HemRecensionerKavalkad av Connoisseurs Choice

Kavalkad av Connoisseurs Choice

För precis 50 år sedan lanserade Gordon & MacPhail de första buteljeringarna i Connoisseurs Choice-serien. Det var en banbrytande insats. För första gången såg maltwhisky från destillerier som aldrig tidigare buteljerats dagens ljus. Serien var en föregångare som lyfte fram maltwhiskyn och gav den en position som något unikt, där varje destilleris särart fick glänsa istället för att blandas bort i blendwhisky. Sedan Connoisseurs Choice kan man tala om maltwhisky som ett affärssegment för samtliga Skottlands destillerier – tidigare hade sådan whisky främst förekommit hos ett fåtal stora spelare, sällan eller aldrig hos de många små destillerierna i Speyside. Nu fyller serien 50 år och det firas förstås kungligt hos Gordon & MacPhail.

Vi har provat tre av dem för att sätta förväntningarna lite.

STRATHMILL 2004
Strathmill är ett destilleri som sällan syns i Sverige. Det är betydligt mindre känt än de två grann-destillerierna i Keith, Strathisla och Glen Keith. Den första officiella buteljeringen kom så sent som 2001 och sedan dess har de bara dykt upp ytterst sparsamt. Strathmill har egentligen en enda uppgift; att producera ryggraden i den världsberömda blendwhiskyn J&B och en del andra av ägarbolagets Diageos storsäljare.

Med en annan profilering från ägarhåll hade Strathmill sannolikt varit betydligt mera känd. Whiskyn är nämligen förbluffande bra. Har du inte provat Strathmill, så är det hög tid!

Professorn: Otroligt fruktig i doften, en riktig sommardänga, fräsch med päronsplit och vanilj.
En av de ”vänligaste” whiskies jag provat. Det här ger en sensation i munnen, den är len som vatten, men med en tydlig karaktär och fruktig smak. Otroligt inställsam, funkar antagligen även för den som inte gillar whisky alls.

Strathmill 2004 Refill Bourbon Barrels, Connoisseurs Choice
Säljstart: 20 sep, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40424-01
Pris: 1 047 kr
Alkoholhalt: 46%
Fat: Refill Bourbon Barrels, 3 cask vatting
Destillerad: Torsdag 22 april 2004
Buteljerad: Torsdag 15 mars 2018
Ålder: 13 YO
Totalt antal: 990 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

CAOL ILA HERMITAGE FINISH
Gordon & MacPhails kärnverksamhet är har länge varit just whisky. Men den som besöker butiken på South Street i Elgin slås av ett fantastiskt utbud av kvalitetsviner. Faktum är att handeln med vin och inte minst sherry en gång i tiden var själva förutsättningen för att det lilla familjeföretaget skulle komma över importerade ekfat som de sedan fyllde med traktens whisky. Mörk, kraftfull whisky som lagrats på ”magiska” vinfat blev något av Gordon MacPhails signum och är till stora delar så än i dag. Hermitage i norra Rhône-dalen är ett av de allra främsta vindistrikten. Vinerna härifrån är kända för sin eleganta kryddighet, sin smakrikedom och sin konsekvent höga kvalitet. De brukar räknas till de allra bästa röda vinerna i världen.

Professorn: Doftar så där speciellt som rödvinslagrad whisky brukar göra. Jag älskar det, men det är en lite speciell doft.
I smaken, wow, det är andra gången i mitt liv som jag blir imponerad av Caol Ila. De typiska medicinal- och svaveltonerna matchar perfekt den vinösa lagringen och sötman. Vilken trevlig överraskning!

Caol Ila 2004 Hermitage Finish, Connoisseurs Choice
Säljstart: 20 sep, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40468-01
Pris: 1 030 kr
Alkoholhalt: 45 %
Fat: First fill Bourbon och refill American Casks + 3 års finish i Hermitage fat
Destillerad: Torsdag 9 december 2004
Buteljerad: Tisdag 13 mars 2018
Ålder: 13 YO
Totalt antal: 3 166 fl.
Antal flaskor till Sverige: 60 fl.

GLEN ELGIN 1997
Glen Elgin är också ett av de mer okända destillerierna, oförtjänt okänt eftersom kännare ofta hyllar det som ett av Speysides bästa. Destilleriet byggdes just före den berömda Pattison-kraschen och lades som så många andra i malpåse direkt därpå. När produktionen kom igång igen blev snart Glen Elgin signaturmalten i den berömda blendwhiskyn White Horse. Ägarbolaget Diageo har alltid sett Glen Elgins maltwhisky som en blendingrediens, och har mycket sällan lanserats som singel. Istället är det hos oberoende buteljerare som detta mästerliga destilleri visar sin potential.

Den förstagångsfyllda sherrybutt som Gordon & MacPhail nu buteljerat destillerades 1997 och tappades fat i februari 2018.

Professorn: Dadlar, mörk frukt och Doktorns sherrybär framför smörkola. Vällagrad men mycket fräsch.
Smaken ger en något stramare sherry med tydliga chokladtoner och lite skön kumquat och bittersöt citrus. Ett fat jag skulle valt själv om jag stött på det. Värmer skönt och en suverän lite spritsig höstwhisky!

Glen Elgin 1997 First Fill Sherry Butt, Connoisseurs Choice
Säljstart: 20 sep, webblansering kl. 10.00
Artnr: 11777-01
Pris: 1 780 kr
Alkoholhalt: 55,7%
Fat: First Fill Sherry Butt, Cask No 4331
Destillerad: Tisdag 14 oktober 1997
Buteljerad: Tisdag 20 februari 2018
Ålder: 20 YO
Totalt antal: 602 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.


Som vanligt med Gordon McPhail blir man inte besviken, förutom på den punkten att man önskar att man kunde fått prova fler. Det här är oberoende buteljering när det är som bäst, och det stannar inte på ovanstående, ett antal andra buteljeringar släpps samtidigt, närmare bestämt dessa:

SPEYBURN 1989
Speyburn är något så speciellt som en thailändsk whisky som produceras i Skottland. Åtminstone om man ser till ägarbilden. Det samma gäller för övrigt Old Pulteney, Knockdhu, Balmenach och Balblair, som också ägs av Thai Beverage plc, ett gigantiskt bolag på den asiatiska och amerikanska marknaden. Kanske lite förvånande för oss svenskar är att Speyburn är koncernens stora whiskymärke. Hos oss är det ett ganska anonymt destilleri, medan Old Pulteney och Balblair har stora skaror av fans. Speyburn ligger i den anrika destilleristaden Rothes i Speyside, inte långt från Elgin och Gordon & MacPhail. Speyburn är det i särklass största av de fem destillerierna och deras singelmalt är en storsäljare i USA.

Denna Speyburn har mognat på två återfyllda bourbonfat hos Gordon MacPhail i 28 år.

Det är en mycket elegant och mjuk whisky med smaker av vanilj, vit choklad, citrus, fläder, päron och en lätt avrundad kryddighet.

Speyburn 1989 Refill American Hogshead, Connoisseurs Choice
Säljstart: 20 sep, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40403-01
Pris: 2 808 kr
Alkoholhalt: 46%
Fat: Refill American hogshead, 2 cask vatting
Destillerad: Onsdag 13 september 1989
Buteljerad: Onsdag 14 mars 2018
Ålder: 28 YO
Totalt antal: 502 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

DAILUAINE 1998
Den största bolaget i dryckesvärlden är Diageo, som själva svarar för mer än 30 procent av Skottlands totala maltwhiskyproduktion. Trots att bolaget äger nästan 30 destillerier är det långt ifrån alla som säljs som singelmaltwhisky. Diageo profilerar egentligen bara Talisker, Oban och Lagavulin som singelmalt. Övriga destillerier är mer eller mindre blendfabriker. Dailuaine används främst till Johnny Walker, världens största blendwhiskymärke med en försäljning på närmare tio flaskor i sekunden. Dailuaine är ett mycket stort destilleri i Speyside och gör en mjuk och elegant whisky.

Denna buteljering av Dailuaine 1998 är en vatting av två hogsheadfat (ombyggd bourbon barrel).

Fyllig och komplex med avrundande sötma. Toner av exotiska frukter, vanilj, farinsocker, mörk choklad och en liten elegant ton av ingefära i finalen

Dailuaine 1998 Refill American Hogsheads, Connoisseurs Choice
Säljstart: 20 sep, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40420-01
Pris: 1 364 kr
Alkoholhalt: 46%
Fat: Refill American Hogshead, 2 cask vatting
Destillerad: Fredag 11 augusti 1998
Buteljerad: Onssdag 14 mars 2018
Ålder: 19 YO
Totalt antal: 661 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

BLAIR ATHOL 1997
Med tanke på att Blair Athol i stort sett varit i drift sedan 1798 är den tämligen okänd som singelmalt. Destilleriet ligger bedövande vackert i pittoreska Pitlochry – porten till högländerna – som ständigt lockar enormt mycket turister. Besökscentrat vid destilleriet är därför ett av Skottlands allra bästa. Blair Athol är ännu en av Diageos stora blendfabriker. Singelmalten som produceras i de fyra pannorna går mestadels till Bells, som är den mest säljande blendwhiskyn i Storbritannien. Maltwhiskyn från Blair Athol ses sällan buteljerad som singelmalt.

Blair Athol 1997 har lagrats i en hogshead av amerikansk ek är buteljerad vid cask strength. Fatet gav endast 255 flaskor.

Det är en mjuk, rund och elegant whisky med smak av äpple, mjölkchoklad och vanilj. Avslutet bjuder på kryddig pepprighet och ek.

Blair Athol 1997 Refill American Hogshead, Connoisseurs Choice
Säljstart: 20 sep, webblansering kl. 10.00
Artnr: 11788-01
Pris: 1 775 kr
Alkoholhalt: 54,5%
Fat: Refill American Hogshead, Cask No 5720
Destillerad: Måndag 25 augusti 1997
Buteljerad: Onsdag 21 februari 2018
Ålder: 20 YO
Totalt antal: 255 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

CLYNELISH 2005
Clynelish är ett av de mest fascinerande av Skottlands alla destillerier, inte bara för den sammanlänkade historien med ikoniska och avsomnade Brora, utan framför allt för att destilleriet har en makalös förmåga att producera fantastisk singelmalt. Många whiskyentusiaster menar att Clynelish är ett av de destillerier som håller den allra högsta kvaliteten över tid. Det finns knappast några mindre bra Clynelish-buteljeringar.

Från det mäktiga destilleriet i norra Highlands har Gordon & MacPhail valt att tömma ett refill sherryfat som cask strength.

Smakrik med härliga toner av mörk choklad, christmas cake och en lätt sälta med en nötig eftersmak.

Clynelish 2005 Refill Sherry Butt, Connoisseurs Choice
Säljstart: 20 sep, webblansering kl. 10.00
Artnr: 11761-01
Pris: 1 195 kr
Alkoholhalt: 55,1 %
Fat: Refill Sherry Butt, Cask No 308764
Destillerad: Tisdag 14 juni 2005
Buteljerad: Onsdag 21 februari 2018
Ålder: 12 YO
Totalt antal: 518 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

PULTENEY 1998
Pulteney, eller Old Pulteney, ligger vid kusten längst upp i norr strax utanför den lilla fiskestaden Wick. Numera ägs destilleriet av en stenrik thailändare, med det imposanta namnet Charoen Siriwatthanaphakdi, mannen bakom ölet Chang. Pulteney är känt för sin ytterst eleganta whisky som präglats av det havsnära läget och en för skotska förhållanden ovanligt lång jäsning som resulterar i en råsprit med behaglig fruktighet och söta toner.

Här har Gordon & MacPhail tömt ur ett par förstagångs bourbonfat.

Whiskyn är klassiskt Pulteney-söt med inslag av lime, honung och avrundande mineraltoner, sälta, nötter och citrus.

Pulteney 1998 First Fill Bourbon Barrels, Connoisseurs Choice
Säljstart: 20 sep, webblansering kl. 10.00
Artnr: 11705-01
Pris: 1 578 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: First Fill Bourbon Barrels, 2 cask vatting
Destillerad: Onsdag 26 augusti 1998
Buteljerad: Torsdag 15 mars 2018
Ålder: 19 YO
Totalt antal: 501 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

BRAEVAL 1998
Braeval är ett av de mer svårtillgängliga destillerierna i Skottland, det ligger isolerat i den absoluta vildmarken i Speyside högt upp i dalgången vid floden Livets översta källor. Braeval som byggdes så sent som 1973 är Skottlands högst belägna destilleri – en titel som felaktigt brukar tillskrivas Dalwhinnie som klockar in 30 meter lägre än Braevals 355 meter över havet. Att hitta till destilleriet är en av de största utmaningarna en whiskyturist kan ta på sig. Braeval är inte bara Skottlands högsta, utan också mest gömda destilleri. Whiskyn som produceras vid Braeval används egentligen bara till ägarbolaget Chivas Brothers många blendsorter, som singelmalt är den ytterst svårfångad.

Braeval är en elegant och ren whisky på cask strength, som i det här fallet tillbringat 20 år på amerikansk ek.

Smaken är blommig och fruktig med inslag av citrus, mandel och behagliga toner av ljunghonung.

Braeval 1998 Refill American Hogshead, Connoisseurs Choice
Säljstart: 20 sep, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40334-01
Pris: 1 634 kr
Alkoholhalt: 59 %
Fat: Refill American Hogshead, Cask No 26004
Destillerad: Torsdag 19 februari 1998
Buteljerad: Torsdag 22 februari 2018
Ålder: 20 YO
Totalt antal: 185 fl.
Antal flaskor till Sverige: 12 fl.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster