HemSpejaren spejarBlindprovning med Clydesdale

Blindprovning med Clydesdale

Jag och professorn fick nyligen chansen att vara med när Clydesdale bjöd in till en spännande blindprovning tillsammans med deras ”tasting panel”. En sak som är extra spännande med Clydesdale är att de inte är inriktade på en enda smak eller målgrupp. Så det var med spänd förväntan vi satte oss ned med en av deras grundare, Tomas Sundblom, för lite försnack. Som ni tidigare kunnat höra i Whiskypodden så har de över 800 olika Lagerbild Clydesdalewhisky och därtill ett drygt 100-tal andra sorters alkohol. Det är en imponerande samling och efter att fått lära känna Clydesdale och Tomas lite bättre så inser jag att hans motto om att göra kul verkligen driver företaget.

Men vem avgör vad som är kul eller bra i ett så individuellt ämne som smak? Ju fler man  pratar med desto mer inser man att det finns otroligt många åsikter om whisky. Även om de flesta whiskydrickare har ett bra hum om vad deras smak är så är det inte alltid lätt att veta vad marknaden tycker. Där kommer en tasting panel in i bilden som en chans att höra olika whiskykännares åsikter innan en eventuell lansering.

När Clydesdale har ett antal intressanta prover som man överväger att lansera så kallar man samman en kunnig panel som får smaka av och tycka till. Under kvällen fick vi höra både ris och ros om samma whisky, här är det verkligen högt i tak. Personlig smak välkomnas här och det borde ge Clydesdale en bra föraning om vem som kan tänkas vara målgrupp. Till skillnad från Doktorns sjukfrånvaro så var presentationen och provningen genomtänkt i sin enkelhet.

Provningskarta ClydesdaleJag själv skulle inte titulera mig som whiskykännare jämfört med det sällskap som samlats för kvällen men det gjorde det bara roligare att få vara där och samla erfarenhet. Så småningom var det dags för själva provningen och frågorna började snurra i huvudet. Vad är det vi ska prova egentligen? Kommer de testa oss med en standardutgåva mitti? Är jag redo för det här? Vad har jag gett mig in i?
Det skulle snart visa sig att min oro var omotiverad. Som så vanligt i intressegrupper så är vi alla där för samma sak; att uppskatta det vi gillar och diskutera varför. Utan att avslöja för mycket så var kvällen väldigt rolig och lärorik. Vi ser fram emot vad Clydesdale kommer att hitta på härnäst och kommer säkert få anledning att återkomma.

RELATED ARTICLES

1 KOMMENTAR

  1. I had not quite realised the Clydesdale thing – I saw the signs at whisky fairs – but now I know. Thomas has been unwell recently (not something confidential – it is on Facebook) so we must all wish him a speedy and complete recovery, and many more great things to achieve with Clydesdale!!

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster