringen. Passa på att köpa en bit äkta whiskyhantverk från Campbeltown!

SPRINGBANK 18 YEARS OLD, 46 %
Säljstart 17 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr 20216-01
Pris SB 1 484 kr
Alkoholhalt 46 %
Lagring Bourbon & Sherryfat
Antal till Sverige 48 fl.

SPRINGBANK 21 YEARS OLD, 46 %
Säljstart 17 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr 99742-01
Pris SB  2 735 kr
Alkoholhalt 46 %
Lagring Bourbon, Sherry, Port & Romfat
Total produktion 3 800 fl.
Antal till Sverige 24 fl.

SPRINGBANK 25 YEARS OLD 46 %
Säljstart 17 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr 99743-01
Pris SB 4 938 kr
Alkoholhalt 46 %
Lagring Sherry & Bourbonfat som gifts samman i 2nd Fill Portfat
Total produktion 900 fl.
Antal till Sverige 20 fl.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster