HemRecensionerSå smakar svenska Agitator - chans att testa på Örebromässan!

Så smakar svenska Agitator – chans att testa på Örebromässan!

Ni är säkert en del som har hört talas om att det numera finns ett destilleri i Arboga, i västra Västmanland. Ni är dock troligtvis inte så många som ännu provat något som producerats i destilleriet. Nu kommer dock chansen när Agitator Whiskymakare från Arboga ställer ut på Örebro Öl & Whiskyfestival 23-24 november 2018! Om det är värt en omväg till Conventum arena i helgen för att testa?

Absolut om du frågar mig, WhiskyABC:s enda örebroare. Jag kommer också finnas i Agitators monter på lördag på Örebro Öl & Whiskyfestival. Det är inte av lokalpatriotiska skäl jag rekommenderar att ta chansen att testa destillat från Agitator på Örebromässan. Nej det är helt enkelt väldigt bra produkter ni har chansen att få prova. Och att så här tidigt i destilleriets historia få möjligheten att smaka deras destillat, är något som kan vara kul att minnas när Agitator en gång i framtiden kanske når samma status som High Coast Distillery och Mackmyra. Agitator går dock sin egen väg och skiljer sig en del från andra svenska destillerier. De destillerar till exempel inte bara mältat korn. Och de har använt extra stavar från olika träslag i en del av sina fat. Men mer om det i en kommande artikel. Nu kommer istället mina intryck från sex fatprover. Som kräver kort förklaring för LR = destillerat i Agitators pannor med lägre hals (mindre kopparkontakt), HR = destillerat i Agitators pannor med högre hals (mer kopparkontakt) samt Mix som är destillat från båda panntyperna.

Agitator Whiskymakares produktion började så sent som i februari 2018.

Fat nr. 76, Bourbonfat, 7 månader, LR, 46%

Doft: Vanilj, ananans, oljighet och lite industrikänsla a la Springbank. Där finns en röktouch som blandas med kokos och banangodis. En väldigt söt doft som trevligt kombineras med ”skitigare”/oljigare toner. Mycket trevlig doft! Jag får också en känsla av rakvatten, men inte på ett dåligt vis som det kanske låter. Det handlar snarare om att jag finner nya dofter vid i stort sett varje nosning. Väldigt spännande!

Smak: Motorolja, sotighet och svaveltoner blir ännu tydligare i smaken. Där finns också en mineralkänsla som jag skulle kunna koppla till en Caol Ila eller liknande. Kanske är där lite lakritsrot i eftersmaken, som övergått från chilitoner som sakta tonar av och leder mig in på lakrits och mineraler samt viss sälta.

En lite ”skitig” dram som jag i första intrycket inte finner så ung, men det är mycket ”högljutt” i denna dram som står i vägen för att spritens korta lagringstid ska komma fram. Väldigt bra för sin ålder i denna ”genre”!

Fat nr. 20, Bourbonfat + kastanjstav, 6 månader, Mix, 46%

Doft: Jag får nästan lite dammighetskänsla, som äldre whisky brukar kunna dofta, men också körsbär, en viss beska, svag sötma och jag anar toner av vanilj och muscovadosocker. Lite unken doft, som ändå är rätt trevlig. Popcorn måste jag också erkänna att jag finner i doften, liksom lite päron. Jag finner nya saker nästan vid varje nosning, doftar som en bra Glen Mohr jag minns! Inte illa!

Smak: Trevlig päronsötma, får en likörkänsla på tungtoppen. En rökkänsla finns där eller om det är en sotighet snarare kanske. Lite mineraltoner blandar sig fint med stenfruktssötman. Smaken hänger kvar länge, med betoning på en kryddighet som också ger ett friskt intryck av menthol. Skulle nästan kunnat vara en ung Islaywhisky utan alltför högt ppm-värde.

Doften var bättre än smaken, men både doft och smak var spännande och detta kan nog bli riktigt bra med tiden!

Fat nr. 242, Bourbonfat (korn+havre), 4 månader, HR, 46%

Doft: Får en känsla av balsam vid första nosningen. Jag finner gräsighet och blommighet i doften som faktiskt påminner mig om sommaren. Där finns också vanilj, kokos och exotiska frukter. Lätt i doften men långt ifrån intetsägande. Påminner om någon drink jag drack för säkert 10 år sedan… kanske helt enkelt en whisky sour?

Smak: Mentholtoner är det som verkligen dominerar smaken! Det finns också en sötma och en svag beska. Smaken är ganska spritig Det finns också tydliga kännetecken av ung sprit, även här refererar jag till raki eller grappa.

Den här varianten var sådär enligt mig. Men jag tror till exempel 4 månader gammal Old Pulteney inte heller smakar superbra…

Fat nr. 7, Sherryfat + stavar av amerikansk ek, 6 månader, Mix, 46%

Doft: Smörkola! Karamelliserat socker och kola är det första jag tänker på, men hallontoner och en bärighet träder fram efterhand. Men sen vill sötman tillbaka och jag tycker doften då minner om skumgodis. Kanske också kan ana viss kryddighet men den är inte först i kön av dofter som vill leta sig in i näsan! Trevligt, minst sagt.

Smak: Sherrykola som också denna ger ett lite ”skitigt” intryck, men som övergår i en nötighet, vilket är något jag verkligen uppskattar i whisky. Där finns också citrustoner som lägger sig längst fram på tungan och minner mig om någon läskvariant med citronsmak. Sherrysträvhet finns där, men ligger fint i bakgrunden medan sötman har huvudnumret i denna smaksymfoni.

Den här whiskyn kan bli helt fantastiskt om några år, då den redan nu är riktigt bra! Finns ju whisky för upp mot tusenlappen (och säkert dyrare än så) som är sämre. Detta var riktigt bra och kan bli ännu bättre med mer djup i smaken. Min favorit av de sex fatproverna!

Fat nr. 146, Sherryfat (korn+vete), 4 månader, LR, 46%

Doft: Klara druvtoner, röda bär och lite läderkänsla. Typisk sherrylagring i doften. Doftar både sött och lite strävt, som för mig brukar vara kännetecken för sherrylagringar. En touch av brända mandlar, koppar samt brynt smör kan jag också finna. Det är bra djup i doften men jag anar också kort lagringstid i doften, som liksom för fat 337 (nedan) har en touch av grappa eller raki. Väldigt spännande doft! Kanske att jag också skulle referera till Springbankskitigheten även för doften i denna.

Smak: Motorolja, beska och brända mandlar är mina första intryck. När jag jobbar med ”whiskyn” i munnen får jag gummikänslan jag så ofta får av sherrylagringar. I detta fall är gummikänslan långt ifrån otrevlig, snarare en sån munkänsla som gör att en vill jobba runt ”whiskyn” i munnen. Lite tobakskänsla finns faktiskt också där, när jag nästan överanalyserar.

Detta fatprov innehåller endast fyra månader gammal ”whisky” men skulle nästan kunna tas för att vara flera år enligt mig. Eller ok, ungheten träder igenom till viss del, men smaken är ändå imponerande djup!

Fat nr. 337, Ny amerikansk ek (korn+råg), 3 månader, LR, 46%

Doft: Lite svag doft, men den kommer eftersom. Då finner jag vanilj, kola, lite russin och röda bär, men också lite citrus – ganska djup doft faktiskt, vilket inte första nosningen vittnar om. Men ju mer jag doftar desto mer blir citrustonerna framträdande och desto mindre finner jag bären. Jag anar också en råspritsdoft, minimal touch av grappa/motsvarande. Men då överanalyserar jag doften. Kanske finns också lite lakrits i doften, ja det tycker jag nog.

Smak: Tydlig beska som övergår i något sötare och som efter det ger ett bränt intryck. Det brända blandas med en kryddighet eller pepprighet som gör att ”whiskyn” upplevs alertare än vad första munkänslan säger. Jag får också visst genomslag i råspriten som är lite ”skitig”.

Sammanfattningsvis en trevlig bekantskap som är ung och lite tunn i smaken än, men med stor potential!

Fatprover från Agitator.

Om ni tycker detta ovan låter spännande; ta en sväng förbi Agitators monter på Örebromässan i helgen! Jag finns som sagt där på lördag och jag tycker det är riktigt kul att det återigen görs riktigt bra destillat i Örebrotrakten. Mer om Agitator Whiskymakare och deras produktion kommer här på whiskyabc.se inom kort.

 

RELATED ARTICLES

2 KOMMENTARER

  1. Kul och spännande läsning om ännu ett svenskt destilleri och en whiskytillverkare som det skall bli intressant att följa. 🙂

    • Trevligt att du tycker det Fredde! Det kommer komma väldigt bra grejer från Agitator är jag säker på 🙂

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster