HemRecensionerMackmyra: Äppelblom vs Svensk-amerikanskt

Mackmyra: Äppelblom vs Svensk-amerikanskt

Jag, Professorn, brukar inte längre skriva recensioner om Mackmyra. Det beror på att resten av redaktionen menar att jag har kommit med onödigt hårda och orättvisa sådana tidigare. Eftersom jag nu sitter på tåget ned till En öl- och whiskymässa i Göteborg kan de inte stoppa mig.

Jag är ju som bekant inte Mackmyras största fan. Missförstå mig inte här, jag gillar gänget bakom Mackmyra skarpt, och de har min yttersta respekt för vad de åstadkommit för svensk whisky, det är bara det att jag normalt sett inte gillar whiskyn de gör. Det är inte med jättehöga förväntningar jag provar den nyaste skapelsen Äppelblom sida vid sida med den begränsade utgåvan Svensk rök / Amerikansk Ek.

Direkt i doftögonblicket inser jag att den här recensionen kanske blir något av en vändpunkt. Äppeltonerna är inte bara märkbara, de är direkt dominerande. Det doftar helt fantastiskt av superfräscha äpplen, som om den inte alls vore lagrad på Calvadosfat utan snarare blandad med nypressad äppeljuice. Man kan ana lite annan frukt i nosen också.

Jag bävar lite för att smaka, av rädsla att så som så ofta tidigare få den här lite jästiga, mustiga smaken som jag har så svårt för. Men min oro är ogrundad, sommaren håller i sig, och det är fortsatt äpple som kommer, men även lite fina trätoner och en bra maltighet bakom.

Det här är en whisky jag kanske personligen skulle vilja ha ännu varmare väder till, något för en varm sommardag snarare än en snöig vårdag i april.

Jag börjar inse att det kanske var helt i onödan jag garderade med Svensk Rök / Amerikansk ek, som jag helt sonika valde att prova parallellt för att åtminstone kunna skriva något positivt eftersom jag vet att det är en av de Mackmyrautgåvor som jag faktiskt tycker är bra.

Vad värre är att när jag doftar och smakar på den annars habila Svensk-amerikanen inser jag att just Äppelblom inte var en bra idé att prova innan. Det blir som att den tidigare whiskyn dragit ur alla goda smaker ur sin interkontinentala släkting, och kvar är mest en ganska intetsägande rök med lite vanilj.

Jag väljer att inse att dessa två utgåvor inte ska ställas bredvid varandra, utan med fördel avnjuts på behörigt tidsavstånd från varandra.

Det här är inte helt ovanligt, och något man ska tänka på, om man börjar prova en whisky som smakar ”mer” av något än den man provar direkt efter så är risken överhängande att den smaken kommer ”fattas” i den efterföljande.

Mackmyra Äppelblom
Pris: 599:-
Art nr: 40434
Alkoholstyrka: 46.1%
Lagring: Lagrad på fat mättade med calvados från Christian Drouin

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster