HemRecensionerThe Macallan 1824 Master series

The Macallan 1824 Master series

Ibland får man chansen här i whiskyvärlden att prova någonting utöver det vanliga och utöver det man själv finner rimligt att handla in till sitt eget skåp där hemma och då tycker jag helt klart man ska passa på, även för en ekonomisk Svensson som en annan.
I det här fallet handlar det om, som titeln ju redan avslöjar, en chans att prova alla 4 utgåvor i Macallans 1824 Master Series. 1824, som ju är det år som Macallan drog igång det hela, är ett uttryck av deras oerhört långa erfarenhet med sherry fat, som nära på exklusivt köps av Jerez i Spanien. Provningen anordnades av Dufweholms Herregård i Katrineholm och det är de som äger flaskorna. Herrgården i sig är nog mer känd för deras champagnekällare där de har lagrat upp med de försvunna flaskorna som sjönk med fartyget Jönköping utanför finska kusten 1916. En väldigt spektakulär källare som passar minst lika bra för en whiskyprovning men också väldigt kul att få se tankarna med de extraordinära champagneflaskorna. Hade man dragit storvinst på lotto dagen innan kanske man hade provat ett glas champagne också men så var ju tyvärr inte fallet och plånboken orkade inte två hårda smällar på en kväll.

Provningen hölls av vår Brand Ambassor för Edrington här i landet, Mattias Skoog, som ni även kan lyssna på i vår podcast i ett av de senare avsnitten. Han berättar stort och varmt om det enorma arbete som ligger bakom denna serie och hur Bob Dalgarno noggrant valt ut fat med rätt karaktär och kvalitet för uppdraget. Det som framförallt är speciellt innan man satt dropparna mot nosen, är ju de fantastiska flaskor och förpackningar som denna serie kommer med. De blir ju mer och mer exklusiva ju längre upp i serien vi kommer och de sista två är ju gjorde av en speciell kristall och är väldigt noggrant designade, fantastiskt vackra. Det sägs att man får ge runt 7000kr bara för att köpa en tom flaska av M som är den dyraste och mest exklusiva flaskan i serien.

När det gäller sådana här whiskys blir det nästa ointressant för mig att reflektera över priset på detalj, det är nog bara Rare Cask som en normal whiskydrickare ens skulle fundera på att betala för. Med det sagt så är det följande flaskor i serien och ligger på ungefär dessa priser, sen släpper vi denna punkt helt.

Rare cask, ligger på strax under 3000kr
Reflexion, på cirka 9000
No6, c:a 30000
Och siste men inte minst – M, som seglar iväg till strax över 40000kr.

Jag vet inte riktigt vad en whisky skulle behöva göra med mig för att jag skulle kunna motivera att den är värd 40000kr men minimum är ju att den bjuder mig på middag och massage efter varje dram tror jag.
Nog om det! Hur är dom här då?

Alla dessa flaskor är ju NASar till att börja med, alltså ”No age statements”, vilket i sig alltid ger mig en viss tveksam inställning inför en provning, kanske framförallt just Macallan whiskys, men här och där blir man ju väldigt trevligt överraskad också.

Rare cask är först ut och direkt så är ju sherry noterna där, men i ganska diskret bemärkelse ändå och när jag tar en klunk av den här så är oljigheten det som ger störst reaktion hos mig. Många whiskys som är oljiga och det brukar vara trevligt men den här tar det nästan för långt. Smakmässigt är dock en väldigt bra balans med mogna frukter, maltighet och en klar chokladton som jag alltid finner trevligt. Denna som ändå har en prislapp på som vissa kan anse vara ok för en flaska whisky, så måste jag ändå påstå att den ej är prisvärd, inte ens nära faktiskt. Den har förvisso en ganska lång och trevlig finish men över tusenlappen hade jag nog inte gissat på en blindprovning.

Reflexion är en riktig njutning för min del. Den tar sherrynivån något längre, djupare, och har en betydligt större fatpåverkan än Rare cask. Vissa murkna toner från en fuktig källare finns med och i rätt balans med övriga smaker så är detta bland det bästa jag vet i en whisky. Man får en känsla av rökighet fast det ej finns någon rök då, men det ger liknande upplevelse i min hjärna. Denna har dessutom mer tryck i smakerna, en ökad kryddighet och är allmänt en betydligt större smakupplevelse.

No6 som är näst på tur tycker jag känns som en äldre version av Reflexion. De härliga murkna tonerna finns inte riktigt med längre men fatkaraktären, en ökad balans och komplexitet men sherryinfluenserna känns väldigt bekanta. En oerhört god whisky men Reflexion håller fanan högre i mitt tycke.

Sist, men inte minst kommer M vars flaska är designad så hur du än vrider och vänder på den så är kristallen utformad så det blir ett M helt enkelt i själva flaskan. Fantastiskt vacker!
Nu har vi betydligt äldre whisky med i både doft och smak, det är nästan att den doftar dammigt faktiskt, hur det nu kan göra det. Källare helt klart, lite murkna dova toner, men en helt fantastisk balans och komplexitet. Så här gamla sherrylagringar finner jag svårt att uttyda tydliga noter för det drar åt så många håll samtidigt men visst finns de torkade frukterna och chokladen utlagda på vaxduken. Ja det är helt sjukt gott och fantastiskt att prova, jag kan inte säga så mycket mer! Tydligen ”vet man” att det finns whisky från 1946 iaf med i denna buteljering då detta var det ända år som Macallan torkade sin malt med torvrök, och denna rökighet kan tydligen identifieras om man är vassare på att analysera en gammal whisky än mig. Jag kände tyvärr ingen rök, men de dova källartonerna kan antagligen ha något med detta att göra.

Inte de mesta detaljerade noterna i detta fall men det här handlar ju om upplevelse och inte analys! Det är en fantastisk upplevelse och personligen går jag som på moln efter det här som då sedan avlutades med en god whiskyinspirerad middag i deras restaurang. Hatten av till Herrgården och Mattias, grymt kul! Hoppas de anordnar en liknande provning framgent för er som ej kunde vara med på denna. Whiskyn finns självklart att prova även i baren där så har ni vägarna förbi – prova! Framförallt Reflexion som sagt om man tror på mig, annars tar man en av varje och skapar sin egna uppfattning som sig börs.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster