Vi är på Symposion igen och nu är det Nikkas tur! Vi får höra historien om den tragiska bortgången av Taketsurus, grundarens, fru. När hon gick bort låste Taketsuru in sig och skapade en tributewhisky för att hedra henne. Många år senare släpps den för den breda publiken i en fantastisk designad flaska
En klassisk ren japansk blend, med frestande toner i doften av grain och en viss fruktighet vilket skvallrar om huvudingrediensen Nikka Coffey Grain. Smaken är överraskande komplex och kraftig, med vanilj, sötma, graintoner men med en alltför kort eftersmak. med ett pris på under 600:- på bolaget kan det nog bli köprekommendation om man gillar japanskt.
Sedan går färden vidare till The Nikka 12yo, den enda just nu med åldersangivelse. Doftar malt, med viss fruktighet, citrus och även viss kola. Smaken är kliniskt balanserad med en karaktär som påminner inte så lite om klassisk Speyside, men med en japansk precision som inte liknar något annat. Finishen är relativt kort, men trevlig. Tanniner kan anas, men även där med riktiga proportioner.
Dessa två kan vi se fram emot att köpa från 1/12 på bolaget.
Single Malt Miyagikyo på sherryfat och ny amerikansk ek är en spännande bekantskap. Doften ger frukt och vissa kryddtoner, med en kraftig karaktär. Bra robust smak, med sherryfinish och bra maltkropp. Lite kaffekaraktär kan nog anas och finishen är lång och balanserad.
Nu till Single Malt Yoichi, vad är det här för filur? Mindre Pot Stills, men nu med viss rökighet! Mixen av amerikansk ek och sherryfat gör sig gällande i doften kompletterat av en ganska tung rökighet, inte helt olik Caol Ila och Lagavulin med medicinaltoner. Smaken är mäktig, med en rök/sherrybalans som inte går av för hackor.
Dessa finns idag på bolaget för er som känner er manade av japanskt! Professorn gillar!