HemArtikelWhiskyABCs julklappstips för whiskyälskaren

WhiskyABCs julklappstips för whiskyälskaren

Nu står snart julen för dörren och det är en tid då många undrar vilka klappar som ska köpas, kanske även vad som ska önskas. Vi på WhiskyABC vill så klart hjälpa till så här kommer våra bästa julklappstips till alla er där ute. Oavsett prisklass så guidar vi dig fram till den perfekta klappen. Julklappstipsen är indelade i tre priskategorier och Rökig-, icke-rökig- samt sherryfatslagrad whisky. Ta även en titt på några whiskyprylarna längst ned för lite extra inspiration.

GOD JUL

Upp till 500 kr

Lagavulin 16 yo 20 cl 219 :-Lagavulin 16

Bra med småflaskor för den som vill testa eller inte ge bort en förmögenhet. Lagavulin håller alltid måttet enligt många och är en riktigt god rökare.

Glenmorangie Discovery Pack 315 :-
Här finns möjligheten att få ge bort 4 * 10 cl Glenmorangie. En elegant whisky i grunden där de lite udda 10 cl-flaskorna ger möjlighet att pröva några olika slutlagringar.

Bunnahabhain MoineBunnahabhain Moine 389 :-
En ganska ung och oljig rökare som står sig väldigt bra mot betydligt dyrare konkurrenter.

Bowmore Box 3 * 20 cl 450 :-
Bowmore håller jämn hög kvalitet och är så där trevligt bras-/öppen spis-rökiga utan att vara de allra rökigaste. En bra klapp till de som vill prova tre Bowmore mot varandra eller för de som inte kan välja favorit. 12 yo, 15 yo och 18 yo ingår och literpriset blir billigare än att köpa 70 cl 18 yo. Samma uppsättning finns även som 3 * 5 cl för 151 :-.

Glendronach 12 years 459:-
Det blir knappast mer prisvärt än så här om man vill ha en sherrytung whisky. Passar såväl veteranen som nybörjaren.

Box Dàlvve 481 :-
Det här är Box första “fasta” utgåva och dessutom mycket mer rimligt prissatt än tidigare släpp. Går hem hos de flesta och extra roligt att Box är ett svenskt destilleri.

Benromach 10years 488:-
Väldigt mild rök men en allmänt väldigt god whisky och mycket “bang for the buck”.

Kilchoman Machir Bay 499:-Kilchoman Machir Bay
Vissa säger att det är den mest prisvärda helflaskan från Islay. Detta är en väldigt trevlig utgåva från det lilla gårdsdestilleriet på Islay och som det mesta från ön så är detta en rökig rackare.

The Glenlivet Nàdurra Oloroso 499:-
Fantastisk cask strenght från Glenlivet som lagrats enbart på first fill olorosofat. Det har gett en kraftig sherrykaraktär med allt vad det innebär.

500 – 1000 kr

Bunnahabhain 12 yo 549 :-
Inte den billigaste 12-åringen men åtminstone enligt Andreas en av de bästa i samma åldersklass. Svagt svagt rökig med i stort sett allt en kan önska från en whisky. Trevliga sherry- och russintoner och även om whiskyn är balanserad är den långt ifrån intetsägande. Andreas kanske absoluta core range-favorit!

Speyburn 15 yo 599 :-
En ny Speyburn som endast finns i begränsad upplaga. Inte för den som vill ha den sötaste bourbonlagringen men en whisky som nog kan drickas av många. Välbalanserad och lättdrucken.Speyburn 15yo

Lagavulin 16yo 619:-
En tidlös klassiker och är det någon gång man ska tillbaka till denna så är det ju under julen tycker vi. Passar perfekt!

Aberlour a’bunadh 649:-
En av de mest hyllade återkommande non age statement som finns där ute. Det är en riktig sherrybomb till ett någorlunda hyggligt pris. Passar perfekt till jul om man vill ha något lite sötare och med härlig värme.

Benromach Peat Smoke 814 :-
En annan typ av rökighet än kust-/örökarna. För de som gillar lite torrare rök och vill förstå hur Speyside- och Höglandswhisky ofta smakade förr i tiden då malten ofta torkades över en eld.

William Cadenhead blended 12 yo 748 :-
Här vill vi tipsa om en riktigt bra blended. Verkligen något för den som gillar sherrybomber! Massor av vinösa toner, sherrysötma samt russin och svag kryddighet. Något för sherryfatsälskaren att testa!

Ben Nevis Mcdonalds Celebrated traditional 793:-
En whisky som skall ta oss tillbaka 150 år i stil och smak. En fantastiskt god sherrybomb med en diskret och perfekt balanserad rökigheten i finishen.

Benromach Organic 799:-
Inte världens rökigaste men den torra “inlandsröken” finns där i trevlig omfattning.

Box Quercus I Robur 799 :-
100 % orökt whisky som först lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,1 år för att sedan slutlagras i ytterligare 7 månader på 40-liters fat av ny svensk ek.

Macallan Edition no3 799:-The Macallan Edition no3
Macallan är ett av de mer kända destillerierna i världen och på senare tid så har de återigen visat varför. Denna är ett givet julklappstips, en av de bättre whiskyn under 1000kr vi druckit detta år.

Över 1000 kr

Kavalan Solist Bourbon Cask 1 199:-
Många reagerar säkert på prislappen för denna, men vi kan lova att de som brukar gilla fruktiga och söta bourbonfatslagringar inte kommer bli besvikna i detta fall. En riktigt god whisky för piggelinälskaren.

Glenlivet Creag an Innean Single cask edition 1 500 :-
Inte varje dag Glenlivet släpper single casks i Sverige och denna sherrybutt gav riktigt god whisky. Kanske både något för samlaren som vill ha en fin träställning i hyllan och den som har råd med lite dyrare och exklusivare sherryfatslagrad whisky. Finns endast ett fåtal kvar i dagsläget!

Whiskyprylar

Tratt till fickplunta/sampleflaska 20 – 80 :-, något av ett måste för den som samplar whisky eller som använder plunta och inte vill spilla… Finns flera varianter och nedan är bara tåv exempel:
https://www.dryckesglas.se/varumarken/dorre/tratt-till-fickplunta-diameter-3-7-cm-dorre/
https://whiskyshopen.com/shop/product/tratt-till-plunta

Sampleflaskor kan vara användbart för någon som ska besöka destillerier eller bara vill dela med sig av whisky till vänner på ett smidigt sätt. Även dessa finns på dryckesglas men återfinns på många andra siter:
https://www.dryckesglas.se/whiskytillbehor/sample-bottle-3-cl-med-kork/
https://www.amazon.de/Braunglas-Flasche-Sicherheitsverpackt-Tropfer-Deckel/dp/B00Y2UO4TC/ref=sr_1_fkmr1_2?ie=UTF8&qid=1512421393&sr=8-2-fkmr1&keywords=naissance+Amber+Bottle

Det finns en uppsjö av whiskyböcker men här kommer iaf några rekommendationer:
Malt Whisky Yearbook och Whisky : upptäck, upplev och njut från Sveriges kanske främste whiskyförfattare, Ingvar Rönde, gör vem som helst glad. En annan svensk som också måste nämnas i dess sammanhang är Örjan Westerlund. In och kika om du inte kan hitta en bra julklapp. 101 Whisky du måste dricka innan du dör är det alltid roligt att läsa och se hur många man kan pricka av och få inspiration. En annan väldigt kunnig whiskypersonlighet är David Broom som skrivit bland annat Whisky: The Manual

Whisky The Manual whisky upptäck upplev njut

God jul önskar vi på WhiskyABC och hoppas att ni hittade minst en julklapp här bland våra tips!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster