HemRecensioner1977 Provning

1977 Provning

Då min vän och whiskydrickande vapendragare Henrik gick och fyllde 40 år så körde vi en provning på fyra stycken olika whisky från hans födelseår! Det är ju sällan och såklart oerhört uppskattat att få chansen att prova så fina och gamla droppar så då måste man ju skriva en rad eller två om det. Källan till dessa droppar är Johan Blom så självklart ett väldans stort tack till honom för det!

De som testade var en Glenfarclas Family cask, en Brora 24y Rare Malts, Sansibar 38y Speyside och en Glenturret 35y Kintra.

Glenfarclas mötte mig med en nära på grappaliknande doft där plommon och vindruvsskal passerade. Även en viss ton av lacknaftaliknande spritighet. Det konstiga är att det ändå funkade och gav en positiv känsla för mig, kan varit att doftlökarna behövde värmas upp lite för smaken var något helt annat: En riktigt härligt balans mellan citrus och smörkola som bjöd på en väldigt fräsch upplevelse. Finishen bjöd på en lagom dos av ek och beska med en touch av vanilj. Intressant whisky! Sticker ut ordentligt och kan inte saga att den påminner om nånting annat jag druckit tidigare. Väldigt bra och harmonin mellan smakkomponenterna var magnifik.

Brora blir man ju väldigt sällan besviken på och denna är inget undantag! En underbar kompott av mogna äpplen och apelträdgård som blandas med en diskret tobaksrök, mörk sirap. Balanserad nivå av sherrysmaker såsom som mörka frukter också. Framåt finishen dyker även lite svartpeppar upp och en trevlig beska som bjuder på ett oerhört trevligt avslut. En grymt bra whisky det här kort och gott!

Sansibar märker man ju direkt att den har starka sherryinfluenser men doften i sig tyckte jag var ganska generisk, en vanlig standard sherrylagring ungefär, inget märkvärdigt. Men när man väl fick in den i munnen så kan jag bara saga – WOW!!
En total smakexplosion av torkade frukter, sötma och vanilj. Smakerna ligger kvar oerhört länge i gipan och finishen avslutas med ren och skär sötma som är undebar. Ganska unik denna med måste jag säga, och såklart fantastiskt bra. Levde klart upp till förväntningarna.

Glenturret tror jag mig aldrig ha gett mig på innan denna dagen! Denna bjuder på en oerhört fräsch och len upplevelse där smaker som piggelin, stenfrukter och vanilj. Något av en metallisk sälta dyker upp I mitten på mun och försvinner I finishen. En fantastisk lätt men smakrik sommarwhisky skulle jag säga som vore perfekt att dricka till lite vaniljglass en varm sommarkväll. Jämfört med de andra bjässarna vi sörplat på idag så känns denna i någon nivå lägre med en ganska enkel framhållning, men en klart god upplevelse ändå!

En får tacka för chansen att prova dessa!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster