Trippeltestning med David Allen från Springbank

0

Så vi har nu tagit oss till där vi möter David Allen som är sales manager för bland annat Norden. Vi bad honom ta fram tre favoriter ur och -serien.

9 som har legat 6 år på bourbon, 3 år på Barolo cask, 57,9% Cask Strength. Hazelburn har storyn att även den är gjord av och började produceras så sent som 1997.  Destilleri-chefen har bland annat en bakgrund hos Bushmills.

Så hur är den? En häfrig nougatton dyker upp tillsammans med frukt och choklad. Självklart känns det att det är en cask strength men det mixar sig bra med övriga toner. Smaken har torkade frukter, mjukt socker, mer nougat och faktiskt en riktigt lång finish. Man hade inte kunnat tro den enbart är 9 år gammal.

kliver sedan in och provar:

21:

Doften: En djup, tung doft av åldrad whisky, en sötma som är tjock men inte kvalmig, honung, en mycket lätt rök.
Smak: Som ingenting annat. Oljig, pepprig, stark, men ändå så len och lättdrucken. Det är bara sympatiska smaker av gammal fin whisky, även om den inte är fullt så sofistikerad som det man är van vid från Springbank, vilket jag gillar ska tilläggas.
12 Burgundy
Doften: Det här är verkligen lagrat på vinfat. En vinig doft med tydliga underliggande Springbanktoner
Smak: Det här är intressant. Det smakar yngre än det är, särskilt svaveltonerna och den lätta bitterheten känns inte igen från core rangen, men de passar bra i den här. Vintonerna går igen även här, och det finns vintanniner och syrliga bär i den. En som kommer funka myket bra i bedömer jag. Lite av Springbanks bad boy.