HemRecensionerHighland Park Valkyrie

Highland Park Valkyrie

Jomen dåså, dags att testa Higland Parks nya Core range whisky Valkyrie. Men först lite info om den.
Namnet Valkyrie kommer från de legendariska vikingaänglarna (Valkyrior) som enligt myten letade efter de allra modigaste av fallna krigare för att ta dem till valhall för en ärofylld död. Så de fortsätter ju med sitt vikingtema kan man säga.
Denna har jag förstått skall ersätta deras tidigare standardutgåva Dark Origins på hyllorna och skall ha 50% rökig malt i kompotten så det blir spännande att prova.
Kostar 599riksdaler på systembolaget och funnits nu i sortimentet sedan slutet av oktober detta år.

Vad tycker jag om denna då?

Det första som slår mig är en enorm doft av kola och vanilj, vilket jag är lite förvånad över men inte alls oangenämnt på något vis. Finns ju helt klart en rök där i också som känns lite kal och kantig i näskanten, det får initialt en lite obalanserad känsla men efter ett par luftintagförbättras dofterna och harmoniseras lite mer. Dock är doften lite mer intetsägande än jag hade gissat.

När man sedan stoppar dessa droppar i mungipan istället då kommer en klart tydligare rök fram men den lindas in i en spritighet jag inte fullt är bekväm med. En nivå av kryddiga och ganska mogna frukter kommer och sötman är fullt påtaglig, trevlig. Nu kommer även mer fruktighet fram i doften tycker ja och får fram kryddiga äpplen, apelsiner, vanlij och även kolan är ganska tydlig som även framgick i aromen.

Generellt en helt ok whisky vill jag säga som har influenser av sherry men min gissning är att den har en stor del bourbonfatslagrad whisky, förmodligen en större del än vanligt för kolan och vaniljen är väldigt påtaglig. Jag tycker den traditionsenliga ljungröken som HP vanligtvis bjuder på försvinner i denna utgåva och förmodligen pga av en för hög andel rökig malt. Rökigheten harmoniseras inte med de andra smakerna och doftarna på en lika balanserad nivå som HP brukar lansera så denna känns något ofärdig vill jag påstå. Men med pris i åtanke också så är det en helt ok whisky och i all ärlighet var jag ju inte helt förtjust i Dark origins heller. Men som sagt ok, dock är jag väldigt tveksam ifall jag hade lyckats peka ut denna som en Highland Park i en blindprovning. Jag hade förmodligen gissat på ett speyside destilleri som experimenterar lite med rökig, malt som avviker från deras standard.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster