Ardbeg SN2010, Islay Mist och lite Highland

0

Det här är första inlägget på denna site som är för dig som har någon sorts intresse för denna dåligt destillerade aquavit. Här kommer jag skriva lite om vad som händer på whiskymarknaden ur mitt perspektiv, och det perspektivet har främst siktet inställt på Skottland och Islay. Jag har trots detta något snäva perspektiv även viss kunskap om övriga whiskyvärlden också. Jag kommer i varje inlägg utse MÅNADENS som är en whisky som jag anser är särskilt intressant / prisvärd / unik.

I detta första inlägg tänkte jag presentera ett par destillerier som ni säkert är bekanta med och ett par ni antagligen inte är fullt så bekanta med.

Ett destilleri som ligger mig varmt om hjärtat (särskilt whiskyn är ganska varm mot hjärtat) är Ardbeg på Islay. Detta destilleri lades ned under 80-talet för att återuppstå på 90-talet i ny regi. Detta nyuppståndna destilleri har fokuserat starkt på att marknadsföra Ardbeg och skapa nya smaker, en del som ren gimmick, men de allra flesta är fantastiskt bra whisky.

I Sverige är vi inte så bortskämda med ett brett Ardbeg-sortiment, men titt som tätt slinker det igenom någon udda Ardbegfågel på systemet. En Ardbeg som är helt unik i sitt slag och dessutom endast produceras i mycket begränsad upplaga är Ardbeg Supernova som även i 2010 års iteration är en veritabel upplevelse. Det är en som har en massiv, enorm rökighet inlindad i en mycket komplex smakridå där vi känner igen de typiska Ardbegsmakerna. Det som gör Supernova unik är just att den klassiska mjuka avrundningen av rökigheten i Ardbeg är så otroligt mycket mer påtaglig i denna sort där honung och apelsinskal möter en torvrök som får ett rökeri att framstå som ett sanatorium.

Summering: En fantastisk som trots aggressiv rökighet har en överraskande komplexitet och är definitionen av ”balanserad”, dvs balans mellan massor av rök och massor av smak.

En annan doldis på systembolaget som kanske någon av er har missat är mist deluxe: http://www.systembolaget.se/dryck/sprit/islay-mist-de-luxe-45701
Denna BLENDED whisky (ja, det är nog den enda blended jag dricker) är troligen det mest prisvärda i whiskyväg som finns i Sverige idag. Med ett pris strax över dålig vodka kan mist deluxe uppvisa en smak och kvalitet som man bara hittar hos billigare single malt från Islay, fullt jämförbar med en kortlagrad vattnad Bunahabhain, eller annan valfri medelrökig Islay-whisky.

Gillar du och vill ha en vardagswhisky så är detta helt oslagbart. Extra roligt är det att blindtesta självutnämnda whiskyexperter med denna för att se deras bestörtning när de inser att det är en av de billigaste whiskysorterna som finns….. och dessutom en blended.

Slutligen så vill jag presentera två whiskys som jag inte vet så mycket om, men som jag är desto mer nyfiken på.

Dels MÅNADENS som är en Dailuaine 1997 från C+S Dram
Denna Highlandwhisky är en 11-årig cask strength (60,5%) för sin styrka sofistikerad whisky där man knappt märker alkoholstyrkan i den rika smaken av vanillj, lite chokladtoner och fruktighet. Eftersmaken är mycket lång. Till ett pris i Europa på runt €35 får man nog säga att det är prisvärt.

Det andra är också en Highland som är en lite mer exklusiv historia. Det är en 1992 tappad av C+S Dram.
Det är en 17-årig release lagrad på dark sherry vilket har gett den en djup mörk färg och en mycket mogen smak av sherry. Highland-whiskies är ju ofta lätt rökiga och det gifter sig generellt sett väldigt bra med sherrylagring som ju skapar en stor fyllig smak av torkad frukt och en viss sötma. Det kan vara en riktig smakbomb som jag själv är intresserad av att prova. Finns tyvärr inte heller i Sverige, men på flera ställen i Europa för runt €65