Professorn provar nya Ardbeg Twenty Something 22

0

möter den nya inkarnationen av Twenty Something, den numera årliga utgåvan av mycket unik från den svunna tiden när nästan var nedlagt.

Förväntningarna är höga när jag ska få prova denna 22-åriga sprungen ur det gamla destilleriets sista suckar. Förra årets utgåva gav mig verkligen en upplevelse utöver det vanliga och den överträffade till och med mina förväntningar, så det är med stor tillförsikt jag häller upp i glaset.

Redan på håll känns en väldigt typisk Ardbegrök. Det är något som förvånar, för det är inte det jag förknippar med 20+ år gammal Ardbeg. Med näsan närmare glaset kommer gamla trä- och fattoner tillsammans med tropisk frukt. Fräsch och anrik på en gång. Mycket lovande. Grunddofterna flankeras av lavendel, viol, lakrits och en inte alldeles typisk medicinalton som jag kanske främst förknippar med andra Islaydestillerier.

Det är med viss andakt jag för glaset till munnen, ska det här bli en lika fantastisk upplevelse som förra gången?

Smaken är betydligt stökigare än tidigare utgåva. Mycket tydligare rök, varvat med bitterhet från trät, det här smakar mycket mer som de unga varianterna. Den har inte genomgått den metamorfos till silkeslen komplex njutning som kan inträffa med gammal Ardbeg, men i gengäld tilltalar den här nog de som älskar Ardbegs stiltypiska grundsmaker.

För mig blir det en besvikelse, särskilt som jag vet hur enastående så här gammal kan vara, och det här var inte alls det jag förväntade mig. Den är inte dålig, men förväntar man sig något i förra årets stil så är det här något helt annat.

Artikelnummer:12001
Pris: 4 959 SEK
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 46,4%