HemRecensionerDistillery Labels - en relansering från Gordon & MacPhail

Distillery Labels – en relansering från Gordon & MacPhail

18-19 oktober släpptes de första tre sorterna ur relanseringen av den klassiska ”Distillery Labels”-serien från Gordon & MacPhail. Då handlade det om en Longmorn från 2003, en Scapa från 2005 samt en Glentauchers från 2004. I november släpps ytterligare fyra limiterade utgåvor, där Linkwood 15 yo, Mortlach 15 yo och en Ardmore från 1998 släpps 2 november medan en Glenburgie 21 yo släpps 16 november. WhiskyABC har tack vare Symposion fått chansen att prova de fyra novembersläppen samt Glentauchers från 2004. Dessa fem whiskys recenseras nedan efter deras svenska lanseringsdatum. WhiskyABCs örebroare håller i pennan och även vår andre utomstockholmska expert, Högländaren, delar med sig av sina intryck. Den inofficiella lågländaren från närkeslätten kompletteras alltså av den högst officiella Högländaren. Det ska sägas att vi provade dessa utgåvor i lite olika ordning, vilket kan ha påverkat våra olika intryck. Vi provade också utan veta fattyper.

Glentauchers 2004 Distillery Label, lansering 2018-10-19

Detta destilleri är inte det mest kända för oss svenskar. Men nedan kan du ta del av våra intryck av just denna utgåva från detta Speysidedestilleri.

Andreas:

Doft: Doftar väldigt sött! Jag får en känsla av banangodis, en viss kolaton, exotisk frukt och viss vanilj i bakgrunden. Andra doftomgången bjuder nästan helt och hållet på kolaremmar. Väldigt söt doft, som sagt. Kanske även toner av marshmallows i doften.

Smak: Sötma även i smaken. Av någon anledning finner jag återigen banan, men även Ahlgrens bilar och sådana ganska vanliga bourbonfatstoner. Men sötman blandas med en pepprighet som tar över alltmer. Chilikänslan är starkare än sötman i eftersmaken. Denna Glentauchers hänger kvar ganska länge i munnen, även om smaken inte är jättedjup. En trevlig dram där smaken också ger ett något beskare intryck än den extremt söta doften.

Högländaren:

Lite spritig o syrlig i doften. Färska stenfrukter och pyttelite rökkänsla. Öppnar upp sig med ett par droppar där sötma o gott o blandat godis kommer fram. Tyvärr något spritig i smaken också men helt. Stenfrukterna samt gott o blandat-godiset finns även i smaken. Helt ok sommarwhisky men inget att höja till skyarna. Finns klart bättre för dom slantarna.

Andreas tillägg: Efter lite konverserande mellan mig och Iain köper han mina banangodisintryck rakt av. Det blir väldigt tydligt i jämförelse med de andra sorterna (som du kan läsa mer om nedan).

Artnr: 40345-01
Pris: 778 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: Refill American Hogshead
Ålder: 13 YO
Destillerad: 30 juni 2004
Buteljerad: 28 juni 2018
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.

 

Ardmore 1998 Distillery Label, lansering 2018-11-02

Ardmore bjuder ofta på whisky med viss rökighet och en torrhet i doft och smak som inte är helt vanlig Speysidewhisky. Denna utgåva är hela 20 yo (nästan) och kommer i liten mängd till Sverige.

Andreas:

Doft: Torr doft, jordig med lite källarkänsla innan fruktigare toner träder fram. Ungefär så som jag brukar komma ihåg Ardmore i doften. Viss beska finns också i doften och en svag rökighet. Det tomma glaset doftar faktiskt godare än vad whiskyn i glaset gjorde.

Smak: Smaken är nötig. Lite besk smak som hänger kvar rätt angenämnt i munnen. Eller så letar jag bara tecken av whiskyns karaktär i eftersmaken… Smaken hänger också kvar med en känsla av hasselnötter och brända mandlar. Det finns också i smaken en viss torrhet som jag tycker är så typisk Ardmore, men som kanske blir ännu tydligare i deras än mer rökiga utgåvor. Men totalt sett ingen superbra whisky enligt mig.

Högländaren:

Får inte riktigt grepp om denna doft. Mörkare och lite metallisk ton. Lite träig känsla. Får lite samma känsla i smaken. Väldigt vag rökton, lite fatbeska, någon vinös ton och viss sötma från lite mörkare, eventuellt torkade, frukter. Nae denna stretar åt olika konstiga håll för mig och ger inte alls nån balans eller helhetskänsla. Fullt möjligt att denna borde buteljerats tidigare!

Det var inte vår favorit för dagen. Prislappen gör också att vi blir än mer tveksamma. Men riktiga Ardmorefans kan säkert uppskatta denna utgåva och det finns andra utgåvor i denna serie som det är klart bättre köpläge på enligt mig och Iain.

Artnr: 40348-01
Pris: 1 249 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: Refill Sherry Hogshead
Ålder: 19 YO
Destillerad: 7 september 1998
Buteljerad: 30 maj 2018
Antal flaskor till Sverige: 90 fl.

 

Mortlach 15 yo Distillery Label, lansering 2018-11-02

Här kommer en klassisk elegant whisky från ett klassiskt destilleri. En utgåva som numera får klassas som prisvärd, där du får en väldigt elegant och djup whisky för knappt 900 kr.

Andreas:

Doft: Druvtoner gör sig påminda direkt. Där finns även dadlar, fikon och viss kolasötma. Elegant doft! Anar lite banangodis även i denna whisky, men vid närmare eftertanke är det kanske snarare grön frukt.

Smak: Druvighet. Vissa toner av viol och lavendel. Där finns även en lädertouch. Smaken har ett fint djup och återigen använder jag adjektivet elegant. Jag skulle jämföra denna whisky med en Mercedes i grundutförande; bra kvalitet och leverans utan att skrika ”här är jag”. En väldigt trevlig whisky som hade varit kul att testa med högre alkoholhalt, men den duger riktigt bra som den är och som sagt får denna whisky med dagens prisbild kallas rätt prisvärd.

Högländaren:

Oj vilken trevlig doft! Mogna röda äpplen som är dränkta i honung. Med en droppe vatten i kommer dessutom lite kryddighet fram, Very nice indeed! Smaken gör en inte besviken heller utan tar vid efter dofterna och adderar dessutom en stor fyllighet och distinkt fatkarraktär. Det här är bra grejer. Denna ger jag helt klart köprek på!

En riktigt trevlig whisky enligt båda recensenterna. Det blir till att vara snabb på musknappen eller vid öppning av de utvalda systemetbutikerna som kommer ha denna Mortlach inne.

Artnr: 40347-01
Pris: 898 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: 1st Fill och Refill Sherry casks
Ålder: 15 YO
Antal flaskor till Sverige: 180 fl.

 

Linkwood 15 yo Distillery Label, lansering 2018-11-02

Lika gammal som nyss nämnda Mortlach och faktiskt ganska den lik i många avseenden! Till exempel är priset det samma för dessa två 15-åringar.

Andreas:

Doft: Marsipan och viss fatbeska. Jag får en känsla av ekollon (av någon anledning). Där finns också en sötma i bakgrunden. Kanske en aning av päron, där det framförallt är päronskal som dyker upp i mitt doftminne.

Smak: Druvighet och pepprighet om vartannat. Där finns nötighet, ekighet och djupa vinösa toner. Kanske även en aning av lakrits. Relativt lik Mortlach 15 yo i samma serie, även om sherrytonerna är något mer beska i denna whisky och något mer vinösa i Mortlachen. Detta är också en riktigt trevlig och elegant whisky, om än kanske inte lika elegant som Mortlachen ovan.

Högländaren:

Gillar Linkwood, generellt! Brukar vara en väldigt bra balans mellan färska frukter och vanilj och denna är inget undantag. Gissar på bourbonlagring utan att veta. Denna har dock även lite pepparkrydda och tydlig fatton i doften. Väldigt trevligt. Denna vill inte ha vatten i sig, förminskades. Ungefär samma smaker som dofter och en fin, hyfsat lång finish med bra träsmak i halsen som jag gillar. Helt ok prisvärdhet om än aningen pricy.

Andreas hittade tydligen druvorna i denna whisky, medan Iain mer fick känslan av en bourbonlagring. Kan kanske vara något för många olika smakpreferenser med andra ord?

Artnr: 40346-01
Pris: 898kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: 1st Fill och Refill Sherry Casks
Ålder: 15 YO
Antal flaskor till Sverige: 180 fl.

 

 

Glenburgie 21 yo Distillery Label, lansering 2018-11-16

Precis som först nämnda Glentauchers är Glenburgie kanske inte heller det mest kända skotska destilleriet i Sverige. Destilleriet ligger mellan Forres och Elgin, alltså inte alltför långt ifrån Gordon & MacPhails högkvarter i Elgin. Detta är den äldsta utgåvan av de fem ur Distillery Label-serien som denna artikel behandlar.

Andreas:

Doft: Ganska djupa kolatoner och muscovadosocker finner näsan tidigt. Finner också tidvis en touch av choklad, viss smörighet och lite lite beska. Långt ifrån den doft som utmärker sig mest av de fem utgåvorna i denna artikel, men ändå ganska trevlig.

Smak: Beska, viss brandykänsla är det första jag tänker på. Smaken går över i viss smörighet och chilitoner som träffar tungans sidor. Anar viss druvighet i eftersmaken. Äpple finns också där på ett angenämnt sätt utan att vara det mest framträdande. En trevlig dram för den som vill ha lite dovare och beskare toner.

Högländaren:

Klart lite äldre toner med källaraning och lite tapetklister i doften. Allmänt mild och spretar in alls men trevlig doft med kanske lite persika i? Denna borde nog ha druckits före Mortlachen men oavsett en väldigt balanserad, mild och helt enkelt god whisky. Inget för den extrema men bra ålderstecken, lagom ”vaxig” med färska frukter även denna. En klart bra whisky men ger nog hellre 400 kr för 15 åringen från Glenburgie.

Sammanfattningsvis en whisky med relativt djup smak. Det märks att denna Glenburgie har några år på nacken i fat. Dock kanske inte en typisk sherrylagring? Hursomhelst en bra whisky, om än inte den mest prisvärda i den här uppställningen.

Artnr: 40349-01
Pris: 1 395 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: Refill Sherry Butts
Ålder: 21YO
Antal flaskor till Sverige: 90 fl.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster