Att göra drink på en god single malt är inte något jag brukar göra. Däremot så gör jag gärna en drink på en bra blended eller bourbon när jag vill ha något gott men annat än just single malt. Eftersom jag inte är hobbybartender så är mitt utbud inte så stort när det kommer till ingredienser. Men det spelar inte så stor roll efter som jag oftast gör mig en Whisky sour eller som idag, en Old Fashioned. Bägge två tillhör mina personliga favoriter året om, och dessutom innehåller de inga krångliga ingredienser som bara står och blir för gamla.
Just nu så pågår det ett globalt event som hyllar denna ikoniska drink, Old Fashioned Week. Det är ett relativt ungt påhitt som började 2015 i Paris men som redan spridit sig till över 1200 barer världen över. Jag var inbjuden till Bar Hommage för att vara med på invigningen i Stockholm. Där fick vi lära oss historien bakom drinken och hur man blandar en egen riktigt god Old Fashioned!
Varför just Old Fashioned och vad är det för något
Drinken har anor ända ifrån tidigt 1800-tal i USA men den fick snällt vänta till 1895 innan någon brydde sig om att döpa den mer officiellt.* Lite ironiskt så är det i en bok som heter Modern American Drinks som den till slut får sitt namn och innehåll nedpräntat. Det var nämligen så att man haft en lång tradition av att blanda sprit med socker, vatten och en skvätt av något bittert. Därför så var det redan i slutet av sekelskiftet ”det gamla sättet” att göra sin drink. Idag så har Old Fashioned kommit tillbaka med kraft och alla drinkbarer värt namnet har sin egen variant av den. De flesta av oss känner den som en whiskydrink och det är så jag tycker att man ska göra den. Helst så ska det vara en bourbon av så god kvalitet att man kan njuta den i sitt glencairn om man så vill. Det är då sockerlagen och bittern kompletterar smakerna istället för att man känner ett behov av att maskera något man inte gillar.
Receptet
Old Fashioned är en enkel och klassisk drink som trots sin enkelhet ofta överraskar och imponerar. Oavsett om du gör en för din egen skull eller vill imponera på släkt och vänner så behöver du följande ingredienser
- Rejält med is i glaset som gärna får vara av tumblertyp
- En bra bourbon, ca 6cl
- Sockerlag, ca 1cl
- Bitter (angostura är den vanligaste) börja med ett par droppar och tillsätt till du är nöjd
- Apelsinskal för att runda av den med oljorna som kommer efter att du pressar skalet
Rör runt och smaka av efter varje ingrediens så du får den balans just du gillar.
På Bar Hommage så har man för detta event samarbetat med Makers Mark och deras recept hittar du nedan
Du behöver:
60 ml Maker’s Mark
7,5 ml råsockerlag
3-4 skvättar Angostura
Gör så här:
1. Mät upp lika delar socker och vatten, rör ihop under uppvärmning tills sockret har löst upp sig. Låt sedan råsockerlaget svalna
2. Rör ihop Maker’s Mark med råsockerlag, Angostura och is för att kyla ner och vattna ur 3. Servera allt i ett kallt glas med is, toppa med en liten apelsinzest
*Något så ikoniskt som Old Fashioned har förstås många ursprungshistorier, vissa bättre än andra. Här presenteras vad som jag anser som den mest historiskt korrekta.