HemPå platsNorrköping Beer & Whiskyfestival 2017

Norrköping Beer & Whiskyfestival 2017

Då vi nu snackar om min hemstad så är det ju en självklarhet att man måste ta sig till Stadium Arena och Norrköping Beer and Whiskyfestival 2017. Festival detta år tog plats den 17-18:e november i en ny och klart fräschare lokal än föregående år. 
Mässan anordnas av Brink & Berger från Uppsala som dessutom är ansvariga för just öl och whiskymässan även i Uppsala som jag själva inte fått besöka ännu men det ska vi ändra har jag tänkt då jag vet att den är populär. Jag fick börja besöket med ett litet snack med anordnarna som själva är mer öl än whiskyintressade personligen men gav ett klart ambitiöst och dedikerat intresse för dryckerna som helhet.
Denna festival är lite mindre än exempelvis Uppsala om man har heller inga stora planer på någon större expansion heller. Man hade som mål att ta in 3-5000 besökare och totalt kom det dryga 3700 så får räknas som helt ok. Då det är en väldigt stor arena som var det långt ifrån trångt, på både gott och ont. Det kändes lite ”tomt” men samtidigt finns ju då gott om utrymme och tid att spendera lite mer detaljerade diskussioner med utställarna som inte har allt för långa köer till sina diskar.

För min del var ju detta ganska perfekt och fick många minuter med en hel del härliga utställare. Jag kommer inte gå in på detalj på alla erbjudna drycker denna gång utan kommer lyfta fram några som är värda att nämnas ur något perspektiv.

Började kvällen med ett besök hos Jonas Tonell och Anki Ulvmåne på Symposion som likt vanligt var både väldigt trevligt och intressant. Anki ville lyfta fram en whisky från Tasmanien som heter Hellyers road där vi testade original på 10y. En väldigt intressant whisky som var en flytande äppenpaj i min mun och klart värt att testa åtminstone, den sticker ut lite mängden och Anki själv är väldigt förtjust i denna.

Stod en lång stund denna gång och snackade med Hans Vincent och hans kollega på Whiskytaste, vilket alltid ger några nya upplevelser i smakens tecken. Denna gång var

Så galet skön bild så den var tvungen att bli med!

inget undantag. Hans hällde helt sonika upp en peated Paul John och sedan öste på julmust i glaset på det. Något förskräckt och minst lika tveksamt provade jag detta innehåll och fick efter lite om och men erkänna att det smakade ganska bra, till och med att jag kan tänka mig prova det igen!

Provade ett par olika hos whiskytaste men den jag vill lyfta fram och en av mina favoriter för kvällen var en 23 årig, sherrylagrad, Glen Scotia från Hart Brothers. Cask strenght dessutom vilket vi gillar. Tyvärr höll jag på att missa bussen hem så missade att handla in Cigarrer från Mellgrens av samma ägare men får helt enkelt se till att köpa dubbelt nästa gång istället. Börjar sina här hemma.

Det som klart är bra när det är lite lugnare tillställning är ju att gå till BOX båset, vilket blev mitt nästa stopp. Där fick jag ett gediget samtal med Thomas där vi fokuserade på deras kommande serie och utveckling inom den närmare framtiden. Det kommer 3 olika flaskor i denna serie och först ut är ju Quercus som släpptes för några veckor sen.

Man blir ju lätt partisk bland dessa oerhört ödmjuka och trevliga herrar men jag gillar deras whisky, inget snack om den saken och Quercus är även den en bra whisky. Det finns fortfarande bättre whisky där ute i världen men vad de gör med så unga droppar finner jag ganska enastående. Tror de har en bra plan och kommer leverera oerhört bra whisky i vår alkoholstinna framtid!

En snabbt stopp på Mackmyra hanns med också där jag provade deras nya skördetid. Är mindre negativt inställd än en av mina kollegor (no name mentioned) men någon Amarone lagring kunde jag inte identifiera. Som vanligt en mild ganska diskret whisky men den hade något där under täcket tycker ja!

Avslutningsvis fick jag spendera kvällen med Clydesdale och deras otroligt trevliga och charmiga Norrköpingsrepresentanter. Här testades två whisky och vill nämna båda två känner jag. Först en Ben Nevis Mcdonalds Celebrated Traditional som är en orginal buteljerad jubileums whisky som skall föra oss 135 år tillbaka i tiden och hur deras whisky smakade från början. Då fanns mestadels sherryfat att tillgå och denna är klart nära en sherrybomb. Är inte alltid en fan av sherrybomber men denna håller sig på rätt sida gränsen och fantastisk god med en tydlig men ej bestämmande rökighet framförallt i finishen. Den ligger på strax under 800kr på bolaget vilket jag är prisvärt bara smakmässigt men framförallt för en limiterad utgåva dessutom. Klar köptips på denna!

Dessutom provades en whisky från det nya engelska destilleriet Cotswolds, riktigt skoj med ett tillskott i England just. Denna är ung fortfarande, inget snack om det, men här finns riktigt god potential. En godisskål med färska frukter och kola så med några år till på nacken så kommer jag i alla fall köpa några flaskor.

Ett stort tack till alla utställare och Brink & Berger. Väldigt trevligt. Mig kommer ni garanterad få dras med även nästkommande år.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster