HemNyheterArdbeg Twenty Something: Vi är först att prova

Ardbeg Twenty Something: Vi är först att prova

En mystisk inbjudan kom till mig från Ardbeg: Möt oss 14:30 i vårt provningsrum, vi har en överraskning. När jag får en sådan inbjudan är jag inte sen att svara. Bara veckor efter att supernyheten An Oa lanserades blir jag ju naturligtvis oerhört nyfiken, även om jag hade på känn vad som komma skulle.

Väl på plats i provningsrummet ser jag snabbt att mina föraningar stämde: Vi ska prova Ardbeg Twenty Something. Denna mytiska 23-åriga utgåva från en tid då Ardbeg nästan var nedlagt, ett historiskt dokument och de sista dropparna av gamla Ardbeg.

Det är inte utan att jag kände mig stolt över att vara det enda digitala mediat i whiskysverige som var representerat, och det var naturligtvis med viss andakt vi tog våra platser.

Provningen leddes av Paul Malone, och vi byggde upp till finalen via Ardbeg Ten, Ardbeg An Oa och den klassiska Uigedal. Jag ska inte tråka ut er med en massa smaknoter på dessa, det kan ni hitta i andra recensioner och artiklar, men det var en mycket bra baseline att utgå ifrån inför den spännande Twenty Something.

Paul pratade mycket kring de klassiska Ardbeg-utgåvorna, och vi hade en del diskussioner kring de olika stilarna. Men jag ska inte hålla er på halster längre, här kommer mina smaknoter på den enastående Twenty Something:

I doften är det långt från de yngre utgåvorna, men jag känner igen det här från andra äldre Ardbeg. Blommiga Jelly-beans och fantastisk våffelsötma, butterscotch, söt, söt, men framförallt INGEN rök.

I smaken är det än mer våfflor med grädde och bär och frukter från skogen. Röken anas i horisonten som en försiktig påminnelse om dess ursprung. Tanniner kommer i finishen, men inte så att de tar över på något sätt, bara perfekt balansering av de övriga smakerna. Finishen är kortare än jag förväntade mig, men oj så trevlig.

Så hur står den sig? Det här är en av de absolut bästa, kanske den bästa Ardbeg jag provat, den är även en av topp tio bästa whisky jag provat. Jag har ju druckit en del äldre Ardbeg i olika sammanhang, men den här ”har allt”, förutom det man förväntar sig av en Ardbeg: Tung rök och torv. Det var en enastående upplevelse att få prova den och jag hoppas att jag i framtiden får chansen igen.

Får du som läsare chansen: Ta den, det här är något man tar med sig länge i sin smakbank.

Se även min intervju med Paul Malone där vi pratar både Ardbeg, An Oa och Twenty Something:

Ardbeg Twenty Something: Intervju med Paul Malone

Ardbeg Twenty Something finns i begränsad upplaga att beställa från systembolagets hemsida från klockan 10.00 den 2 november 2017.

Artikelnummer: 40142 Pris: 4 600 SEK Volym: 700 ml Alkoholhalt: 46,3 %

RELATED ARTICLES

1 KOMMENTAR

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster