HemRecensioner1 februari 2018 släpps senaste Springbank Local Barley

1 februari 2018 släpps senaste Springbank Local Barley

Springbank Local Barley 2017 är den tredje utgåvan i en serie om fem som hyllar Campbeltown som stad och whiskyregion. Regionens särart har alltid präglat Springbanks whisky och med Local Barley slår destilleriet vakt om denna och sitt historiska ursprung. De tidigare utgåvorna av Local Barley (av de från 2015 och framåt) har varit 16 yo, respektive 11 yo. Så denna tioåring är alltså den yngsta av dessa hittills. Men liksom de tidigare utgåvorna är tioåringen buteljerad vid fatstyrka och självklart kommer kornet från Kintyrehalvön.

Om vi har räknat rätt borde det komma ytterligare två utgåvor av Local Barley de kommande två åren. För Springbank uppgav inför släppet 2015 att Local Barley skulle återkomma som en ny utgåva varje år under en femårsperiod. Lite som en hyllning till Springbanks hemtrakter och de lokala jordbrukarna. Att kunna se kornfälten på Kintyrehalvön och sen kunna använda den råvaran i whiskyn som sätter Campbeltown och Kintyrehalvön på kartan, måste kännas riktigt bra för detta familjeägda destilleri. Och kornsorterna, som använts i whiskyproduktionen för att få fram Local Barley-utgåvorna, anges på respektive utgåva. I Local Barley 2017 är det korntypen Belgravia som använts. Belgravia är precis som det kanske ännu mer kända Optic en av de vanligaste kornsorterna i dagens whiskyindustri. Local Barley-utgåvorna 2015 och 2016 har dock destillerats av kornsorterna Bere och Prisma. Bere och Prisma har kanske tidigare varit större inom whiskyindustrin än vad de är idag. Kul för oss som gillar whiskynörderi att kornsorterna anges på flaskan. Borde kunna bli vanligare tycker vi.

Men hur smakar då Springbank Local Barley 2017?

Svaret på det får pekingbaserade Högländaren (Iain) bidra med samt nynärkingen Andreas. Så här säger alltså WhiskyABC:s småstadsbor om Local Barley 2017:

Högländaren: ”Klart mer rökig än jag förväntat mig och mer än Springbank brukar ha med. Tycker den har en klart metallisk ton och väldigt mycket gräs både i doft och smak, men på ett väldigt behagligt vis. Kanske till och med torkat gräs. En riktigt bra och tydlig sötma i den här, som är ganska välbalanserad mot de andra smakerna, som påminner om kanderade gröna äpplen och lite ljus sirap. Jag tycker den behöver vatten men det är inte många droppar, även om den är väldigt procentuellt stark. En ganska lång finish för sin fagra ålder och viss fatbeska och karaktär kommer fram men den är ganska diskret. Hade inte gissat denna för att vara en Springbank på en blindprovning. Lite mer rök, och ännu mer sälta än vanligt. Tycker det är en väldigt bra whisky faktiskt men är nog tveksam om priset ändå motsvarar kvalitén på innehållet. Älskar Springbank men man blir ju lite för fattig på deras flaskor. Inte riktigt värd priset men ändå en väldigt bra whisky.”

Andreas: ”Doftar oljigt med inslag av citrus. Tydlig sälta och jag instämmer i Iains tycke om gräsdoft. Tycker även doften bjuder på gröna äpplen och kanske lite päron. Med vatten får jag även lite banantouch, som kanske mer än någon typ av banangodis jag försöker referera till. I doften finner jag inte så mycket rök, men däremot i smaken! Trevlig sötma fram på tungan som blandas och nästan bryts av med en trevlig rök. Med vatten tonar röken ner lite, men bettet finns kvar. Inte världens längsta eftersmak men väldigt trevlig. Ändå helt ok tid smaken ”hänger kvar” i munnen. Bitterheten/beskan kommer fram tydligt på slutet, vilket jag gillar skarpt. Tror IPA-fans gillar denna whisky (precis som många andra Springbank).”

Vi förväntar oss att en del samlare kommer hänga på muspekarknappen kl 10 den 1 februari då denna släpps. Och även de som gillar Springbank, de som gillar rök och sälta samt de som gillar lokaltänket kan nog också tänka sig lägga vantarna på denna tioåring.

SPRINGBANK LOCAL BARLEY 10 YO  (2017-års buteljering)
Säljstart: 1 februari, webblansering kl. 10.00
Artikelnr: 40161-01
Pris Systembolaget: 1 148 kr
Destillerad: Juni 2007
Buteljerad: November 2017
Alkoholhalt: 57,3 %
Fat: 70 % Bourbon – 30 % Sherry
Kornsort: Belgravia från West Backs Farm
Totalt antal: 9 000 flaskor
Antal till Sverige: 624 flaskor

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster