På självaste nationaldagen begav jag (Professorn) mig till de brittiska öarna, närmare bestämt London för att hålla en presentation och provning av utvalda svenska whiskies och gins.
Detta lite annorlunda event anordnades av Anglo-Swedish Society tillsammans med oss på WhiskyABC och mer specifikt var jag inbjuden av vår vän David Goldsmith som är medlem i denna klubb och är en stor whiskyälskare.
Provningen kombinerades med en fantastisk middag på restaurant Aquavit, vars filial i New York är en flerfaldig Michelinrestaurant.
Gästerna fick börja kvällen med en gin och tonic gjord på Göteborg Gin från Svenska Eldvatten, jag gjorde bedömningen att den skulle bli en ypperlig start på ginresan med sin klassiska citrustunga smak.
När förrätten var på plats och gästerna likaså stod två ytterligare gin redo för avsmakning, nämligen Strane Merchant strength från Smögen och Hernö Juniper Cask. Mina förhoppningar var höga på vad publiken skulle tycka om dessa två, Strane med sina lätt maritima inslag och Hernö med sin djupa enton från faten. Mitt förhandstips var att Stranen skulle matcha skagenröran och Hernö tartarbiffen, men döm om min förvåning när både jag och publiken dömde tvärtom! Ytterligare ett prov på att kontraster kan matcha bättre än likheter!
Mer spännande var det att få höra publikens favorit, särskilt som Hernö är prisbelönt år efter år i internationella tävlingar, medan Strane inte har mycket att visa upp på den fronten (eftersom de inte har deltagit ska tilläggas). En högst ovetenskaplig handuppräckning gav en tydlig vinnare, som jag också instämmer i: Strane Merchant Strength är en gin i absolut världsklass, tätt följd av Hernö. Tack Pär Caldenby på Smögen för en fantastisk gin!
Efter att ha tragglat mig igenom historien om gin och även specifikt svensk gin var det så dags att gå in på whiskies efter en kort paus i form av varmrätt. Framför oss stod tre sorters svensk whisky, en Mackmyra 10, en Box American Oak och en Smögen Triple.
Jag var mycket spänd på hur dessa skulle mottas av publiken, då de flesta inte provat någon svensk whisky, och då kan det alltid vara lite vanskligt att komma till bordet med så ung whisky som Box och Smögen. Mackmyra är ju äldre, men har också en ganska speciell smak tack vare det annorlunda receptet och lagringen jämfört med skotsk whisky.
Vi började med Mackmyra där jag hyllade dem för att ha gått i bräschen för svensk whisky. Den mottogs väl och det med all rätt. Efter tio år har Mackmyran hittat sin form och de blommiga fruktiga tonerna varvas med mognare smaker utan att kännas tung eller svår. Kanske inte någon wow-upplevelse för de flesta, men det smackades nöjt.
Vidare till Box som introducerades med lite berättelse om Roger Melander, sveriges nördigaste whiskymakare och historien om kraftverket / fabriken Box som whiskyn är uppkallade efter. Enligt min uppfattning är Box i det närmaste en svensk-japansk stil, hög kvalitet men med egna särdrag. Box American Oak hade jag faktiskt inte provat tidigare och jag blev mycket positivt överraskad då detta nog är en av de Box-utgåvor som nästan helt saknar de yngre råspritstonerna.
Avslutningsvis blev det tillbaka till Smögen, där vi hade Smögen Triple, det enda vi lyckades få tag på. Denna hyllning till trippeldestillerad whisky som inte bara smakar rakvatten är en mycket bra release på Sauternes-fat. Den är dock inte det bästa som Pär och Smögen har gjort, även om den är spännande med sin kombination av hav, rök, frukt och bär.
Det som gick hem allra bäst denna kväll blev nog trots allt Box American Oak, en fullträff av Roger och Box. Även om Mackmyra och Smögen uppskattades var det Box som rev ned applåderna denna kväll.
En mycket lyckad kväll och ett stort tack vill jag ge till Anglo-Swedish Society, David Goldsmith, ordförande Alexander Malmaeus och Aquavit med personal för ert fantastiska engagemang för att åstadkomma detta!
Stort tack också till Mackmyra, Box, Hernö, Svenska Eldvatten och Smögen för ert gedigna jobb med er respektive gin och whisky!
Vill du läsa mer om Anglo-Swedish Society kan du göra det här:
Yes – Professorn you were an excellent tutor, and thank you for coming over, and helping make my evening a great success. See you in Sweden (or Skottland!!) soon.
Thank you David for introducing this concept to the Anglo-Swedish Society and for all the planning! Hope to see you soon again!