Macallan Estate

0

Att släppa en för över 2 000 kronor är inte något de flesta destillerier brukar göra. är dock inte som alla andra. Det senaste beviset är Macallan Estate som går loss på 2 199 kronor på bolaget. Vad är det då som rättfärdigar prislappen? Förutom att är ett av de absolut främsta premiumdestillerierna så finns det lite mer här för den intresserade.

macallan-estate
Estate

Precis vid destilleriet så ligger Easter Elchies estate (gods). Där skördar eget korn och tillgången är så liten att de bara destillerar vätska med det under en vecka per år. Det är just deras hem och gods Easter Elchie som fått ge namn åt utgåvan, Estate är skapad som en hyllning till deras arv och hem. Innan Macallan Estate så har kornet därifrån bara använts för betydligt exklusivare buteljeringar. Så om exklusivt korn är något som får hjärtat att slå snabbare så får det här nästan ses som ett kap. För att sätta den i Macallanperspektiv så är det bra att veta att deras 18-åring kostar 2 499 kronor.

Förpackningen är påkostad och exklusiv, men är naturligtvis ointressant för själva vätskan. De har dock hittat ett bra sätt att presentera Estate, utan att överglänsa deras dyrare buteljeringar med age statement bortom 18 år. Nu över till det viktiga.

Provning

Den här behöver sin tid i glaset och jag tyckte att den öppnade upp sig först efter 20 minuter.

Doft: Den drivs av en som påminner mer om torkade frukter och bär än den ”christmas cake” som är så vanlig. Det finns också en rejäl portion ek och efter det kanel och apelsin som på det hela gör det till en trevlig upplevelse. Ett återbesök efter att ha smakat tar fram mörk choklad.

Smak: Sherryn finns direkt där tillsammans med ekig vanlij och pepprighet som drar den åt det torrare hållet. Den har en skön munkänsla som fyller ut samtidigt som den känns fräsch i smaken. Överlag så känner jag igen den väl ifrån näsan och Macallans kvalitet ger sig till känna.

Avslut: Sötman går igen och följer med rätt länge och den ekiga pepprigheten har nu blivit svartpeppar.

Det som överraskar är hur pass mycket man låter eken ta plats i jämförelse med sherryn. Som helhet pendlar den lite för mig men landar på respektabla 85 poäng.


Jag kollade runt lite på nätet för att se hur en så pass dyr NAS tagits emot och nästan alla omdömen jag kan hitta sätter den högt, på Whiskybase så är snittet nästan 90 poäng på över 50 betyg.

Det finns en hel del att gilla med Estate men jag har svårt att rättfärdiga priset trots exklusiviteten. Det är svårt att säga vad snittåldern är på den här men jag tycker att den är betydligt bättre än deras 10- och 12-åringar i core range. Men oavsett hur många NAS som vartenda destilleri släpper för att vagga in oss i tron att NAS är det nya svarta, så är en åldersbestämd ändå en minimigaranti för vad som finns i flaskan. Det finns gott om NAS som är riktigt bra whisky och det här är en av dem, men för dryga 2 000 kronor så skulle jag personligen välja en annan flaska.

Till den som älskar och deras stil av med tydliga sherryinfluenser rekommenderar jag den. OM man är okänslig för priset. Annars så måste man vara Macallanfrälst eller satsa på att den går sälja dyrare i framtiden. Den fungerar också riktigt bra som en exklusiv gåva om man vet att mottagaren vet att uppskatta just Macallan. Du hittar den enklast via systembolaget.se