HemProfessorn spekulerarArdbeg SN2010, Islay Mist och lite Highland

Ardbeg SN2010, Islay Mist och lite Highland

Det här är första inlägget på denna site som är för dig som har någon sorts intresse för denna dåligt destillerade aquavit. Här kommer jag skriva lite om vad som händer på whiskymarknaden ur mitt perspektiv, och det perspektivet har främst siktet inställt på Skottland och Islay. Jag har trots detta något snäva perspektiv även viss kunskap om övriga whiskyvärlden också. Jag kommer i varje inlägg utse MÅNADENS WHISKY som är en whisky som jag anser är särskilt intressant / prisvärd / unik.

I detta första inlägg tänkte jag presentera ett par destillerier som ni säkert är bekanta med och ett par ni antagligen inte är fullt så bekanta med.

Ett destilleri som ligger mig varmt om hjärtat (särskilt whiskyn är ganska varm mot hjärtat) är Ardbeg på Islay. Detta destilleri lades ned under 80-talet för att återuppstå på 90-talet i ny regi. Detta nyuppståndna destilleri har fokuserat starkt på att marknadsföra Ardbeg och skapa nya smaker, en del som ren gimmick, men de allra flesta är fantastiskt bra whisky.

I Sverige är vi inte så bortskämda med ett brett Ardbeg-sortiment, men titt som tätt slinker det igenom någon udda Ardbegfågel på systemet. En Ardbeg som är helt unik i sitt slag och dessutom endast produceras i mycket begränsad upplaga är Ardbeg Supernova som även i 2010 års iteration är en veritabel upplevelse. Det är en whisky som har en massiv, enorm rökighet inlindad i en mycket komplex smakridå där vi känner igen de typiska Ardbegsmakerna. Det som gör Supernova unik är just att den klassiska mjuka avrundningen av rökigheten i Ardbeg är så otroligt mycket mer påtaglig i denna sort där honung och apelsinskal möter en torvrök som får ett rökeri att framstå som ett sanatorium.

Summering: En fantastisk whisky som trots aggressiv rökighet har en överraskande komplexitet och är definitionen av ”balanserad”, dvs balans mellan massor av rök och massor av smak.

En annan doldis på systembolaget som kanske någon av er har missat är Islay mist deluxe: http://www.systembolaget.se/dryck/sprit/islay-mist-de-luxe-45701
Denna BLENDED whisky (ja, det är nog den enda blended whisky jag dricker) är troligen det mest prisvärda i whiskyväg som finns i Sverige idag. Med ett pris strax över dålig vodka kan Islay mist deluxe uppvisa en smak och kvalitet som man bara hittar hos billigare single malt från Islay, fullt jämförbar med en kortlagrad vattnad Bunahabhain, eller annan valfri medelrökig Islay-whisky.

Gillar du Islay och vill ha en vardagswhisky så är detta helt oslagbart. Extra roligt är det att blindtesta självutnämnda whiskyexperter med denna för att se deras bestörtning när de inser att det är en av de billigaste whiskysorterna som finns….. och dessutom en blended.

Slutligen så vill jag presentera två whiskys som jag inte vet så mycket om, men som jag är desto mer nyfiken på.

Dels MÅNADENS WHISKY som är en Dailuaine 1997 från C+S Dram
Denna Highlandwhisky är en 11-årig cask strength (60,5%) för sin styrka sofistikerad whisky där man knappt märker alkoholstyrkan i den rika smaken av vanillj, lite chokladtoner och fruktighet. Eftersmaken är mycket lång. Till ett pris i Europa på runt €35 får man nog säga att det är prisvärt.

Det andra är också en Highland som är en lite mer exklusiv historia. Det är en Mannochmore 1992 tappad av C+S Dram.
Det är en 17-årig release lagrad på dark sherry fat vilket har gett den en djup mörk färg och en mycket mogen smak av sherry. Highland-whiskies är ju ofta lätt rökiga och det gifter sig generellt sett väldigt bra med sherrylagring som ju skapar en stor fyllig smak av torkad frukt och en viss sötma. Det kan vara en riktig smakbomb som jag själv är intresserad av att prova. Finns tyvärr inte heller i Sverige, men på flera ställen i Europa för runt €65

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster