Vault Edit1°n Atlantic Sea Salt.
Bowmore introducerar en ny exklusiv serie som heter Vault Edition. Det kommer att komma fyra stycken totalt med ett släpp varje vinter från nu. Den första släpps idag 20:e december på Systembolaget och heter Bowmore Vault Edition Atlantic Sea Salt. Vi har provat Atlantic Sea Salt och har all info om den du kan tänkas behöva.
Taste notes
Näsa: Röken är det första som slår an men genast bryts den av något annat. Officiella taste notes säger ”salted honeycomb” och de har träffat ganska rätt. Men det som verkligen gör den speciell är att allt känns insvept i krispigt havssalt. Det är så det vattnas av förväntan. Oavsett om det är placebo eller verkligt är det en sak bland många andra som gör whisky så njutbart.
Smak: Nu kommer det fram mera frukt än doften skvallrade om. För mig är det torkad apelsin och en annan len sötma som jag har svårt att sätta fingret på. Det som jag njuter mest av är balansen jag upplever. Det finns en bitande pepprighet, lenhet av sötma och bitterhet från choklad på samma gång. Smakerna spelar tillsammans utan att dominera varandra.
Finish: En söt värme rundar av smakerna och lämnar en honungslik lenhet kvar som sakta ebbar ut.
Kommentar: Atlantic Sea Salt är en NAS med en yngre grund men det är gott om fint åldrade komponenter häri. Något jag något förvånande saknade i smak och finish är just tydlig sälta. Näsan och namnet kanske lovade för mycket, men jag tycker att Bowmore fångat smaken av Atlanten mer tydligt i andra utgåvor. Men detta är ändå en whisky som faller mig i smaken. Den är inte komplex men balansen väger väl upp för det. Gillar man Islay och Bowmore så rekommenderar jag köp direkt. För alla andra så är den väl värd att smaka och njuta innan köp.
Bowmore® Vault Edit1°n Atlantic Seat Salt
Pris: 999kr
Alkoholvolym: 51,5 %
Artikelnr: 85303-01
Sen då
Vault edition-serien är ett av destilleriets sätt att hylla och visa upp sin egna speciella smakprofil. Varje släpp är tänkt att visa varsin sida av typisk Bowmore-karaktär. Först ut är, som namnet antyder, havssalt från Atlanten. De kommande tre är rökt torv, vanilj och citrus. Om de kommer i den ordningen återstår att se men nu har vi ännu en sak att gilla med vintern. I alla fall i tre år till.
Hej Spejaren (Daniel) – exciting ”first” so thank you kindly for this. I hear a lot about salt in coastal distilleries. But I wonder what it actually is? I think I can detect something ”maritime” in Old Pulteney, from Wick. Of course, Bowmore is as coastal as it gets really. But how do they get coastal salinity? Into their whiskies? Spirit of Ven is on an island in the Orosund, perhaps 250 metres from the sea – though that sea is brackish rather than fully salty. But nothing salty about their whiskies. Is it ageing? Is it keeping the barrels outside near the seaspray? I shall be intrigued to try some of this, but I note £94.95 UK and 995 SEK for a NAS, placing this at or more expensive than some of the well-known Bowmores. Let’s see how it goes….. (and, of course, there will be four in the series, when has there only been one??!!)