HemProfessorn spekulerarOrkneywhisky, sjöodjur och en flaska rom

Orkneywhisky, sjöodjur och en flaska rom

Sommaren börjar närma sig sitt slut och verksamheten vaknar ur sommardvalan så smått. Så även vårt whiskyintresse!

Sedan sist har förstås en del av godsakerna slunkit ned även om sommaren kanske bjudit mer på öl och annat. Man kan ju dock inte låta bli att avsluta en trevlig kväll med lite ”Uisge Beatha” så även under denna period har det ju varit en viss åtgång.

Låt mig börja med att summera lite från förra beställningen. Trots min allvarliga uppmaning att inte missa Glenrothes Antony’s Choice 13 var det bara en person som beställde ytterligare en sådan flaska. Med risk för att vara tjatig måste jag ändå fortsätta omnämna denna som den bästa whiskyn hittills! Mot alla odds finns det också flaskor kvar, men betänk att det är en single cask release (alltså, det finns bara ett fat i hela världen) så de kommer att försvinna för alltid.

Vi hade ju en del rom som gästspelade i förra utskicket, och en som jag inte tipsade om då, men som är en utmärkt klassisk rom är El Dorado 12. Några av er har druckit El Dorado 15, och det är bara att konstatera att El Dorado 12 är minst lika bra och med tanke på priset så är den otroligt prisvärd. Skall man bara ha en rom hemma (för att dricka, inte blanda drinkar) så är det nog den här. Själv har jag lyckats göra slut på en flaska sedan sista beställningen, och jag kommer utan tvekan fylla på.

Då skall vi gå över till vad nytt som kan rekommenderas efter sommaruppehållet. Någonting måste ju ändå destillerierna ha kläckt ur sig medan vi varit lediga?

Tyvärr har höstreleaserna från de oberoende buteljerarna inte riktigt dykt upp än, men desto mer att se fram emot senare i höst. Det gör ju att det inte finns någon uppenbar månadens whisky för mig att rekommendera. Efter lite botaniserande kom jag fram till att det nog får bli Highland Park 1994. Highland Park-destilleriet hör ju (trots namnet) inte till Highlands, utan till Islands-distriktet. Destilleriet är det mest nordliga i Skottland, beläget på Orkney-öarna. Det grundades 1798, och är därmed också ett av de äldsta i Skottland. Nu är det ju dock så att de ”officiella” start-datumen för destillerierna aldrig stämmer, eftersom de före 1800-talets början inte var officiella av skatteskäl, så de flesta destillerier är betydligt äldre än vad de egentligen hävdar.
Destilleriet är också ett av de sista som tar fram sin egen malt (nästan alla köper industrimalt från annat håll) vilket ger dem möjligheten att skapa en unik smak. Highland Park 1994 är en 17-åring som besitter de klassiska Highland Park-dragen, med viss rökighet, stor smak av torkad frukt och ljunghonung. Passa på och skaffa en lite mer exklusiv variant av denna standardwhisky till rent vrakpris.

Sa jag förresten att man inte får missa Glenrothes Antony’s Choice 13?

Systembolaget har inget spännande på gång just nu, så vi fortsätter med de mer exotiska leveranserna. Bruichladdich har släppt den fjärde generationen Octomore. Det här handlar alltså om en whisky som inte är till för att drickas, det är mer ett partytrick. Octomore är värdens rökigaste whisky, och de jackar upp den ytterligare ett steg för varje år. Generation fyra är nu uppe i 167ppm (particles per million), vilket kan jämföras med Laphroaig på c:a 30ppm, Ardbeg på 50ppm och Ardbeg Supernova på 100ppm. Den är jävligt rökig helt enkelt. För dig som är intresserad av att ha en unik och rolig whisky hemma är den ett måste, särskilt om man som jag har både tvåan och trean. Inte ett dugg prisvärd och köp den absolut inte med några förväntningar på en BRA rökig whisky.

Vi ska också fortsätta lite på romspåret, eftersom det visat sig vara ett populärt inslag. En nyhet som har dykt upp är en Trinidadrom vid namn Kraken. Denna rom som kom 2009 har haft en kometkarriär och seglat upp som en storsäljare bland romfanatiker. Den är en kryddig rom med tyngdpunkt på karamell, choklad och kanel i smaken. Kanske inte helt olik den tidigare rekommendationen Dictador, men oj så mycket billigare. Till detta pris är den i min bok ett måste att testbeställa, jag tror inte man kommer bli besviken.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster