HemNyheterHighland Park 1995 -21 years old

Highland Park 1995 -21 years old

The Cooper’s Choice – Highland Park 1995

Den 9:e juni är en riktigt intressant whiskydag för oss svenskar. Systembolaget har en utmärkt single malt dag med sitt släpp av små partier. Ardbeg släpper sin Kelpie, Port Askaig kommer med en 15-årig sherrylagring och Hazelburn har en fin 10-åring. Men det vi ska koncentrera oss på nu är en 21-årig Highland Park från The Cooper’s Choice.

Coopers choice logoCooper’s choice är en del av Vintage Malt Whisky Company som har Finlaggan och Ileach i sin portfölj. Med de kontakter som grundaren Brian Cook har i whiskyvärlden så behövde de ett märke till för att kunna släppa alla godsaker. Cooper’s Choice kom till världen 1992 och är en oberoende buteljerare.

Idag ska vi alltså ge oss i kast med Highland Park 1995 (21YO) från The Cooper’s Choice. Den spenderade sina första 20 år i amerikanska bourbonfat för att därefter slutlagras ett år i sherryfat.

Professorn berättar

Coopers choice 1995 bottleHighland Park tillhör mina favoritdestillerier och även om det har kommit en och annan gimmickwhisky därifrån på senare år så har det kommit ännu mer högkvalitativ unik whisky. Den här single casken från Cooper’s Choice är därför spännande att testa. Den låga alkohohalten är lite speciell, under 50% i fatstyrka är ovanligt lågt.

Doften visar direkt att det är en HP. Signaturen med ljunghonung kommer direkt, men sherryn är tyngre än en standardutgåva. Åldern känns av direkt, fatet gör sig gällande och sen kommer flera lager av mörka torkade frukter, vanilj och en parfymerad ton.

Smaken berättar en lite annan historia. Det här är en speciell smak för en HP, den amerikanska eken har jobbat stenhårt och ger ordentligt med tanniner, en bitterhet som fungerar mycket bra med sherrytonerna och jag upplever inte en tillstymmelse till sötma, endast kanske en gnutta vanilj. Det finns en härlig maritim sälta, och någonstans i bakgrunden gömmer sig en klassisk HP. Inte så komplex i smaken som jag hade hoppats på, men en spännande sak är att den bränner skönt i gommen som vore den betydligt starkare än den är.

Kommentar: Vill du ha en spännande HP som inte följer den klassiska stilen, utan har en än mer vuxen smak? Köp!

Vad tycker då jag

Doft Det går inte förneka att det är just en HP med klassisk sherryfinish som jag har i glaset. Ljunghonungen med toner av söt apelsin och en citrus som smyger sig på, där finns också och en dos vanilj från alla år på bourbonfat. Sherryn (olorosson?) bjuder på en del mogen frukt, det drar mellan solmogna och torkade sådana. En försiktig rökighet med kant av sälta bjuder in när jag ska till att smaka.

Smak Faten har dragit på och ger pepprighet, rund sådan, från faten. Mycket sälta och något av en beska som av påminner mig om goda cigarrer och läder. Röken börjar ta plats efter en kort stund och så även HP’s signaturtoner. Nu när den lugnat sig så kommer sherrytonerna också, men man får smaka på den ett tag för att hitta dem.

Finish Röken utvecklar sig mycket tydligare nu ligger kvar och mummar tillsammans med fattonerna. Mörk choklad tar allt större plats och ligger kvar längre än övriga smaker vilket ger den en lite krämig avslutning. Vid något tillfälle så samsades chokladen med marsipan, vilket är perfekt för en gottegris.

Kommentar Det här är en riktigt bra Highland Park som jag varmt rekommenderar. Om ni gillat de single cask som HP själva gett ut så är denna en självklarhet. Som en single cask ska göra, så visar denna hur mångfacetterat ett bra destilleri är. All heder åt Cooper’s Choice som hittat detta fat.

Som tillägg måste jag skriva att det här är en whisky som man bör ge tid att utvecklas i glaset, minst 15 minuter men jag skulle ge den upp mot 30 innan jag smakar. Jag hade allt för lite kvar för att recensera i detalj när jag åter provade denna whisky, men den blir bättre på alla håll och kanter. Den kändes mycket mer balanserad och det var lättare att känna de olika komponenterna i whiskyn. Den fick helt enkelt en komplexitet som bättre vittnar om sin ålder.

Systembolagsinfo

Highland Park 1995 Cooper’s Choice Sherry Cask Finish 49,5% 70 cl
Säljstart 9 juni
Artnr 43190-01
Pris SB 1 599 kr
Destillerad Juli 1995
Buteljerad 2017
Ålder 21 år
Fat American Oak + Sherry Cask Finish, Cask 9481
Totalt antal 335 fl.
Antal till Sverige 66 fl.

Föregående artikel
Nästa artikel
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster