HemProfessorn provarFörsvinnande gott från Japan

Försvinnande gott från Japan

Professorn provar japanskt. Det brukar inte bli någon succé, om det inte handlar om 30+ år eller möjligen Nikka Coffey Malt. Varför undrar säkert? Jo, jag är helt enkelt inte kompis med den försiktiga, balanserade, nästan kliniska stilen som ligger japanerna så varmt om hjärtat. Snällt uttryckt: Sluta göra för bra whisky.

Nåväl, jag ska göra ett ärligt försök att bedöma två stycken som är aktuella på Systembolaget just nui, och den som är Nikka-fan bör läsa noga nu, för en av dessa kommer försvinna efter trettio års trogen tjänst!

Vi börjar med den som ska försvinna, nämligen Nikka Pure Malt red. Det här har varit en av ryggradsutgåvorna från Nikka, men nu har de beslutat att ta bort den från Sverige. Frågan är förstås: Är det en förlust?

Doften avslöjar direkt: Detta är en definition av whisky. Skulle man ta den här och sätta den i händerna på en oerfaren whiskydrickare skulle de direkt säga: Det här luktar whisky. För det är så det är, svårdefinierad doft, men visst känner man att det är whisky, det är liksom whisky-whisky i brist på bättre uttryck. Noterna är enormt diskreta, den är maltdriven och svår att känna detaljerna i. Det finns nötter, något jag har svårt att ta ut, men till och med känner i denna, särskilt jordnötter! Viss fruktighet kan anas.

Smaken är fruktig, odefinierad fruktkompott, oerhört ren, nästintill klinisk, vissa gräs eller halmnoter kan anas tillsammans med lätt mjölkchoklad. jag kan verkligen förstå de som gillar den här stilen, det är nästan en definition av ren whisky, det här är mycket hög kvalitet.

Utan att veta vad som kommer ersätta den kan jag säga att det här blir en stor förlust för älskare av stilen. Passa på medan den finns!

Nikka Coffey Grain däremot, som prissänks detta datum, är betydligt nyare. Jag är ju ett stort fan av Coffey Malt och borde därmed gilla även denna, även om grain som bas alltid riskerar att bli lite tunn.

Doften är mogen, det finns tydliga graintoner, och en lite mystisk örtighet. Även en inte helt sympatisk not av lösningsmedel.

Smaken, väldigt skild från doften, ger en fruktdriven bas med småkakor och viss vanilj. Visst känns det att den är kolonnbränd, men ändå är den inte så tunn och fadd som en grain kan vara.

Så vad säger jag om denna? Ja, den faller mig inte i smaken som Coffey Malt, men återigen, det är personlig smak. Den här är en ytterst kompetent grainwhisky, fullt drickbar för den mest inbitna maltälskaren, faktiskt på många sätt mindre anonym än föregående kandidat.

Nikka Pure Malt Red 43 %
Säljstart: 8 dec, webblansering kl. 10.00 samt i vinkällarbutikerna
Artnr: 40016-02
Pris SB: 539 kr (500 ml)
Kategori: Blended Malt Whisky (tidigare Vatted Malt)
Destilleri: Miyagikyo + mindre andel Yoichi
Alkoholhalt: 43 %
Fat: Kolade, ombyggda, refill bourbonfat
Antal till Sverige: 1038 fl.

Nikka Coffey Grain 45 %
Säljstart: Prissänkt från 18 okt (tidigare 729 kr)
Artnr:11675-01
Pris SB: 649 kr (700 ml)
Kategori: Single Grain Whisky (100 % majs)
Destilleri: Miyagikyo
Alkoholhalt: 45 %
Fat: Kolade, ombyggda, refill bourbonfat

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster