Evan Williams – En mäktig underdog

0

Sommaren står för dörren

Även om det i princip alltid går att hitta en single malt för varje tillfälle är det förbaskat gott med en drink på sommaren och jag gör gärna något svalkande när värmen ligger på. Lämpligt nu när sommaren nästan är här har jag ramlat över en trevlig ny bekantskap, Evan Williams.
Det är en bourbon från något så motsägelsefullt som ett anrikt, gigantiskt och, i Sverige, okänt destilleri.
De har gjort bourbon i Kentucky ända sedan 1783 och är en av giganterna på amerikanska marknaden och ändå är det i princip okänt för den breda massan kunder på systembolaget.

In på scenen kommer Evan Williams

Evan Williams

EWs instegswhiskey, Extra Aged, slåss i det billigare prissegmentet och går loss på 299 kronor vilket ger mycket för pengarna.
Det är synd att de inte har lika starkt varumärke i som de andra giganterna, för Evan Williams förtjänar en större publik.
Om man jämför med dem billigare sorterna bourbon är det en enkel match för EW. Jag tycker den är lenare, fylligare, har en skönare sötma med massor av vanilj och för vad det är, även komplexare.
Den buteljeras på 43% vilket ger lite mer tryck än den annars vanliga 40%, och med den lite längre lagringstiden får den en härligt stämd pepprighet.
Jag sneglar oftast åt de dyrare sorterna när jag vill dricka en bourbon ren, men en EW kan lätt gå en match mot ett betydligt bredare sortiment än prislappen skvallrar om. Låt den gärna luftas ett tag innan du smuttar på den, med eller utan isbit.

Om du missat Evan Williams se till att prova den, jag kan nästan lova att du kommer bli positivt överraskad.

Evan Williams – Extra aged 299 kronor på

Drinktips

Jag har provat ett par fräscha och enklare drinkar med EW där den gör sig väldigt bra.
Anpassa mängden is efter hur mycket smak du vill ha i drinken, fyll gärna upp ett vanligt highballglas med så mycket is det går.

Evan and Seven

5 cl Evan Williams
2 st färskpressade limeklyftor
Fyll upp med 7-up eller Sprite.

Klassisk Highball

Evan Williams Highball

5 cl Evan Williams
1 st färskpressad citronklyfta
Fyll upp med ginger ale