HemNyheterNikka strösslar med nyheter!

Nikka strösslar med nyheter!

Nikka Whisky

Vi är på Symposion igen och nu är det Nikkas tur! Vi får höra historien om den tragiska bortgången av Taketsurus, grundarens, fru. När hon gick bort låste Taketsuru in sig och skapade en tributewhisky för att hedra henne. Många år senare släpps den för den breda publiken i en fantastisk designad flaska

En klassisk ren japansk blend, med frestande toner i doften av grain och en viss fruktighet vilket skvallrar om huvudingrediensen Nikka Coffey Grain. Smaken är överraskande komplex och kraftig, med vanilj, sötma, graintoner men med en alltför kort eftersmak. med ett pris på under 600:- på bolaget kan det nog bli köprekommendation om man gillar japanskt.

Sedan går färden vidare till The Nikka 12yo, den enda just nu med åldersangivelse. Doftar malt, med viss fruktighet, citrus och även viss kola. Smaken är kliniskt balanserad med en karaktär som påminner inte så lite om klassisk Speyside, men med en japansk precision som inte liknar något annat. Finishen är relativt kort, men trevlig. Tanniner kan anas, men även där med riktiga proportioner.

Dessa två kan vi se fram emot att köpa från 1/12 på bolaget.

Single Malt Miyagikyo på sherryfat och ny amerikansk ek är en spännande bekantskap. Doften ger frukt och vissa kryddtoner, med en kraftig karaktär. Bra robust smak, med sherryfinish och bra maltkropp. Lite kaffekaraktär kan nog anas och finishen är lång och balanserad.

Nu till Single Malt Yoichi, vad är det här för filur? Mindre Pot Stills, men nu med viss rökighet! Mixen av amerikansk ek och sherryfat gör sig gällande i doften kompletterat av en ganska tung rökighet, inte helt olik Caol Ila och Lagavulin med medicinaltoner. Smaken är mäktig, med en rök/sherrybalans som inte går av för hackor.

Dessa finns idag på bolaget för er som känner er manade av japanskt! Professorn gillar!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster