Professorn och Amatören sätter sig för en session av trevliga drycker. Som vanligt vet inte Amatören vad det är i glasen, men räds inte Professorns utmaning.
-Oj, rara små droppar, utbrister Amatören när han ser hur lite det är i provflaskorna som ska avnjutas.
-Mmmm, säger Professorn utan att fästa någon större notis kring detta. Det här är en överraskning från Symposion, men mer tänker jag inte säga nu.
-Ska vi börja med den första då? undrar Amatören.
-Ja, det är en oberoende buteljering från Cooper’s Choice, årtal 1999. Doftar inte den här lite dammigt?
-Jag får nästan en liten grainton på den här, säger Amatören och låter plötsligt som han vet något om whisky
-Jag måste säga att jag blir galet imponerad, du har hållit på med whisky så kort tid och ändå har du helt rätt, det här är en single grain whisky!
-Självklart! Nej, men allvarligt, är det rätt?
-Ja, du har helt rätt, säger Professorn nästan lite uppgivet. Men en dammig single grain. Jag gillar ju sådana här spritiga smakbomber, och den här smakar mycket för att vara en grain.
-Här var det något konstigt, jag får en vinös ton på slutet, säger Amatören som om han inte gjort annat än att bedöma whisky de senaste 200 åren.
Professorn delar ut en blick som visar att han inte tror sina öron.
-Han gör det igen! Det här är alltså lagrat på Marsalavinfat, och det tar du ju förstås direkt.
-Allvarligt? Coolt! Jag kan ju inget om sånt här.
-Nähänä, säger Professorn och söker med blicken efter någon slags tjuvanteckning som Amatören skulle kunna fuska med, utan att hitta någon.
-Ja, den här gillade jag, säger Amatören och smackar.
-Jättetrevlig, säger Professorn och tillägger: Den kostar 945 kronor, vilket kanske är lite dyrt, och kommer från destilleriet Port Dundas, nedlagt sedan 2011, men tidigare en viktig ingrediens i Johnnie Walker, J&B, Bell’s och White Horse bland annat.
-Fantastiskt att grain kan vara så här gott, det brukar ju mest vara som fönsterputs, säger Amatören
-Ja, nu är ju faktiskt grainwhisky en väldigt ren sprit, så det är ju nästan jämförbart med att lägga vodka på fat, så jag skulle nog säga att kvaliteten på grundspriten är mycket hög, rättar Professorn.
Port Dundas single grain 1999, 18 YO
Artnr: 40371
Pris: 945 kr
Alkoholhalt: 53 %
Fat: American Oak + Marsala finish, Cask No 968
Antal flaskor till Sverige: 108 fl.
Professorn signalerar att det är dags att gå vidare och säger:
-Jag vill flagga för med nästa att den kan vara hur bra som helst… Oh, jösses vad den doftar mycket, det är som att få en ladugårdsdörr i ansiktet, inte för att det doftar ladugård, men för att det är massivt.
-Den här har ju mycket mera frukt, tycker Amatören.
-Ja, massor av mörka frukter och gammalt bibliotek. Jag ser Chesterfieldfåtöljen kommer gående här bredvid mig. Och den är oljigare än motorolja i munnen.
-Den lägger sig ovanpå tungan nästan, konstaterar Amatören.
-Ja, nästan svävar i munnen och bara glider runt utan att fastna, lägger Professorn till.
-Den förra var kanske lite spritig, men den här känns nästan som det är för lite sprit i!
-Den är bara 43%, och det skulle i teorin nästan kunna vara fatstyrka, för det här är inget mindre än en 25-årig Mortlach! Whiskyns verkliga Rolls-Royce! Den här går lös på hela 2600:-.
-Det är det ju värt, utbrister Amatören spontant.
-Ja, den är ju väldigt god, instämmer Professorn. Men jag gillar nog inte riktigt finishen ändå, den är jättegod ungefär fem sekunder in, men efter längre än så kommer en tydlig bitterhet och trätoner som lite förstör glädjen.
Mortlach 25 YO, G&M Distillery label
Artnr: 40373
Pris: 2 575 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat: First fill and and refill Sherry Casks
Antal flaskor till Sverige: 90 fl.
Uppvärmda av de första två väljer våra vänner att gå vidare med några till!
-Det här är också från Cooper’s Choice, vi kan väl prova på en gång! Den är ju väldigt ljus frukt i doften och rätt spritig.
-Lite citronmaräng, säger Amatören.
-Nästan som en gräddbakelse som överraskar med att vara mycket fräschare än man trodde! säger Professorn poetiskt.
-Eller som en gräddbakelse som överraskar med att ha massor av sprit i, tillägger Amatören underfundigt.
-Såna överraskningar gillar jag! Den här är superfräsch i smaken, nästan på nivån doftspray eller deodorant. Man känner sig alldeles rengjord på insidan. Mycket citrus i.
-Inte konstgjord på något sätt, citrusen känns äkta, tycker Amatören.
-Du har rätt, det är inte konstgjord deodorant, det är äkta vara från deodorantträdet, skojar Professorn. -Jag låter nästan elak här med alla paralleller till hygienprodukter, men jag försöker bara beskriva fräschören.
-Jag kanske är helt ute och cyklar nu, men jag tycker nog att jag känner en rökpuff på slutet, säger Amatören som än en gång hoppas på att bräcka den gode Professorn.
-Nej du, jag betvivlar det, säger Professorn, du kanske känner något som påminner om rök, men det här är i alla fall en Glen Grant från 1995. För att vara 24 år gammal känns den väldigt ungdomlig, men inte ung!
-Ja, verkligen!
-Den har ju inga trätoner eller annat dåligt, även om den där rökpuffen du känner skulle kunna vara någon form av fatpåverkan.
-Det är nog inte rök, jag tänker nog på en mogen tobakston på slutet, rättar Amatören sig själv.
-Den är ju trevlig den här, insmickrande och god, en riktig sommarwhisky, säger Professorn. 1500 spänn kostar den dock, och det är tveksamt om jag tycker den är värd det.
Glen Grant 1995, 22 YO, Cooper´s choice
Artnr: 40370
Pris: 1 448 kr
Alkoholhalt: 52 %
Fat: Bourbon Single Cask, Cask No 119440
Antal flaskor till Sverige: 180 fl.
-Nä, nu går vi vidare till nästa, jag tror det är en mer av en ”bad boy”. Den här doftar bränt gummi…. med bränt socker i, du vet som en sån där saltöken man kör hastighetstävlingar i, fast en sockeröken.
Amatören försöker helt bortse från Professorns kommentar och säger istället: -Jag vet inte vad jag ska tycka om det här, jag är otroligt ambivalent….
-Jag med, säger Professorn. – Det här är ett av mina favoritdestillerier, men jag har nog bara druckit den här whiskyn i sin standardålder, eller som över 25, men den här är 18 år. Den är inget vidare trevlig i doften, om man inte är på en motorstadion, men jag måste smaka.
Professorn smakar och hostar lite lätt. -Mhmm, den är ju ärlig i doften i alla fall, den här smutsigheten, industrioljan, och gummitonen med lite sherry bakom förknippar jag väldigt starkt med Springbank och Campbeltown som en komponent man kan känna igen därifrån.
-Hur gammal sa du att den var egentligen? undrar Amatören
-Den är 18 som sagt, och det är faktiskt märkligt nog en Bunnahabhain. Jag förknippar inte någon av smakerna eller dofterna i den här med det destilleriet. Det var den minst Bunnahaviga Bunna jag provat tror jag.
-Jag vet inte om jag kan uppskatta det här petroleumlika… den här verkstadstonen.
-Nej, den här är faktiskt inte så trevlig i min mun, men vid alldeles rätt tillfälle skulle det här kunna uppskattas, även om det här inte är det tillfället, avrundar Professorn.
De båda vännerna smuttar vidare på sina favoriter i uppställningen och ser redan fram emot nästa batalj i whisky!
Bunnahabhain 2001, 16 YO, Cooper’s choice
Artnr: 40372
Pris: 1 149 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: Sherry Single Cask, Cask No 9497
Antal flaskor till Sverige: 174 fl.