HemArtikelMalt VM 2019

Malt VM 2019

Malt VM 2019!

Malt VM alltså, ja vad kan det vara mån tro. Men ta en titt här nere så ska jag försöka ge en överblick!

Man har med över 2000 personer runtom i landet kört totalt 32 stycken deltävlingar med 148 destillat. Av dessa lyckats få fram 12 finalister som på just denna dag skulle göra upp om bästa whisky i tre stycken kategorier. Sherry, Malty och Peated.
Vi sitter cirka 130 personer i en oerhört fin lokal på Hasselbacken, Djurgården, och lyssnar på den vältaliga Henrik Aflodal som är chefsredaktör på whiskyspot.com som är anordnare av detta evenemang. En underhållande whiskyfantast som inte är blyg för intressanta och otippade sidospår i sina utlägg och som jag tycker gjorde kvällen till en alltigenom god upplevelse. Tillsammans med Henrik själv fanns två stycken experter med i Panelen som alla tre hade dubbla poäng i omröstningarna. Dessa var Mikael Andersson från whiskybaren Akkurat och Sören Polonius som är grundare av sommelierlandslaget.
Självklart var det blindprovning och alla deltagare fick avlägga en röst i varje kategori. Experternas röst räknas då som två. Längst ner ser ni alla destillat från varje kategori.

Whiskyn skall vara Core range, eller standardsortiment. Vara som äldst 16 år gammal och finnas tillgänglig på systembolaget. Single Malt skall det såklart också vara.

Sherry stil

Först ut blev sherrystils whisky, där ex portvin osv också ingår. 3 st fick vi blint prova i denna kategori. Den första kände jag faktiskt igen direkt och var en av dom få jag lyckades gissa rätt på (stolt) – Kavalan Concert Master. Jag drack den tidigare under året med min egna whiskyklubb och den gjorde tydligen ett avtryck, dock inte alltigenom positiv skall tilläggas. Vinnare i denna klassen blev Glendronach 12y och kan egentligen inte säga så mycket mer om det än att det är en förbannat god standardwhisky och väl värd första platsen. Då den dessutom är den billigaste av de tre i kategorin gör ju inte saken mindre prestigefylld. Den fick min röst skall även tilläggas även om Balvenie single barrel gjorde valet relativt svårt.

Malty stil
Lite osäker exakt vad som definerade denna kategori faktiskt, tror det nämndes men har förträngt. Men är väl egentligen whisky där malten helt enkelt har huvudrollen. Detta var den stora kategorin denna kväll med 6 stycken participanter. Antagligen då den täcker in klart störst omfång av whisky världen över.
Detta var klart svårast för min del då skillnaderna är betydligt mer diskreta även om det snabbt blev några favoriter och ett par som direkt föll bort. Den som blev klart sist i min egna poängsättning är ju såklart den som sedan vann, nämligen Longmorn 16y. Så vad vet jag liksom 🙂 Vill ju förvisso minnas jag tyckte den var trevlig för 2-3 år sedan när jag provade den sist men denna kväll smakade den som saft och var slötsliskig i min gipa. Men den har ju vunnit flera gånger i denna tävling så all respekt för det och folket har ju talat så bara buga och bocka. Deanston 12y blev vinnare för mig med Clynelish 14y bara ett poäng efter.

Peated stil

Här har vi återigen 3 stycken tävlande i finalen och för mig var denna en SLAM DUNK vilken som skulle vinna, eller åtminstone få min röst. Var ingen snack om saken ens.
Men icke, inte vann den totalen inte.
Först ut var Laphroaig Triple Wood sedan Paul John Bold och sist Kilchoman Sanaig.
Här måste sägas att jag var väldigt förvånad när man började testa innehållet! Hur kunde dessa tre gå till final liksom? Tror inte någon av dom skulle vara i närheten om jag själv skulle välja ut i denna kategori. Men återigen, vad vet jag, folket har ju talat som sagt.
Laphroaig Triple Wood har jag provat en gång tidigare och hoppades det var sista gången men tyvärr slank det ner ett par droppar till. Rökbomb onekligen alla Laffe stil men för mig finns det inte en rättstämd sträng på den här gitarren. Smakerna går inte ihop och det skär sig totalt.
Paul John Bold däremot tycker jag är en riktigt bra whisky. Betydligt diskretare rök med klara toner av romerska bågar och kryddighet gör denna till en trevlig upplevelse. Men topp tre skulle den dock inte riktigt orkar klättra i mitt träd.

Vinnarna

Sist ut var Kilchoman som dessutom blev vinnare i denna kategori. Egentligen inte jätteförvånad just dessa tre emellan då den har kraftfull rök som vi svenskar tydligen gillar. Smakmässigt får denna bra betyg av mig men doften drar tyvärr ner den. Här märks det att det är ung whisky vi pratar om och råspritskänslan finns fortfarande kvar i aromerna. Oerhört stor potential säger jag alltid om Kilchomans standarden men inte än, fortfarande.

Slattburken

Lite summering
I stort är det en väldigt trevlig kväll som är väl anordnad och jag gillar egentligen upplägget även om finalisterna för mig inte nödvändigtvis borde ha varit med. Men det är ju min subjektiva smak och det är ju just detta man försöker komma ifrån i denna tävling, subjektivitet. Så många människor har deltagit landet över så rättvisan har ju fått säga sitt och vi har tre vinnare som då såklart är väl värda sina platser och således är oerhört bra whiskyn. En trevlig kryddning på kvällen är att vi alla fick en flaska att blanda ihop slattarna i så man med sig hem fick ett prov med alla 12 finalisterna blendat!

Personligen ska jag nog gå och köpa en mig Deanston 12 och avnjuta den även på hemmafront. En Paul John har jag redan så!

Nedan en full tävlingsförteckning från whiskyspot:

MALTY style

1. Longmorn 16 år 48% (689 kr) = 31 röster
2. Deanston 12 år 46,3% (499 kr) = 27 (Aflodal)
3. Inchmurrin (Loch Lomond) 12 år 46% (379 kr)= 21 (Polonius)
4. Clynelish 14 år 46% (utomlands ca 500 kr) = 18
5. Speyburn 15 år 46% (599 kr) = 15
6. Dalwhinnie 15 år 43% (459 kr) = 9 (Nilsson)

SHERRIED style

1. Glendronach 12 år 43% (459 kr) = 49 röster (Aflodal/Polonius)
2. Kavalan Concertmaster 40% Port finish (609 kr) = 39
3. Balvenie 15 år Single Barrel 47,8% sherry (995 kr) = 33 (Nilsson)

PEATED style

1. Kilchoman Sanaig 46% (459 kr) = 58 röster (Aflodal/Nilsson)
2. Paul John Bold peated 46% (619 kr) = 45 (Polonius)
3. Laphroaig Triple Wood 48% (569 kr) = 18

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster