Den tasmanske djävulen – Hellyers Road 10yrs

2

wp_20160930_18_08_08_pro_liDestilleriet har rönt stora framgångar de senaste åren. Bland annat har deras Pinot Noir finish vunnit flera stora priser. Mer om den kan ni höra i poddavsnittet från Stockholm beer and Whisky festival 2016 som kommer i anslutning till mässan.
Hellyers Road är ett tasmanskt destilleri och det gör det naturligtvis lite extra spännande.
Jag gav mig i kast och provade deras Hellyers 10yr old. Det är deras första age statement och den sanna representationen av deras egna stil, allt enligt Mark Littler, general manager och master distiller vid Hellyers Road.
Så hur är stilen då? Det är single malt på ett för mig helt unikt sätt. Den gränsar till grain men utan att ta steget över. Här är det inte bara osötade frukostflingor som bjuds. Det är vanilj och apelsinskal i förarsätet med en fräsch citrus som lurar bakom. I smaken så har de fått fram en härlig fatkaraktär. En balanserad sötma från eken och tanniner som man annars kanske främst hittar i torrare viner. Det är även lite örter som letar sig fram, de ger en lite medicinal finish.
Om du är ute efter något nytt och gott att hälla i ditt glas, då är det här något för dig!

2 KOMMENTARER

  1. Good shout out there, Scout. I am lucky to go to Australia from time to time, and their whisky scene is thriving, nowhere more so than in Tassie – not so very different from Scotland (OK, so yes, the weather is better there, and there are no wild haggis roaming the moors in Tassie). Hellyers Road is a good find – I have the 10 yo, the peated and the port finish, and they are all worth drinking.

  2. Förstår att det är grainwhisky på ett helt nytt sätt med tanke på att det är en maltwhisky:)

Comments are closed.